Valószínű, de nem biztos, hogy Clinton nyer

2016. november 08. 15:42

Ha New Hampshire-ben és Floridában Clinton kezd vezetni, Trump elkezdheti fogalmazni a vereséget beismerő beszédét. Már ha ugyan hajlandó lesz rá.

2016. november 08. 15:42
Népszabi szerkesztőség
Facebook

„¡Arriba!

¿Habla Usted espaňol? Ha nem, és az Egyesült Államokban él, lassan ideje lenne elkezdeni tanulni. Ha Amerikában közvélemény-kutatással szeretne foglalkozni, akkor talán késő is. A spanyol ajkú amerikaiak már a felnőtt lakosság több mint egyhatodát alkotják. Igaz, eddig nem voltak túl aktívak, arányosan jóval kevesebben szavaztak, mint a fehérek vagy a feketék, ám a mexikóiakat ócsárló és falépítéssel fenyegetőző Donald Trump felébresztette az alvó oroszlánt. Floridában a szavazatukat előre leadók között 139 százalékkal ugrott meg a spanyol ajkúak aránya, és a közvélemény kutatók több más államban is azt latolgatják, hogy mennyivel becsülték alá a latínók részvételi hajlandóságát. Ha sokkal, akkor Hillary Clinton még nagyobb előnnyel vezet, mint a most országosan kimutatott átlagosan négy százalék.

A keleti parton általában magyar idő szerint délben nyitnak a szavazóhelyiségek, és államtól függően éjfélkor vagy egy-két órával később zárnak. Az sem kizárt, hogy még tovább maradnak nyitva, ha ugyanis vannak még sorban állók, meg kell várni, amíg ők is le tudják adni a voksukat. Az első, az esetleges végeredményre utaló részeredmények magyar idő szerint várhatóan hajnali kettő után kezdenek majd érkezni.

Ha New Hampshire-ben és Floridában Clinton kezd vezetni, Trump elkezdheti fogalmazni a vereséget beismerő beszédét. Már ha ugyan hajlandó lesz rá. A szokásokon kívül semmi sem kötelezi erre a gesztusra és sokan tartanak tőle, hogy helyette inkább az eredmények meghamisítására fog hivatkozni, sőt, esetleg zendülésre hív fel. Ez azonban kockázatos: aligha akarja hátralévő éveit a golfpálya helyett börtönben tölteni.

Döntése, már ha egyáltalán veszít, a vereség mértékétől is függ majd. Az első konkrét jel neki kedvez. A New Hampshire-i Dixville Nochban és két másik kistelepülésen (Hart's Location és Millsfield), hagyományosan azonnal, már a november első hétfőjét követő kedden nulla órakor megnyitják a szavazóhelyiséget, és miután mindenki, aki ott regisztrálta magát, leadta a voksát, össze is számolják az eredményt. Nem tart sokáig. Az általában jobbra húzó Dixville Nochban most Clinton kapott négy, Trump két, a libertariánus Gary Johnson és a 2012-es republikánus elnökjelölt, idén nem is induló Mitt Romney egy-egy szavazatot. A három település összesítésében Trump 32-25-re vezet.

Az esélylatolgatás szerint Hillary Clintonnak 65-től egészen 90 százalékig terjedő esélye van a végső győzelemre. Vagyis valószínű, de nem biztos, hogy ő lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Az utolsó egy-két nap számára javuló felmérési adatai és Trumpénál sokkal robusztusabb helyi stábjai is mellette szólnak, de ezzel együtt nem lehet teljesen nyugodt.

Akkor pedig mi sem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2016. november 09. 14:04
Nagy a gyász! Van a Feketesas utcában egy presszó, ahol mindig nagy volt a nyüzsgés - népszabis, libris elvtik találkozóhelye. Mostanában üresek a székek, gyér a forgalom, nem sütkéreznek, nem bújnak össze, sokkal inkább szét! De a gyász, az közös és hatalmas. Hát csak sírjatok!
csurcsányi
2016. november 09. 12:58
Bud Spencer,erre azt mondaná ,hogy a klingon-klán megy a "ganyéba"a g.sorossal együtt.
Senye Péter
2016. november 09. 11:46
Semmi baj fiuk. Gyorsan gratuláljatok Trumpnak.
Szunktokecsa
2016. november 09. 11:34
Hát ez nem jött be fiúk...:-) Majd talán legközelebb. Ja... Remélem nektek már nem lesz legközelebb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!