Vége a Népszabadságnak

2016. október 10. 11:47

A magyar társadalom többsége még nem érzékeli az ügy jelentőségét, de az óriási, határokon is átívelő botrány borítékolható.

2016. október 10. 11:47
D. Horváth Gábor
Magyar Nemzet

Ez nem volt szép. Nagyon nem. Ha Antall József zárta volna be 1990-ben, akkor senkinek nem lett volna egy szava sem. 26 évvel a rendszerváltás után viszont nem meggyőző arra hivatkozni, hogy a Népszabadság ma is a Szabad Nép utódja. Ostoba és közhelyes mellébeszélés az ilyen. A mai Népszabadságnak semmi köze a diktatúrához. Aki erről beszél, annak elment a józan esze.

A Népszabadság érték. Ismert brand, és egy jól szerkesztett, független lap. A világ és Magyarország ügyeiben az eligazodást segítő hírforrás, tele gondolatébresztő és persze vitatható cikkekkel. Ez az újság ma a demokrácia adta szolgáltatás, közös ügyeinknek egyik balliberális fóruma. Amely ideológiai irányultsággal – amíg nem kötelező – semmi baj nincs, hiszen nem vagyunk egyformák, a nap meg hadd süssön mindenkire. A lap azonban mától nem jelenik meg, így döntött az osztrák tulajdonos. Ami a magyaroknak tragédia.

De miért is kellett a Népszabadság »kiadását felfüggeszteni«? A hivatalos tájékoztatásban gazdasági okok szerepelnek. Ötmilliárdos veszteséget termelt, állítja a kiadóvállalat. Tegyük hozzá, hogy tíz év alatt. Az indok mindenesetre sántít. Ha ugyanis ennyi hiányt halmozott föl az újság, akkor eleve miért vette meg, majd pedig a tulajdonos miért nem adta el menet közben, hogy abból fedezze a veszteséget? A működő lapért nulla forintnál biztosan többet kapott volna. Az osztrák üzletember azonban ezt meg sem próbálta, inkább az újságírókat kijátszva és megalázva elzárta előlük a munkához szükséges eszközeiket. Heinrich Pecina így saját kezűleg semmisítette meg a saját tulajdonát. De vajon ennyire ostoba lenne ez az ember? Ellensége a saját pénzének?

A Népszabadságra biztosan nem piaci okok miatt került lakat. A háttérben ott tornyosul a politika, a kormány hiperérzékenysége, amely egyre nehezebben viseli el a vele szemben indokoltan használt kritikus hangot. A Fidesz szombaton elhatárolódott attól a feltételezéstől, hogy bármilyen köze lenne az ügyhöz. »Az lenne a sajtószabadság megsértése, ha beleszólnánk egy médiatulajdonos döntéseibe« – áll a demokrácia hangját használó közleményében. De vajon tényleg azt gondolják, hogy a hazai nyilvánosság közpénzek segítségével történő teljes átalakítása közepette ezt valaki el is hiszi?

A szigorúan tekintélyelvű Orbán Viktor kormányfő a médiához fűződő személyes viszonyáról többször nyilatkozott. 2015-ben egy rádióinterjúban közelebbről meg nem nevezett európai országok politikáját lesajnálva »médiavezéreltnek«»mismásolósnak«»nyafogósnak«»konfliktuskerülőnek« minősítette. A hazai viszonyokról szólva egy tévéinterjújából pedig az derült ki, hogy szerinte is médiavezérelt a politika, ezért annak befolyásolási formáit és technikáit meg kell szervezni. És persze kétségtelen, hogy a Fidesz a demokrácia 26 éve alatt nagyon rossz tapasztalatokat is szerzett a hatalom által maga alá gyűrt média magatartása miatt. A helyzet azonban sokat változott, maga pedig a leghosszabb ideig kormányozhatott. Érthetetlen a szabadság iránt elkötelezett magyar társadalommal kapcsolatos rendkívül mély bizalmatlansága.

A Népszabadság bezárása túlmutat a megbocsáthatatlan eseten. A média ügyeiben jártas értelmiség már tüntetett, de a konzervatívok és a kormányfő hívei sem értik, mindez hogyan történhetett meg. Értetlenül pislognak a demokrácia züllésén. A magyar társadalom többsége még nem érzékeli az ügy jelentőségét, de az óriási, határokon is átívelő botrány borítékolható.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 182 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dakotasámán
2017. június 13. 11:45
"Tudod mi munkája van az Orbánnak abban, hogy reggelente föltaszigálja a napot az égre, hogy keljen már föl." á, zorbán nem is tud semmiről, mint rákosi elvtárs annak idején. és végül kiderült, nem hogy tudott róla, hanem tőle indult minden. azért is adta át a kormányrudat, mert a genyaságok minden idejét lekötik. kubatov kopasz kommandójáról sem "tudott", az kubatov magán akciója volt. ja. meg kolbászból van a kerítés. a nemzet gázszerelőjénél.
Logogrif
2017. március 02. 21:01
Hej te kis debreceni ugri-bugri! Sosem tanultál a demokráciáról? Avagy a tisztességről? Így már érthető minden....bozo....
Morgen
2016. december 01. 19:28
Úgy megkérdezném az itt , a Népszabót sirató elvtársakat: Ők vették egyáltalán a Lapot, vagy csak a tiszteletpéldányt hordták a toalettre?
Vén Csataló
2016. október 19. 03:48
Persze DHG. És ha valaki mondjuk Völkishcer Beobachter névvel akarna újságot indítani, nyilván annak sem lenne semmi köze a náci retkekhez így 70 évvel a nácizmus után, ugye?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!