A gyűlöletre nem a megszégyenítés a válasz

2015. szeptember 10. 09:31

Az se tenne rosszat a gyűlölködés visszaszorításának, ha nem tüzelné még a természetes félelmeken kívül úthengerszerű kormánypropaganda is.

2015. szeptember 10. 09:31
Bolcsó Dániel
Index

Magánembereket nyilvánosan és tudatosan kellemetlen helyzetbe hozni teljesen más súlycsoport, és csak nagyon-nagyon indokolt esetben tekinthető hasznos és előremutató dolognak (ilyen például a NAV esete a legnagyobb adósok publikus listájával).

A magyar mikroblog nagy nemzetközi előképe a Public Shaming Tumblr-oldal, ahol közszereplők és magánemberek vegyesen tűnnek fel, csípős kommentárokkal ellátva. De itthon is régóta fut már a Szeretlek Viktor!, amely a legvérmesebb Orbán-imádók Facebook-posztjait szedi össze. Mindkét oldal csak a kommentben látszó képet és neveket felejti el kitakarni, odáig egyik se megy, mint a Köztünk élnek, hogy feltúrja a profiloldalakat, kibányássza a publikus tartalmakat, és megszerkesztve közszemlére tegye őket.

Akkor a Köztünk élnek az új Kurucinfó? Nyilván azért ettől is messze van. A Kurucinfó privátadatokat, például telefonszámokat hoz nyilvánosságra a tulajdonos tudta és engedélye nélkül, ez teljesen más tészta, és egyértelmű jogsértés. Akárcsak az Ashley Madison meghekkelésével nyilvánosságra került titkos adatok. Viszont a Facebook-profilok esetében se működik a szabadrablás, hiába nyilvános az infó.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. szeptember 10. 15:21
Ha a ménkű nagy, mocskos, hazug pofátokat befognátok, no akkor tennék csak igazán a gyűlölet ellen!
kjkj945
2015. szeptember 10. 13:05
Olcsó Hát mi? Viszont gyűlölködés?
Aerion
2015. szeptember 10. 12:47
'A gyűlöletre nem a megszégyenítés a válasz' Hanem bizonyára például a szeretet, a velünk gyűlölködő véleményének, tetteinek tolerálása, lehetőleg úgy, hogy minél előbb megdögöljünk. Ha jól értem. Nem jól értem? Gondoljuk végig, először is arra kellene választ kapni, miféle gyűlöletről van most szó? Gyűlölet ez egyáltalán? Kinek a gyűlöletet ki ellen? A gyűlölködő felek között fordított szereposztásban nincs gyűlölködés? Csak egyirányú a gyűlölet és viszont a megszégyenítés, vagy megszégyenítésre gyűlölködés a válasz? De mit takar maga a megszégyenítés? Hogy szégyenítenek meg, ki előtt kit? Biztos, hogy akit megszégyeníteni szándékozik bárki, az valójában nem gyűlölködő? Nem egyszerű helyzet ezt megítélni. Szerintem a cikkírónak bele se kellett volna fognia, az érzés ugyanis, hogy valamit rossznak, vagy épp jónak érez, még nem jelenti, hogy esze is van azt megfogalmazni. Mert a jelek szerint nincs.
orion
2015. szeptember 10. 10:55
Megszégyenítés?? Köcsögség, semmi más. Ha én leírok valamit egy nyílt oldalon, vállalva az arcomat és a nevemet-legyek akármilyen jobbos/balos, befogadó/elutasító stb.-akkor leírtam. Tudom, hogy ki vagyok, hogyan gondolkodom,mi a véleményem; ezért írom. Ha ez az ilyen báránylelkű kis aljadékoknak nem tetszik és kiposztolnak, az nem az én szégyenem. Persze ha valaki csak hőzöng és megy a többi után, mint a birka és nem mer kiállni a véleménye mellett, az meg is érdemli, hogy megszégyenítsék. A gyávasága miatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!