Gyurink

2016. április 26. 08:39

Matolcsy Györgynek sikerült a nagy mutatvány: az MNB alapítványokba átemelt adófizetői pénz tényleg elveszítette közpénz jellegét.

2016. április 26. 08:39
Batka Zoltán
Népszabadság

Végül is ha őszinték vagyunk, az MNB-s lenyúlás, a maga pőre tömegszerűségében tényleg nem olyan nagy durranás. Ha a fura, százmilliárdos kötvényvásárlásokat és az ingatlanokat nem számoljuk, így első blikkre közvetlenül olyan 2-3 milliárdról lehet szó. Mostanában Mészáros Lőrinc gazdájának egy napja kerül nekünk ennyibe. Mi pedig akár, mint valami szappanoperában, még drukkolhatnánk is Gyurinknak, hogy a valaha csöndes, esetlen, szégyenlős egyetemista, majd az évtizedeken át a háta mögött kiröhögött közgazdász rút kiskacsának is sikerül-e kiskirályfivá, pontosabban ukrán–orosz típusú oligarchává válnia? Szóval az egész MNB-lenyúlás, így, a történelmi kontextusába illesztve egyelőre inkább egy nagyra nőtt, de pitiáner, mint földrengető dolog.

Lenne.

Csakhogy van egy probléma. Nagy. Ha Mészáros Lőrinc gazdája néha nagyot lop, az ugyan irritáló, de nem feltétlenül veszélyes az országra. Viszont ha egy jegybankelnök akár csak egy kiflicsücsköt is lenyúl, az nemcsak irritáló, hanem szimplán életveszélyes. Emlékszünk még arra, amikor 2012-ben Mario Draghi egy mondata megállította az euró lejtmenetét? A jegybankelnököt többek között azért fizetjük, mert válsághelyzetben a piacok adnak a szavára. Ő a mi beépített pánikgombunk: ha beütne a krach, akkor még ott van egy lehetőség, hogy ő kiáll és személyes tekintélyénél is fogva megpróbálja lecsitítani a háborgó tengert. Ez a mutatvány azonban csak akkor működik, ha a piac komolyan veszi az illetőt.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SwordFish
2016. április 26. 21:52
Matolcsy kicsinálásának balliberális eposza 224 rész. Ez nem a Szulejmán! >:-DD
pollip
2016. április 26. 18:31
"az MNB alapítványokba átemelt adófizetői pénz tényleg elveszítette közpénz jellegét. " Úgy tudom, az alapítványok az árfolyamnyereségből működnek. Ha én tudom jól, a cikkíró valótlant állít.
Hora
2016. április 26. 15:01
http://www.echotv.hu/video/111085/20160303_Hatterkep_1_resz Szóval az a valódi baj, hogy nem terhelheti rá a ballib a haveri finanszírozást az adófizetőkre több száz milliárdos kis veszteség formájában? Merthogy MA a jegybak nyereséges. Vagy az, hogy nem vagyunk annyira kiszolgáltatva a haveri pénzpiacnak és a jegybank tényleg függetlenke? Régi szép idők mi amikor 11%-al lehetett nálunk parkoltatni a lovettát, az adófizetők meg kinyögték a többletet. Mai hír: alapkamat 1.02%. Tudom persze anno azért is volt rekordmagas a kamat mert hát "nehogy nőjön az infláció" is, ma meg alig kamat és semmi infláció- hogy is van ez elvtárs? +várom a Simor 8 milliós(+bónuszok+offshore hobbi) fizujáról a cikket.
Vezetéknév Utónév
2016. április 26. 13:06
Érik a börtön matolcsynak. Kérdés, hogy mikor lesz olyan rendőrség, ügyészség, független bíróság, amelyik hajlandó részrehajlás nélkül feltárni az MNB mocskos ügyleteinek részleteit?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!