Azt ki mondja meg, hogy mi a szélsőséges? – interjú D. Bányász Gergővel, a HÍR TV belpolitikai főszerkesztőjével

2016. február 19. 12:49

Leírhatatlan a szabadság a Hír TV-nél. Senki nem szól egy szót sem, senki nem küld emailt, sms-t, nem hívogatnak telefonon, tehát számonkérés sincsen. Interjú.

2016. február 19. 12:49
D. Bányász Gergő
Zsidó.com

„Mekkora függetlenséget kap a hírszerkesztésnél?

Leírhatatlan a szabadság. Senki nem szól egy szót sem, senki nem küld emailt, sms-t, nem hívogatnak telefonon, tehát számonkérés sincsen. Olyan vagyok, mint egy »rossz gyerek«, azt csinálok, amit akarok.

Akkor ez elég nagy változás lehet a köztelevízió után…

Ott nekem enni adtak, ezért erre nem reagálok, bocsánat.

Az átalakulásnak van még egy szembetűnő következménye. A beszélgetős műsorokban a csatorna korábban bőven adott teret olyan szélsőséges nézeteket valló értelmiségieknek, akiket a közvélemény a kormánypárthoz sorolt ugyan, de amit mondtak, az valójában inkább a Jobbikhoz állt közel. Mostanra ők vagy kiszorultak, vagy vitahelyzetbe kerülnek a többi meghívott vendég miatt. Ez a döntés tudatos?

Nálunk minden tudatos. Azt amúgy ki tudja megmondani, hogy mi/ki a szélsőséges? Én nem fogom, az biztos. Maga szerint az, mások szerint nem – ez így működik jól. Szerintem ez a vád korábban sem volt igaz, nem vitatva, hogy valaki érezhette így.

Tele voltak a műsorok szélsőséges figurákkal, akik mindenféle kritikai ellentartás nélkül mondhatták a dolgaikat.

Ez is egy vélemény, de azért itt álljunk meg egy szóra. A »szélsőséges« kifejezés nálam már minősítésnek számít, és azt szeretném elkerülni. Azt várom el a kollégáimtól is, hogy a véleményüket zárják be otthon a kamrába, ne hozzák be a Hír TV-be. Nálunk csak a vendégek véleménye számít, a miénk nem. Ha egy véleményt a jelenlegi törvények nem büntetnek, akkor hadd mondja el a képviselője – én így látom. Sőt, szerintem jobb, ha az olyan véleményeket is el lehetne mondani, amiket a törvény most büntet. Ez érvényes a holokauszttagadásra is. Nem jó megoldás, hogy ezt a törvény tiltja. Nem úgy kell megszüntetni a holokauszttagadást, hogy beteszem a büntetőtörvénykönyvbe, mert az attól még van! A magyar oktatási rendszer, a média és a politikai elit felelőssége, hogy az ilyen nézetek teljesen marginalizálódjanak. Az állandó minősítéssel az a gond, hogy az nem előre, hanem hátra visz, az nem épít, hanem rombol. Valakinek Heller Ágnes vagy akár Kertész Imre minősülhet szélsőségesnek. Valakit megbélyegeznek egy ilyen minősítéssel, aztán utána úgy is viszonyulnak hozzá. Konrád György azt nyilatkozza, hogy egyetért Orbán Viktorral a menekültkérdésben. Botrány lett belőle a baloldalon, úgy kezelték, mintha áruló lenne. Szerintem ez abnormális. Mint ahogy az is az, ha csak Kulka Jánost hallgathatom a tévében, vagy kizárólag Dörner Györgyöt. A Hír TV-ben ezt az egyensúlyt valósítottuk meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. augusztus 01. 12:57
Ott a főszerkesztő beleszólt - itt is, csak itt ő a főszerkesztő.
balbako_
2016. április 15. 09:12
Rúgkapálnak, mert jobbról már nem kellenek, balról meg még nem kellenek.
paraklétosz
2016. április 03. 19:56
Szabad Hírtévé - szabadon konkurálhat a mégszabadabb Átévével.
Ellensúly
2016. március 23. 17:11
Barátom, a fideszes politikusok előtt is ott lenne a lehetőség, de levegőnek nézik a csatornát (miközben a szekt-ATV-be simán bejárnak).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!