Kommunikáció, képzés, szabadság

2015. március 12. 10:43

Kikérjük magunknak, hogy a kormányzat semmibe vegye a kommunikációs képzések társadalmi jelentőségét, valamint e szakok jelenlegi és reménybeli hallgatóinak és oktatóinak teljesítményét és érdekeit.

2015. március 12. 10:43
Mérték Médiaelemző Műhely
Mérték blog

A kommunikációs képzés különleges helyzetben van, sajátos metszéspontja az oktatásnak és a médiának. A kommunikációs képzésekről kerül ki sok újságíró, itt végeznek a médiatanárok, a demokratikus nyilvánosság legfőbb letéteményesei. Persze a kommunikációs diplomával nem csak újságíróként és médiatanárként helyezkednek el a végzett hallgatók, lesznek köztük marketing-szakemberek, szóvívők, sajtóreferensek, sikeres és sikertelen vállalkozók, és lesznek köztük irodavezetők és pénztárosok is. De tény, hogy a diplomások munkaerőpiaci esélyei Magyarországon akkor is sokkal jobbak a középfokú végzettséggel rendelkezőknél, ha nem a végzettségüknek megfelelően helyezkednek el. Sőt minden üres és gonosz politikai blöff ellenére a bölcsész diploma, amilyen a kommunikációs diploma is, még a többi felsőfokú végzettséggel is versenyképes. De ami nekünk most fontosabb: a kommunikációs diplomával rendelkezők biztosan hallottak a sajtószabadságról és a cenzúráról, értik a nyilvánosság működését, van tudásuk a médiapiac működéséről, vizsgáztak a média hatásaiból és tudják, mi az a propaganda. A kommunikációs diplomával rendelkezők – legalábbis a túlnyomó többségük – kevésbé sérülékenyek bármely kormányzati vagy üzleti manipulációval szemben, irodavezetőként és pénztárosként is tudatosabb médiafogyasztók és polgárok, akik másokhoz képest jobban eligazodnak a médiarendszer útvesztőiben.

Az is igaz, hogy nem minden újságíró végzett kommunikáció szakot. A jó újságíróvá válásnak egyáltalán nem feltétele és biztosan nem garanciája a kommunikáció szak. Weyer Balázs kiváló elemzése alapvetően arra mutat rá, hogy az újságíró szakma és a kommunikációs képzés eltávolodott egymástól. Abban, hogy kifejezetten újságíró szak az állami egyetemeken sem alapképzésben, sem mesterképzésben nincs, az egyetemek eltúlzott elmélet-központúsága mellett döntő szerepe van a munkaerőpiacnak: legfeljebb egy-két, jellemzően budapesti egyetem tudna gazdaságosan ilyen szakot működtetni, mert legfeljebb ők tudnának legalább halvány ígéretet tenni, hogy a végzett újságírók újságíróként valóban el tudnak helyezkedni. Ehelyett van az általános „médiaszak”, ami éppen a diverz, nyitottabb kimenete miatt jelent több hallgató számára elhelyezkedési esélyt. Jól működő újságíró-képzéshez stabil médiapiac kell, olyanunk meg nincs. Ezzel együtt nagyon fontos, hogy a kommunikációs tanszékek – már ha maradnak ilyenek – meghallják az újságíró-szakma felől érkező kritikát, és tudatosan vállalják fel a minőségi újságírás előmozdításának, ezzel együtt a demokratikus társadalom erősítésének feladatát.

A kommunikációs szakok beszántása azonban nem az esetleges szakmai kritikákra adott válasz, hiszen a döntéshozó szakmai szempontokat egyáltalán nem mérlegel. Abban benne van a kormányzat kultúraellenessége és felsőoktatás-ellensége, amire egyébként józan ésszel semmilyen magyarázatot találunk. Hacsak azt nem, hogy Orbán Viktor valóban félázsiai sorsot szán nekünk, amit ha elfogadunk, meg is érdemlünk. Sajnos a felsőoktatás egészének megalkuvó, önmagát hitegető, összefogásra és ellenállásra lényegében képtelen viselkedése ugyanolyan fontos eleme volt az elmúlt évek pusztításának, mint maguk a kormányzati döntések.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antigoné
2015. március 16. 09:41
Dodó, lépj színre!
trendo
2015. március 13. 12:29
Mielőtt elkezd túlzottan habzani az úri kommentközönség szája, csak megjegyezném, hogy a szakma iránti keresletet az államapparátus és az önormányzatok szították fel és keltettek a továbbtanuló gyerekek és szüleik előtt olyan képzetet, hogy ez egy perspektivikus szakma! És ha bekapcsolod a tévét, valóban ezt látod: A kormány helyett a kormányszóvivő ugat. Az államtitkárok mind elbújnak valami kis nyikhaj háta mögé. Lám, egy személyes SZÁJ (Orbán Viktoré) odáig vitte, hogy külügyminiszter lehetett!!! A busásan megfizetett vezetők miért képtelenek arra, hogy egy félperces nyilatkozatot elmondjanak (depláne, hogy megfogalmazzanak!). Na ja, mert akkor a pofájukkal kellene vállalniuk mindazt, amit elkövettek! Ma már egy kibabrált garázstűzhöz nem a főcsővezető, hanem a szóvivő vonul ki, hogy kínosan bikkfanyelvű dumáját ledarálja. Egy hír már nem attól hír, hogy a totál megnyomorított MTI-től átveszik a csatornák, ahol egy bemondónő beolvassa. Hanem előbb elmondják előzetesben, szó szerint szinte, mit fogunk majd rövidesen (reklám után:) hallani, aztán egy műsorvezető felkonferálja a szóvivőt. Lényegében 3-4x leadják az agymosó dumájukat.
Szúnyog
2015. március 13. 12:28
Amikor valaki kommunikál, ahelyett hogy közölné, vagy elmondaná, akkor rögtön az a gyanúm, hogy hazudik.
berzsian56
2015. március 13. 12:28
"A médiatanárok a demokratikus nyilvánosság legfőbb letéteményesei". Megérdemelnéd, hogy ezt a mondatot ötszázszor kelljen leírnod. Nem másolva, hanem papirra, kézzel. Nyilván a nagy médiagurukra gondolsz,Bánó-Avas- Drága Bolgárur meg a többiek. Az oktatás kölönösen alkalmas tevékenység arra, hogy embereket megvesztegessünk, pénzt mossunk, adócsalást kövessünk el. Gyakorlatban is láttam ilyet eleget. Vállalati oktatási intézményünknek a kilencvenes évek elején négy, azaz négy darab gépkocsi volt a nevén. Ebből kettőt sosem láttunk. Ezeket a vezérek arra használták, hogy meghívott vendégeiket furikázza a főváros és a balatoni üdülőnk között. Az oktatás évekig csak költséghelyként működött. Attól tartok, másoknak is tucatszám lehettek hasonló élményei. Szeretném én látni azt a pénzt ,amit itt oktatás címszó alatt a cégeknél elszámoltak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!