A russzofóbia ragályos

2017. május 15. 21:14

A baloldali ellenzék kezd beleőrülni az oroszkérdésbe.

2017. május 15. 21:14
Hegyi Gyula
Hegyi Gyula
Magyar Nemzet

„A baloldali ellenzék kezd beleőrülni az oroszkérdésbe. Ezt a mondatot meg lehetne árnyaltabban is fogalmazni, de a lényeg mégis az, hogy a russzofóbia kezd átcsapni öngerjesztő irracionalitásba. Mostanában már olyan politológusi „jó tanácsok” is elhangzanak, hogy a baloldali ellenzék választási kampányának az orosz fenyegetés elleni fellépésre kell épülnie. Megpróbálom elképzelni az ózdi munkanélkülit, a tiszakécskei közmunkást, a rákoskerti kisnyugdíjas nénit, amint azt mondja magában: voltaképp mindennel meg vagyok elégedve itthon, csak az a Putyin, na, az ellen mindenképp szavaznom kell!

Nem véletlen, hogy a baloldali ellenzéken belül még az MSZP a leghalkabb ebben az oroszellenes kórusban.

A párt hagyományos támogatói és a visszanyerni remélt egymillió szavazó számára az oroszellenes hangulatkeltés vagy érdektelen, vagy kifejezetten ellenszenves. De az árral szemben nehéz úszni, és komoly erők dolgoznak azon, hogy a végzetesen megosztott magyar közéletben a baloldali ellenzék fő témája a radikális oroszellenesség legyen.

Erre természetesen lehet azt válaszolni, hogy a Fidesz pedig az éppoly irracionális Soros- és Brüsszel-ellenességre építi a kampányát. Van azonban két alapvető különbség. A Fidesz Brüsszel-ellenessége valójában cinikus játék, amelyet a kormányoldalon senki sem gondol komolyan. Orbán Viktor minden hónapban elmegy Brüsszelbe az EU vezetőinek tanácsülésére, büszkélkedik az uniótól kapott eurómilliárdokkal, és komoly nyomás esetén az úgynevezett „Soros-egyetemmel” kapcsolatban is hajlandó engedni.

Ha a Brüsszel-ellenességgel már nem lehet sokat nyerni 2018-ban, akkor Orbán és csapata könnyen találhat magának egy másik kampánytémát, amelyet óriási médiafölényével sikerrel sulykolhat bele híveibe. A baloldali ellenzék azonban erkölcsi kérdést csinál az oroszellenességből, amelyet véleményvezérei a választási kilátásoktól függetlenül rákényszerítenek a politikusaikra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kup Lung
2017. május 16. 14:40
Teljes zavar van oroszfóbia fronton az ellenzéki oldalon . --- Kezdjük azzal hogy Simlicska ugye - sokak szerint - éppen arról az oldalról azért szakított Orbánnal mert túlzottan oroszpárti lett . Na de aztán az egész Simi-család meg annak a Jobbiknak a szekerét kezdi tolni kimondva immár , aki éppen a legnagyobb oroszhívő :) Hát már ezt érdekes kettősség . Nem is tudom a Vona-fanok most hol tartanak orosz ügyben ? Teljes a zavar az tuti :) --- Aztán folytatva a furcsaságok sorát még ez a marhaság olyan embereket is elért akik értelmesnek tűntek első ránézésre . De csak elsőre . Pl. Puzsért vagy Hajóst . A pesti éjszakában olyan hevességgel oroszoztak Orbánt szidva mintha ezen múlna a további médiaszereplésük :) --- Aztán ugye a többség a részükről aki már csak a fertőzöttek számát növelte , azért oroszik ezerrel ugye mert Orbán - állításuk szerint - ki akarja vezetni az EU-ból az országot és Putyin karjaiba löki . Igaz a gazdasági kapcsolatokon kívül (amit Hegyitől kezdve TGM-ig senki nem kárhoztat ) semmi nem mutatja ezt és a Fidesznek sem ment el az esze hogy kilépjen ,soha egy szóval nem erősítette ezt . Ráadásul az oroszozók második mondása ugye hogy : "a pénz kell az EU-tól hisz az tartja életben az Orbán-rezsimet" . Akkor meg hogy áll össze mindez a kilépéssel ? Atya ég . Nehéz követni a logikájukat :)
puszika
2017. május 16. 11:30
Gyulám! Az a nagy büdös helyzet,hogy ami Sorost meg Brüsszelt illeti mind IGAZ!!!!. Csak az olyan eszmevakságban szenvedő magát megmondógurunak képzelő Hegyi Gyulák nem akarják látni/pedig a téma az UTCÁN hever,csak le kellene hajolni érte,az meg ugye már fáradtságos munka/ AZ ellenzék meg mivel pillanatnyilag más GUMICSONT nem adódik, rágják rendületlenül veled együtt!!!!!
Berecskereki
2017. május 16. 08:17
Tisztelt Hegyi Gyula! Amennyiben elemzésnek szánta az írását szerintem helytelenül választotta meg a kiindulás alapját és csak a felületet nézi, amely valaminek a következménye, vagyis okozat. A megoldás pedig csak akkor található meg, ha az okot, a következményt kiváltó okot felfedjük. Erről azonban elfeledkezik. Szerintem hibásan, párhuzamba állítja az orosz témát, Soros György témával, holott ténylegesen két különböző dologról van szó, amelynek a következménye is teljes mértékben eltérő. A baloldalt összevontan vizsgálja, holott legalább két fő részre kellene megvizsgálni és e két fő rész egymásra hatását. Mindezekből lehetne következtetni, hogy a következmény – amit Ön felfed, miképpen káros a baloldalra, az országra. Ebből lehetne levezetni a baloldalon történő változás szükségszerűségét és ennek mikéntjét. Amennyiben nem így történik, a következmény hasonló lesz a 2014 választáshoz.
péterx
2017. május 16. 07:30
Hegyi Gyulának igaza van : 1. A baloldalnak is tudnia kellene , hogy ez orosz blöff eleve hiteltelen , propagandisták találmánya , önleplezően manipulatív , még a baloldali választókat is hülyének nézi . 2. Kínos módon rávilágít arra , hogy a baloldal érdemi kritikai mondandó híján ilyen pótcselekvésre pazarolja az energiáit .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!