Paks II össztűzben

2016. február 17. 14:25

Tavaly novemberben, csaknem két évvel azután, hogy Moszkvában az első vonatkozó megállapodás aláírásával megkezdődött Paks II legújabb kori történelme, az Európai Bizottság felébredt Csipkerózsika-álmából, és több eljárást is indított Paks II ügyében.

2016. február 17. 14:25
Perger András
Kettős Mérce

Ezért is furcsállták sokan, hogy a magyar állam kockázatos taktikát választott, amikor azzal futott neki az ügynek, hogy bebizonyítja: a 4000 milliárdos állami transzfer dacára sincs állami támogatás a projektben. Szakértők úgy vélték, nyerőbb lenne, ha a kormány elismerné az állami támogatás tényét, de azt megfelelően becsomagolná: megindokolná, hogy miért van szükség állami támogatásra, és kidolgozna egy olyan kompenzációs mechanizmust, ami legalább elvben lehetővé teszi a támogatás mértékének csökkentését.

Ezt tette a brit kormány a Hinkley Point C erőmű tervével, amit a Bizottság, ha nem is könnyen, de végül elfogadott. Más kérdés, hogy Hinkley Point a megtérülést elméletileg lehetővé tévő uniós jóváhagyás ellenére sem épül, mivel az érintetteknek – a francia állam tulajdonában lévő EDF (Électricité de France) és az értelemszerűen ugyancsak állami tulajdonú, kínai Chinese General Nuclear Power nevű cégeknek –egyelőre valamiért nem akaródzik beleönteni a pénzt a projektbe.

Ebben szerepet játszhat az is, hogy a Bizottság döntését többen is megtámadták az Európai Bíróságnál. A tagállamok közül Ausztria és Luxemburg, ezen felül német és osztrák energiaszolgáltató cégek is keresetet nyújtottak be a Bíróságon. A kérdés tehát még nem dőlt el – és a másik oldalon is akadtak beavatkozók: Csehország, Románia, és mint a napokban kiderült, Magyarország is támogatja a brit kormányt az ügyben. Kockázat viszont van benne bőven. Ezt mutatja az is, hogy a beruházás megkezdésének dátuma folyamatosan csúszik. Utoljára január végén halasztotta el a döntést az EDF elnöksége.

Paks II esete még messze nem tart itt. A folyamatban lévő versenypolitikai vizsgálat azonban sokak érdeklődését felkeltette, és miután január közepén a Bizottság nyilvánosságra hozta álláspontját a kérdésben, számos szervezet küldött hivatalos véleményt a 30 napos nyilvános véleményezési időszak során.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. február 18. 09:21
Nem baj. Az erőmű megvalósul, de hol lesz már addigra az EU beleugatási joga? Mert ezt a nyáron megnyesik, de nagyon!
Bokros Birka
2016. február 18. 00:07
Miként fogod a a gazdaságot fejleszteni, ha nem leszel képes kiszolgálni az új vállalkozásokat. Tudom, bioenergia tehén lepényből. :D Egyenlőre Paks 1 adja az ország alapellátásának felét. Nem véletlenül ült D-209-es elvtárs és Libás Gordon olyan szépen a paksi megbeszéléseken. :D Tusjuk itt már csak az a baj nem Fegyenc elvtárs és Klára mama adja a tanácsokat és a szocialista igazgató nem jár be az atomerőműbe fegyverrel vadászni. :D
Héja
2016. február 17. 20:57
Az Európai Csipkerózsika Furcsány óta alszik. Akkor kezdődött a Paks II. előkészítése. Akkor csókolózott Furcsány Putyinnal. A viszony azóta elhidegült. Csipkerózsika didereg.
ptrfarkas43
2016. február 17. 20:50
A napelem mániásokat, olyan házba költöztetném, ahol csak napelem szolgáltat villamos energiát. Aki ugye nappal tolja napelemből a hálózatba a villamos energiát, este meg onnan vételezve világít, az gyakorlatilag bort iszik és vizet prédikál, mivel hagyományos módon előállított villamos energiát fogyaszt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!