Miért épp a románok Európa szegényei?

2016. február 16. 15:32

A szegénységgel folytatott harcban sok gyermek elhagyja az iskolát, ezzel gyakorlatilag megfosztva magát minden esélytől, hogy kikerüljön a falu sáros utcáiból, karriert építsen és elég pénzt szerezzen.

2016. február 16. 15:32
Cristina Andrei
Főtér, Gandul.info

„A jelentős szegénység és az otthoni kötelességek megfosztják a gyermekeket annak lehetőségétől, hogy iskolába járjanak. Ezzel magyarázható, hogy a 15 év feletti személyek 37 százaléka funkcionális analfabéta: nem értik, mit olvasnak, vagy nem tudnak helyesen írni. Ennek következtében az iskolában megtanult fogalmak és ismeretek alkalmazásának képessége is két százalékkal csökkent 2012-höz képest.

Mindenesetre, a családok rossz anyagi helyzete komolyan befolyásolja annak esélyét, hogy a gyermekek kijárják az iskolákat. Az idézett tanulmány bebizonyította, hogy amikor a költségek csökkentéséről van szó, a szülők több mint negyede elismeri, hogy ez elsősorban a gyermek tanulásához szükséges tanfelszereléseket és könyveket érinti, de az iskolán kívüli tevékenységeket is, mint amilyenek a korrepetálások, a versenyeken, tantárgyolimpiákon vagy szaktáborokban való részvétel. Viszont további gondokba ütköznek azok a családok is, melyeknek mégis sikerül legyőzniük a szegénységet és iskolába küldeniük a gyermekeiket. Ezek közül az egyik legnagyobb az, hogy el kell jutni a gyakran más településen lévő iskolába. Ez pénzbe kerül, így a kicsik 64,4 százaléka kénytelen az egész utat gyalog megtenni. A falusi gyermekek esetében az iskolába jutás átlagosan 35 percet tart és minden ötödik gyermek több mint egy órát gyalogol az iskoláig.

Mindezek a kompromisszumok azt jelentik, hogy keveseknek adatik meg, hogy felnőtt korukra hasznos képzettségük legyen, amivel könnyebbé tehetik az életüket. Ennek hiányában szintén a mezőgazdasági munka marad a megoldás, napszámban, rosszul fizetve és kilátástalanul. Tehát a szegénységgel folytatott harcban sok gyermek elhagyja az iskolát, ezzel gyakorlatilag megfosztva magát minden esélytől, hogy kikerüljön a falu sáros utcáiból, karriert építsen és végső soron elég pénzt szerezzen, hogy lekerüljön a romániai szegények listájáról. A képzetlenség az egyik olyan tényező, mely elsősorban felelős a lakosság felének rossz anyagi helyzetéért, a következő nemzedékek pedig a leggyakrabban a szülők és a nagyszülők példáját követik. Így aztán, ha a dolgok nem változnak meg, a statisztikák továbbra is ugyanolyan komorak maradnak, a szegénység pedig dominóként rombolja majd le a következő nemzedékek esélyét is egy tisztességes életre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wtf?
2016. február 16. 21:28
Ez már felmerült bennem,hogy a románok megduplázták az államuk területét,benne minden jóval,amit irigyeltek tőlünk és mégse változott az életük,ugyanolyan nyomorultak mint mindig voltak.Mi meg a (többszörösen) szétrabolt maradék 30%-on egész jól boldogulunk....
kispufi
2016. február 16. 20:34
én a címbeli szegényei helyett elsőre azt olvastam, hogy szégyenei. nem mondhatnám, hogy nem értenék vele egyet.
bispora
2016. február 16. 18:17
Az, hogy a szóban forgó "szegények" köre gyakorlatilag a romániai cigány lakosságot foglalja magába, miért nem hangzik el? Miért kell elhallgatni azt, hogy ott már a diákok harmada hihetetlenül gyenge képességű cigány?
Neville
2016. február 16. 17:48
Erdélyben tényleg érdekes dolgokat lehet tapasztalni. Mikor áthaladsz egy falun, általában kapásból meg tudod mondani, hogy román vagy magyar faluban jársz éppen. Az előbbiben minden egy fokkal lepukkantabb. Pedig nem hiszem, hogy a magyaroknak több pénze lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!