Cinquecento? Ibiza!

2016. február 10. 07:58

Nem a Szerb utca 9.-be kellett volna vinni a Szépművészeti Múzeum háromszázmillió forintot érő reneszánsz kori festményeit, hanem Habony Árpádot kellett volna beköltöztetni a Szépművészeti Múzeumba.

2016. február 10. 07:58
Körmendy Zsuzsanna
Magyar Nemzet

„Rossz volt a szervezés. Nem a Szerb utca 9.-be kellett volna vinni a Szépművészeti Múzeum háromszázmillió forintot érő reneszánsz kori festményeit (ahol Habony Árpád exanyósa az egyik lakás bérlője), hanem Habony Árpádot kellett volna beköltöztetni a Szépművészeti Múzeumba. Kisebb lett volna a kockázat. (...)

Nálunk a nagy közgyűjtemények 2013-tól elvileg magánszemélyeknek is kölcsönözhetnek festményeket, amely rendelet ellen voltak szakmai kifogások, de azért életbe lépett. Mindenesetre a Brand Lab Tanácsadó Kft. – amelynek korábbi gazdája Habony Árpád húga volt, jelenleg Jáksó László és Halkó Gabriella a tulajdonosok – minden további nélkül, nem sokkal a rendelet életbelépése után kapott tíz, raktáron lévő reneszánsz és barokk festményt a Szépművészeti Múzeumtól. Persze nem ingyen, csak majdnem ingyen: havi tizenötezerért képenként.

Egy fűnyírót nem tudok kölcsönözni három napra ennyiért, tehát ez a havi tizenötezer a bolondnak is megéri. Persze nem tudom, hogy ha bekopognék a Szépművészeti Múzeum irodájának ajtaján, annak biztos tudatában, hogy a zsebemben lévő ötvenezer forintra március végéig biztosan nem lesz szükségem, és elmondanám nekik, hogy szeretnék a nappalimba három reneszánsz vagy barokk festményt, nem baj, ha nem Tiziano, jó lesz egy Francesco Simonini is, vajon nekem mit válaszolnának. Gyanítom, nem az exanyósom felől érdeklődnének, sőt ha megpróbálnám nekik ecsetelni, hogy illusztris vendéget várok, és nem mindegy, hogy egy Maffeo de Verona lóg-e a falon a pianínó mögött, vagy a pókháló, azt hiszem, egyik közelebbi hozzátartozómat emlegetnék.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Malcolm Reynolds
2016. február 10. 13:01
nekem még mindig az a kérdésem hogy milyen emberek akik habony árpi nemzeti műkincsekhez való jogát védik? Az ilyenek szerint a fidesz szíve lelke ez a habony fiú hogy ennyire védik? Ezek az emberek tényleg úgy gondolják hogy habony nélkül nincs ország ezért ha bárki támadja az árpit akkor ugrani kell és szét kell csapni a támadók között?
noMores
2016. február 10. 10:30
Én örülnék, ha Árpád a Szépművészetiben lakna. Szép hely az, egy ilyen jó munkásember, aki ennyit tesz az országért, és a Kedves Miniszterelnök Úrért, simán megérdemli.
geronimo
2016. február 10. 09:54
A történet maga is félelmetes,de ha belegondolunk,akkor ezek szerint bármikor besétálhat a múzeumba egy fél analfabéta milliomos cigány bodzaszedő és régiségkereskedő vállalkozó, és visz néhány képet a lila tüll-fátyolos, márványborítású nappaliba,mert jól néz ki a naplementében huhogó szarvas mellett...
Onurisz
2016. február 10. 09:51
Kedves Zsuzsanna! Értjük, hogy egy publit mai napság jobban el lehet adni egy jó kis Habonyzással, hiszen a titokzatos úr olyanná vált a hazai "oknyomozó" újságírók és paparazzik számára, mint Katalin hercegnő a brit nemzetközösségben. Ha a misztikus ember testvére által alapított cég műtárgyakat kölcsönöz és a volt anyósa bérelt lakásában helyezi el, ahol hősünk is "gyakran feltűnik" - na ez egy olyan sztory, amitől a süldő lányok is bepisilnek éjszaka. Szóval értjük mi, csak nagyon olcsó dolog ám ez. Nem illik önhöz. A kérdései egyébként jogosak. Ám akkor azt is meg lehetne kérdezni, hogy milyen intézmények és állami vezetők falán, kiknek a gyönyörűségére lógnak nevezetes festmények szerte az országban és milyen szabályok és eljárások alapján? S tovább megyek: vajon van-e arról nyilvánosan elérhető lista, hogy milyen műtárgyakat tárolnak a múzeumok raktáraiban, s vajon miért nem oldható az meg, hogy magánvállalkozások - jól körülhatárolt feltételek szerint - kiállításokat szervezzenek belőlük bárki gyönyörűségére?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!