Jó mese, rossz mese

2016. december 09. 15:23

Nyilvánvaló, hogy a levelet nem egy mélyszegénységben élő kisgyerek írta. De még ha ő is írta, igazándiból érdektelen, mert a történet ebben a kontextusban nem Alexről és a szolidaritásról szól, hanem az adományozókról.

2016. december 09. 15:23
OriginalSpíler
Spíler

Nyilvánvaló, hogy a levelet nem egy mélyszegénységben élő kisgyerek írta. De még ha ő is írta, igazándiból érdektelen, mert a történet ebben a kontextusban nem Alexről és a szolidaritásról szól, hanem az adományozókról. A vita pedig arról folyik, hogy igaz lehet-e a levél vagy sem? Létezik-e Alex vagy sem? Nem pedig a lényegről: hogy a rászorultaknak segíteni kell.

Szegények, míg világ a világ, mindig is voltak és mindig is lesznek. Egyszerűen azért, mert ilyen az emberi természet. Ezen változtatni nem nagyon lehet, segíteni viszont igen. És kell is. És nem csak karácsonykor, amikor a mértéktelen túlköltekezésből fakadó lelkiismeret-furdalást némi megunt és használhatatlan játék „eladományozásával” enyhíti a fogyasztó.

De ha már segítünk, akkor tegyük úgy, ahogy az egyik legrégibb és legcoolabb történetünk meséli: »Amikor tehát alamizsnát adsz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógában és az utcán, hogy dicsérjék őket az emberek! Te úgy adj alamizsnát, hogy ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb.« (Máté 6.)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2016. december 10. 10:28
Volt már jó mese ezen az oldalon, pl amikor egy ceglédi kislány úgy eltéved, hogy Fletó találta meg az Apró-villa előtt..
Bolond Istók
2016. december 10. 00:50
Én egy valamit nem értek. Van ez a magukat egészen ravaszul önmarketingelő faszomtudja milyen befektetési alap két tulajdonosa akiknek valami zárt fácsés csoportjából állítólag teljesen véletlenül(hiszi a piszi :D) szivárgott ki a levél és akik épp most is valami tévében hakniznak vagy újságnak nyilatkoznak, nagy szerényen teszik-veszik illegetik-billegetik magukat és azt állítják, hogy ők és a barátaik évek óta segítik Alex családját,... ha ez igaz akkor, hogy van az, hogy Alex attól fél, hogy megint hideg lesz a karácsonykor? Ha nem is tudnak állandó segítséget nyújtani nem az lenne a cél, hogy a befektetős fószer meg az asszonyság és a haverok - akik nyilván nem szegények -, egy pár tízezret összedobnak, vesznek tüzelőt(eleget az egész szünetre), ételt, valami ajándékokat a gyerekeknek,... ez nem olyan nagy összeg, de Alex azt kéri a Jézuskától, hogy ne legyen hideg(mint más karácsonykor), és ne éhezzenek(mint más karácsonykor) legalább legyen egy kis kenyér, esetleg vaj... Mit csináltak ezek a nagy segítők az évek alatt, hogy Alex egy karácsonyát sem tudtak még széppé tenni?
atila68
2016. december 09. 17:13
Nem értem miről beszél.
pollip
2016. december 09. 15:42
Lehetőségek: 1358 Mikulásgyár Szájjal-lábbal festők Ezek tutik, nem olyanok, mint egy hamisnak tűnő levél. Mindazonáltal nem vonom kétségbe, hogy a levélírónak szüksége van valamire, de jobb lett volna, ha a saját nevében ír. A kiírt k betűk biztosan nem gyerekkéztől származnak-szerintem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!