A márciusi események

2015. március 21. 18:12

Ahogyan a júniusi bányászjárás esetében, úgy a fekete március esetében is nagy erkölcsi szükség lenne egy tisztázó és tisztító perújrafelvételre, átfogó, igazságos kivizsgálásra! Vajon megérett-e erre a román társadalom?

2015. március 21. 18:12
Ágoston Hugó
Maszol

„Megindító mozzanat volt az aktív közösségvállalás (»Ne féljetek, magyarok, megjöttek a cigányok!«), számomra még megindítóbb volt, amikor az öt évvel ezelőtt készült magyarországi (RTL) dokumentumfilmben az egyik cigány résztvevő, egy vékonydongájú, eleven szemű öreg csávó arra kérdésre, hogy ha ma rászorulnának a cigányok, ugyanúgy segítségükre sietnének-e a magyarok, azt válaszolta: igen, természetes, hogy ha mi segítettünk nekik, ők is segítsenek nekünk. Mondta ezt nagyon komolyan és nagyon szegényen.

Ma már tudjuk, hogy az akkori friss hatalomnak, és főleg a rettegett, akkor még rettegő titkosszolgálatnak, központi és helyi vezetőinek a bűne volt, ami történt, a zsigeri nacionalizmus, a népeket összeugrasztó manipuláció, a pogrom, a politikába öltöztetett barbárság. A halottak mindkét oldalon áldozatai ennek a barbárságnak,és ezen nem lehet változtatni. De az élők is, mindkét oldalon, ők is áldozatok – bár korántsem egyformán. Az erőszaktevőket csak az egyik oldalon vették elő, ott is nem egy esetben igazságtalanul, míg a többség oldalán, a hatalom oldalán a bűnösök büntetlenek maradtak. Az RMDSZ túl kemény tűzkeresztségen esett át, és túl korán, szintén máig hatóan megsínylette azokat a feszültségterhes napokat. Amelyekben a vásárhelyi magyarság akkori vezetőinek és hangadóinak nagyon nehéz volt, de sikerült felelősségteljesen viselkedniük, elkerülniük a még nagyobb vérontást. Kár, hogy az állam vezetése és a karhatalom felelőtlenül viselkedett.

Ahogyan a júniusi bányászjárás esetében, úgy a fekete március esetében is nagy erkölcsi szükség lenne egy tisztázó és tisztító perújrafelvételre, átfogó, igazságos kivizsgálásra! Vajon megérett-e erre a román társadalom? – mert politikai akarat nemigen mutatkozik. Ugye az új államfő szerint sincs Romániában magyar kérdés. Tessék, mondanám neki: itt a példa egy magyar kérdésre, amelyre mindig figyelni kell! És ne mondja senki, hogy a múlté, mert két nép normális együttélésénél nem létezik aktuálisabb téma. Persze, ha arról az oldaláról nézzük, hogy ma Romániában nincs kimondottan megkülönböztető törvény (bár például akár az alkotmány első cikkelye is ugyancsak problematikus), intézményes diszkrimináció (bár a köznapi változata gyakran előfordul), azt lehetne mondani, ahogyan az államelnök is tette, hogy nincs magyar kérdés.”

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
justiceforhungary
2015. március 22. 08:39
A románok ha lehetne minden magyart kiirtanának, akkor éreznék biztonságban a rabolt földet.
Fakutya Vigyora
2015. március 22. 00:37
"A rombolás és az építkezés ideje" http://mno.hu/velemeny/a-pogromot-a-securitate-keszitette-elo-577765 Még a szlogen is megegyezik a mi anarkista idiótáink szlogenével.
Fakutya Vigyora
2015. március 22. 00:30
"Iliescu nem merte az erőszakszerveket bevetni, ehelyett a „nép, vagyis a bányászok manipulálásához6 folyamodott. A bányászok 1990. január 28–29-én, majd 1990. február 28-án a „Halál az értelmiségiekre!, „Le a kulák- és vasgárdista fiakkal!, „Nem akarjuk, hogy azok tartsanak nekünk leckét, akik eddig külföldön a melegben ültek! jelszavak hangoztatásával, dorongokkal és láncokkal felfegyverkezve bevonultak Bukarestbe, ahol szétverték az ellenzéki pártok székházait, és kevésen múlott, hogy a Parasztpárt elnökét, Corneliu Coposut is agyon nem verték. 1990. június 14–15-én ismét Bukarestben voltak. Iliescu elnök a kormányépület erkélyéről szólította fel „rendcsinálásra őket. A bányászok ismét szétverték az ellenzéki pártok székházait, betörtek a Bukaresti Tudományegyetem épületébe, szétverték a berendezéseket, felszereléseket, a könyvtárakat (a könyvekre vizeltek), és hihetetlen kegyetlenséggel vertek meg minden egyetemistának, értelmiséginek látszó embert7. Ion Iliescu a rémtettek után nyilvánosan megköszönte nekik, hogy eleget tettek felhívásának. " http://www.magyarszemle.hu/cikk/19990301_banyaszjarasok_romaniaban_es_ami_mogottuk_van Ezt próbálják nálunk is a bolsevikok, csak rábasztak, mert ők maguk számolták fel a bányákat, megszüntettek két és félmillió munkahelyet, igy nincs munkás, akit manipulálni tudnának. A néhány nyikhaj belvárosi lófaszjankó meg egy dobbantásra szétszalad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!