A tusványosi beszéd

2016. július 25. 07:09

A születésszám növekedése idehaza csak az egyik meghatározó, és nem is a legfontosabb elem. Ennél jóval fontosabb a magyarok kivándorlásának megállítása. Sokkal többet veszít ugyanis a nemzet az elvándorlókkal, mint a még meg nem születettekkel.

2016. július 25. 07:09
D. Horváth Gábor
Magyar Nemzet

A kormányfő Kósa Lajosra mint ötletgazdára hivatkozva csupán egyetlen cselekvési tervet nevezett meg a nemzet számára. Azt, hogy sokasodjon. A javaslat amiatt is különösnek hatott, mert miközben az afrikai országok hatalmas népszaporulatát tragikus jövőképként festette fel, a népesség fogyásának megállítását tartotta számunkra egyedül üdvözítőnek. Ami valóban fontos dolog, de nem biztos, hogy az afrikaiakkal versenyre kelve kellene elérni. A születésszám növekedése idehaza csak az egyik meghatározó, és nem is a legfontosabb elem. Ennél jóval fontosabb a magyarok kivándorlásának megállítása. Sokkal többet veszít ugyanis a nemzet az elvándorlókkal, mint a még meg nem születettekkel. Az emberek külföldre távozása családok létrejöttét akadályozza meg, utódaik pedig már más nemzetet fognak gyarapítani. Orbán Viktor szerint Lengyelországgal együtt az EU legsikeresebb térségéhez tartozunk, amit gazdasági mutatókra alapozva állított. Ugyanakkor nem teljesen érthető, miért. Ismert tény, hogy a rendszerváltás óta húszmillióan hagyták el ezt a térséget. S vajon miért mennek el még mindig tömegesen az emberek, ha a hazájukban bízhatnak, és nem a Nyugat centrumországaiban?

Nem esett szó a beszédben sem a pazarló korrupcióról, sem a kormányhoz közeli vállalatok bosszantó versenyelőnyéről, sem a külföldi tőkét kiszolgáló gazdaságpolitikáról, amelyeknek ugyancsak óriási szerepük van az ország demográfiai állapotának tragikus alakulásában. A nemzeti retorika ellenére ez a kormány a külföldi tőkétől jobban várja a felépülést, mint bármelyik elődje. A tengernyi közpénztámogatással és adókedvezményekkel ideédesgetett külföldi vállalatoknál dolgozó összeszerelők ugyanolyan technológiával és ugyanazt csinálják, mint Nyugaton, csak sokkal alacsonyabb bérért. Ezért kell az egész ország bérszintjét mélyen a nyugati alatt tartani, és a családoknak emiatt nincs többletfogyasztásuk, ami másoknak adna munkát a szolgáltató szektorban. Emiatt nincs felhalmozás sem, amely az egyéni beruházásokkal ugyanezt eredményezné. És ezért nincs jövőkép, ezért van az exodus. Pedig harminc év alatt történelmi léptékben fejlődhettünk volna – a kormányfő által is emlegetett példákat említve – Dél-Koreához, Szingapúrhoz és más államokhoz hasonlóan. Helyette azonban történelmi léptékben épülünk le, demográfiailag, valamint vagyoni és tudati állapotunkat tekintve, és ma sincs fordulat, ma sincs nemzetstratégia a leépülés megállítására.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2016. július 25. 20:34
A nyugdíjasok helyzete nagyon komoly probléma nálunk is meg más országoknál is. Mindenütt keresik a megoldását. Minden ország a maga módján igyekszik biztosítani az elöregedő népességének az életszínvonalát. Az egyik úgy gondolja, hogy újszülöttekkel csökkentem az átlag életkort, így majd lesz olyan munkaerőm, aki eltartja az időseket. A másik úgy gondolja, hogy én nem tudom kivárni, amíg egy újszülöttből munkaerő lesz (ez 15-20 év), inkább munkaerővé képzem a hozzánk jövő elvándorlókat, így a nyelv és a szakma elsajátítása után (4-5 év múlva) lesz olyan munkaerőm, aki képes eltartani az öregjeimet. Azt, hogy melyik elképzelés helyesebb, ki tudhatja? Azt hiszem, hogy csak az érzelmeink dönthetnek. Különben is, az érzelmek változóak.
Szőke Ciklon
2016. július 25. 20:28
Én csak azt nem értem, hogy ezek az "elnyomot" magyarellenesek miért nem mennek el ebből az elviselhetetlen diktatúrából? Miért csak a magyarok mennek el? Mindenkinek az lenne a jó, ha az ellenség vándorolna ki, és hagynák a magyar embereket boldogulni, békében élni!
Öreg
2016. július 25. 14:08
Aki elmegy, még visszajöhet! De aki nem születik meg, az nincs és nem is lesz!
voxpopuli
2016. július 25. 14:02
A nép sokasodásáról szóló rész abszolút nem passzol a jobbikos teóriával. Néhány alapvető különbséget látok a jobbik és a lap között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!