Az országunk magányos emberek gyülekezete

2016. november 16. 19:42

A társadalom csak az ellenőrzés alatt tartott államilag kialakított szervezetekben élhette ki a szociális igényeit, maradt az úttörőmozgalom és KISZ a fiatalabb generációknak, a felnőtteknek meg a sportélet.

2016. november 16. 19:42
Velkey Zita
Mindset

„A háború előtti Magyarország a klubok országa volt. Volt teniszklub, bridzsklub, élőkép klub, virágkötő kör és városszépítő egyesület. A férfiak a kaszinókba, a nők a nőegyletbe jártak. Aztán végig söpört a háború, megérkezett a szocializmus, és a klubok, egyletek, mint a »veszélyesnek ítélt felforgató csoportok kialakulását elősegítő gyanúsan osztályidegen polgári csökevények« az egyesülési tilalom alá estek.

A társadalom ezután csak az ellenőrzés alatt tartott államilag kialakított szervezetekben gyakorolhatta a szociális igényeit, maradt az úttörőmozgalom és KISZ a fiatalabb generációknak, a felnőtteknek meg a sportélet. De érthető módon annyira nem voltak vonzóak ezek a képződmények, és a társadalom bezárkózott: először a család szintjére, majd a hagyományos családmodell a városiasodás és az egyre kisebb gyereklétszám miatt sejtjeire bomlott. Az ország magányos egyének gyülekezetévé vált.

Az egyesülést az 1989. évi II. tv tette újra lehetővé, amelynek elsődleges következménye a pártok kialakulása és a szabad választások lettek, de elvben szabad utat engedtek a régi klubok, egyesületek újraalakulásának is. De egyesülési törvény ide, egyesülési törvény oda, a társadalom nem szervezte újra önmagát. Hiába voltak erről felülről érkező kezdeményezések, ezek többségében szépen lassan elhaltak, és azóta is sóhajtoznak utánuk a társadalomtudományok művelői. Abban mindenki megállapodott, hogy a mélyenszántó társadalmi változásokat alulról érkező igények szülik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2016. november 17. 21:02
Milla. Ennyi.
Text adósság
2016. november 17. 18:30
Most ez a sportélet kibővült az LMP sport tagozatával, ahol a hazaárulás nevű tömegsportot lehet űzni annak a két-három "embernek" aki benne van.
fogd a pénzt és kuss
2016. november 17. 11:06
"de elvben szabad utat engedtek a régi klubok, egyesületek újraalakulásának is." miért csak elvben?? gyakorlatban is. az, hogy volt ami nem alakult újra - mert azért egy csomó újraalakult és jöttek még több új is!!!! - az nem a jogszabály, vagy az aktuális kormány miatt nem alakult újra. nem volt rá igény, mint ahogy az a cikk végén szerepel. a szociológusok sóhajtozása nem igény. (mármint a szociológusokon kívül)
48saxon
2016. november 17. 09:59
Magához a cikkhez: tényleg nagyon fontos a közösségi élet beindulása, ld. még Szilvay Gergely írását a civil szervezetekről - értve alatta nem a politikai aktivista álcivileket, sőt elsősorban nem azokat: http://mandiner.hu/cikk/20140717_szilvay_gergely_ki_a_civil_es_kik_a_civilek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!