Sokszor szögesdrótok között szlalomoztam

2015. szeptember 26. 14:56

A szemem előtt születik egy új Európa, vagy hal meg a régi. Minden megújulás egyszersmind halál. Interjú.

2015. szeptember 26. 14:56
Ungvári Tamás
Népszava

„- Öregnek érzi magát?

- Nem is tudom, miről beszélnek. Én megkülönböztetem az idős kort az öregségtől. Az öregség az, ami az idős kor után jön. Vagy eljön, vagy nem jön el. Kellér Dezső híres mondása volt, hogy mi az öregség előnye: mondjatok egyet. Szerintem az öregségnek rengeteg előnye van, több is, mint hátránya.

- Kíváncsian hallgatjuk.

- Nem is egyet mondok. Pici a kockázat, nagy a szabadság. Bármit mondhatok, mit kockáztatok? Legfeljebb elvisz az ördög. Semmit sem tudnak elvenni tőlem. Az öregség szabadsága, a vélemény szabadsága, a gondolkodás szabadsága többet ér mindennél. Voltak ebben is nagy példaképeim. Ismertem a 90 éves Füst Milánt, átkozódott, hogy meg kell halni. Babits, akit nem ismertem, ugyancsak átkozódott emiatt. Mindenki élni szeret.

- Önt foglalkoztatja a befejezés, az elmúlás?

- Azt sem tudom, mi az. Az elmúlás az jön, azzal nem kell foglalkozni. A halál az élethez képest mindig méltatlan. Nincs méltó halál. Egy középkori gondolkodó mondja, a haláltól nem kell félni, mert, aki meghal, az nem én vagyok. Az én meghatározásom az, hogy élek. Amikor már nem élek, az nem én vagyok. Valóban: az egész élet a halál tagadásából áll. Amíg nem kell pelenkázni engem, amíg a nők visszamosolyognak, amíg jó érzéssel tudok a hegyekben kilométereket sétálni, addig nincs olyan rettenetes veszély. Az meg benne van az életben, hogy nagy mestereim, barátaim már eltűntek. Olyan emberekkel jártam együtt egyetemre, mint Eörsi István, Abody Béla, hol vannak? Nem érdemes visszanézni, előre kell nézni. Ennél izgalmasabb korban, mint ami öregségemre, vagy idős koromra jutott, még nem éltem.

- Miért izgalmas ez a kor?

- Először is a szemem előtt születik egy új Európa, vagy hal meg a régi. Minden megújulás egyszersmind halál. Magyarország keresi a sorsát a nap alatt. Egyelőre nem tudni, mi lesz vele. Napjainkban fél milliónál is több fiatal - talán a legjobbjaink - keresi a helyét Nyugaton. Aztán sikerült elérnünk, hogy Magyarországon a nyelvtudás a legrosszabb az összes uniós tagország közül. Ennél fontosabb, hogy közben a sajtó fél lábon biceg, rettenetes állapotban van. Jobboldali politikusok arra használják a baloldali sajtót, hogy üzengessenek a másiknak. Szőcs Géza kormánybiztos azt mondja egy interjúban, nekem nem tapad a kezemhez pénz, nincs szállodám, nincsenek anyagi érdekeltségeim, nincs tulajdonom, miért pont engem bírálnak. Az új nagy vitézek egymás kárhoztatják azért, hogy nekik nincs elég pénz a zsebükben. Képmutatás, befolyásért vívott háború. Ebből nekem elegem van.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. szeptember 27. 11:27
Ahogy 45 után hirtelen annyi partizán neve vált ismertté, amennyivel már az egész harmadik birodalmat is játszva le lehetett volna győzni, úgy manapság egyre több olyan visszaemlékezést olvashatunk, amiben az előző rendszer kedvencei és kedvezményezettjei ráébrendek, hogy ők tulajdonképpen ellenállók voltak. Nem kell hozzá sok, maximum a tükröket kell a környezetből eltávolítani és bízni abban, hogy a kor tanui már kihaltak.
áfonya
2015. szeptember 27. 07:17
"Szerintem az öregségnek rengeteg előnye van, több is, mint hátránya." te csak elmondhatod az előnyét ,kiváltságos nyugdíjjal még mások betegre dolgozták magukat 70-80 ezer forintos nyugdíjért.Hátránya hogy te sem kerülöd el a halált,pedig örökké szeretnétek élvezni a gondtalan életet .Na ezt a komcsik nem tudták megváltoztatni hiába igyekeztek .
áfonya
2015. szeptember 27. 07:10
Szöges drótok közt bujkáltál, tán csak nem te is a kommunizmust vitted nyugatnak exportáltad, ,kiszöktél pihenni vártad azt az 1989-t hogy ismét akcióba lendülj a kommunista eszme konzerválásért. Megkövesedett öreg kommunisták nem akarják tudomásul venni a változást ,egy másik generáció akaratát. "Azt sem tudom, mi az. Az elmúlás " nézz a tükörbe a kommunista dogma pofacímeredre vastagodott,ha nem látod menj szemészhez. "A halál az élethez képest mindig méltatlan." bizony sok vén komcsi sajnálja itt hagyni a jó módú életét ,nagy nyugdijjal való kényelmet ,az évtizedeken keresztül nem törte össze magát a munkával ,még is gyümölcsözik a hazug évtizedek eredménytelen évei , felértékelődtek még a termelő dolgos emberek fölé is.
antioxi
2015. szeptember 26. 20:30
Ungvári egyszerűen csak zsidó, olyan mint a többi: Ha kell akkor rákosista, ha kell szocialista, ha kell liberális, mindig az ami kell. Zsidó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!