Szüntesse be az Éden Hotel sugárzását a TV2!

2015. április 29. 16:52

Miközben egyesek már-már megnyugodtak és az ügy szerencsés zárlataként tekintették, hogy a TV2 is beismerte hibáját erőszak-ügyben, a csatorna kedden adásba engedte a korábban megalázott lány, Nóri újabb, végső megalázását.

2015. április 29. 16:52
Lakner Dávid
Alternatíva

„Miközben egyesek már-már megnyugodtak és az ügy szerencsés zárlataként tekintették, hogy a TV2 is beismerte hibáját erőszak-ügyben, a csatorna kedden adásba engedte a korábban megalázott lány, Nóri újabb, végső megalázását. A vele összezárt Gábor molesztálása után a férfi lakók mindegyike a megalázott lány kiszavazására voksolt: így zaklatása után Nórinak kellett először távoznia, mintegy büntetésként, amiért nem hagyta magát megerőszakolni, és utóbb még panaszkodni is merészelt.

Miután az Éden Hotel stábja bármiféle közbeavatkozás nélkül rögzítette egy 20 éves (!!!!!) lány molesztálását, a készítők már a látottak fényében engedték, hogy a többi lakó őt hibáztassa és megalázza az eset miatt, majd a zaklató szavazatával együtt elzavarják a műsorból. Mindebben a műsor tavalyi rögzítésekor feltételezhetően semmiféle kivetnivalót nem láttak, így most adásba is engedték előbb a zaklatást, majd pár nappal később az erre következő kiszavazást. Miután a botrány kirobbant, a TV2 többször is kínosan próbálta védeni a védhetetlent: először közzétette, hogy Nóri a kedélyes reggeli közepette miként tagadja le az erőszakot és tűri el a többiek gyalázkodását (ne feledjük, a stáb tudta, legalábbis látta, hogy volt erőszak!), majd kipakolta a vágatlan felvételt is (»Ölelkezve aludtak el a vita után« felirattal), ezzel még inkább gondoskodva a lány megalázásáról. Így derülhetett fény arra is, hogy a TV2 munkatársai csábítási kísérletként értelmezik azt a folyamatot, amiben többek között elhangzik a “két opció van, vagy kiverem magamnak és rád verem, vagy kivered nekem és elmegyek a földre” mondat is.

Érdekes módon néhány nappal később a csatornánál már belátták, hogy hibáztak, és belső vizsgálatot rendeltek el. Bár többen is megnyugodtak, hogy valahára a kereskedelmi tévénél is felfogták az események súlyát, a csatorna valójában nem azt rótta fel magának, hogy engedte egy húszéves lány zaklatását és további megalázását, hanem hogy mindezt később le is adta. Mintha a levetítése nélkül érthető lett volna, miért fordul hirtelen mindenki Nóri ellen és szavazzák ki őt a műsorból...

Ahogy a Kettős Mérce is írta, valójában nem csupán egy szexuális zaklatást mutatott be a TV2, hanem az elnyomás kiskátéját. Azt, hogy miként kell rámozdulni a leggyengébbnek gondolt nőre, hogy aztán ha az ellenáll, még őt lehessen lekurvázni. Gábor a zaklatás közben elmondta mindennek a lányt, aki aztán másnap a kamerák előtt sírta el, hogy folyamatosan csak arra tudott gondolni, hogyan akadályozza meg, hogy megdugják. Az Éden Hotel stábja ekkor sem avatkozott közbe, és hagyta, ami a műsor struktúrájából következik: hogy a szereplők a leggyengébb félre mozduljanak rá, őt tapossák meg és alázzák meg a lehető legdurvábban.

Ez az a műsor, aminek lényege, hogy különböző erőcsoportok jöjjenek létre, a résztvevők pedig úgy igazodjanak ezekhez, hogy lehetőleg minél tovább bennmaradjanak. A sokszor kárhoztatott szexuális szabadosság mellett jóval fontosabb, hogy a másik megalázására ösztökélnek: arra, hogy a játékosok az erősnek gondolthoz igazodjanak, felfelé nyaljanak és lefelé tapossanak. Aki a földön van, abba pedig lehetőleg rúgjanak bele egy hatalmasat. Így válik abszolút logikussá az is, hogy a tegnapi kiszavazáson egytől egyig a lányra szavaztak, és amikor már látszott, hogy kiesik, és nincs tétje a voksoknak, a hátra lévő »férfiak« szintén őt választották. Ahelyett, hogy némi gerincességet mutattak volna, és nem a földön fekvőt alázzák meg még jobban, ők a gyávaságot, a pondróságot választották. Volt más lehetőség is, mindig van: Nóri bizonyította, aki nem tűrte, hogy akarata ellenére szexre kényszerítsék, nem egyezett bele, miközben érezhette, hogy neki itt most tűrnie kellene a műsor logikája szerint.

Egyszóval a TV2 belátása semmire nem elég, amint ezt a tegnapiak alapján láthattuk. És ahogy látszik abból is, amiről a Bors írt: hogy Nóri »a belső vizsgálat miatt nem beszélhet az erőszakról.« Tehát még most, a műsor felvétele után hónapokkal is próbálják elnyomni, megaláztatásának tűrésére bírni. Gratulálok.

Egyetlen lehetséges módon bizonyíthatta volna a TV2, hogy valóban felfogta a történtek súlyát: akkor, ha már a tegnapi részt sem engedte volna adásba, tudván, hogy ezzel csak még inkább fokozza a fokozhatatlant. És ezután sem mutathatja ezt másként - vagy el akarják vinni egészen a végéig, amikor is esetleg a molesztáló meg is nyeri a műsort? Már így is eléggé kártékonynak bizonyultak, bemutatva: a megalázott fiatal lánynak szégyellnie kell, amit tettek vele, és elviselnie, ha ezért megvetésben részesül társaitól. Nem kéne tovább folytatnia ezt a csatornának, jobban tenné, ha most azonnal felfüggesztené az egész műsort. Addig pedig maradnak az olyan abszolút támogatandó lépések, mint a Vodafoné, amely cég a botrány miatt nem hirdet a jövőben a TV2-n. Más vállalatok is követhetnék a több százmilliós nagyságrendű hirdető példáját.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
káli
2016. február 20. 17:48
Nem tudok őszintén felháborodni, mert nem nézem!Másnak is ajánlanám mint megoldás!
Xenon
2015. május 31. 12:23
Azt tudtam már tavaly - amikor bejelentették a TV2-nél ÉH harmadik szériájának tervét -, hogy iszonyúan el fogják rontani az amúgy realityk közül kifejezetten jó koncepcióval rendelkező sót. De hogy ennyire, azt sosem gondoltam volna. A TV2 mintha ásná a sírját vagy nem is tudom.
brabant89
2015. május 22. 18:57
"Az RTL Klubon ugyanez megy 10 éve, az nem zavart senkit, se a Vodafone-t?" ?? Ott is mutatják a szexuális zaklatást? 10 éve?
kispufi
2015. május 11. 14:17
egyébként a gondosan kiválogatott pszichopaták között csak idő kérdése az első élőben elkövetett gyilkosság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!