Polgári pártot alakítunk

2017. május 15. 09:23

Megígértem, hogy áttöröm a fejemmel a falat az oktatásban, erre a pártalapítás az egyetlenegy hatékony eszköz. Civilként nem lehet elérni semmit, csak választás útján váltható le a kormány. Interjú.

2017. május 15. 09:23
Pukli István - Kálovics Enikő
Magyar Nemzet

Minden nap másképp gondolja, hogy belevág-e a politikai karrierépítésbe – tavaly szeptemberben még így nyilatkozott Pukli István, a Tanítanék Mozgalom korábbi vezéralakja, míg jövendő párttársa, Kálovics Enikő eddig a Független Diákparlamentben tevékenykedett. Miért döntöttek úgy, hogy pártot alapítanak?

P. I.: Ősszel azt mondtam, hogy minden nap másképp kelek fel és másképp gondolom, de ilyet egy felelős politikus nem mondhat. Bocsánatot kell kérnem az emberektől azért a kommunikációs zűrzavarért, amibe időnként belekeveredtem. Így most azt válaszolom: próbáltam más utat találni, de nincs más választás. Megígértem, hogy áttöröm a fejemmel a falat az oktatásban, erre a pártalapítás az egyetlenegy hatékony eszköz. Civilként nem lehet elérni semmit, csak választás útján váltható le a kormány.

K. E.: Már a Független Diákparlamentbe is azért jelentkeztem, mert fűtött a tenni akarás. Mikor szóvivővé választottak, úgy éreztem, nagy lehetőséget kaptam arra, hogy beleszólhassak az oktatás ügyébe, például segíthessem a tárgyalásokat a kormány képviselőivel. Utóbbi egyébként nem történt meg, mert ők nem szerettek volna tárgyalni sem a civilekkel, sem a szakmai szervezetekkel. Mára ott tartunk, hogy nemcsak a fiatalok mennek külföldre, hanem a szülők is, hogy együtt lehessenek a gyerekeikkel. Én nagyon szeretem a hazámat, nem szeretnék külföldre menni. Ha mi, fiatalok nem állunk ki magunkért és nem cselekszünk, akkor ki fog? Mint a legtöbb friss pártot, a mienket is a kétségbeesés hívta életre.

Mit lehet tudni a pártról?

P. I.: Pénteken fogjuk benyújtani a Polgári Világ Pártja alapszabályát délelőtt 10 órakor egy sajtótájékoztató keretében. Mi a polgári gondolkodású szavazóknak szeretnénk alternatívát nyújtani. Kétszáz éve elindult egyfajta polgári gondolkodásmód Magyarországon, de maga a polgárosodás a rendszerváltás után is befejezetlen maradt, pedig ez lenne a felemelkedés alapja. Később pedig az ország ellen fordult az az egyetlen ember, Orbán Viktor, akiben a polgári szavazók bíztak.

(...)

Az új pártok közül a Momentumnak sikerült berobbannia a köztudatba azzal, hogy elérték, lekerüljön a napirendről az olimpiarendezés. Önök is terveznek valamilyen ehhez hasonló akciót?

P. I.: Mára a Momentumot baloldali, liberális véleményvezérek is a saját oldalukhoz sorolják, mi pedig tiszta szívből kívánunk sok sikert az SZDSZ és az MSZP örökségének újrafogalmazásához. Hisszük, hogy óriási szükség van az egész politikai elit megújítására, nemcsak a polgári oldalon. Ez is Magyarország jövőjének a kulcsa. Mi azt gondoljuk, hogy a tudás és a teljesítmény az, ami meghatározza az egész nemzet életét, így a mi pártunk életét is. Nem rövidtávon akarunk hatalmas erőfeszítésekkel lufikat durrogtatni…

(...)

Jobboldali pártot szeretnének?

P. I.: Polgári pártot fogunk megalakítani: ez érthető a baloldali és jobboldali polgári szavazókra egyaránt. Mára nagyon szűkké sorvadt a középréteg Magyarországon, mi pedig őket szeretnénk megerősíteni, hogy versenyképes legyen az ország. A mi célunk a Fidesz visszaszorítása mellett a szovjet, ez freudi elszólás volt, vagyis a putyini befolyás teljes megszüntetése. Ugyanis az orosz befolyással megszűnik az a Szent István-i álom, hogy Európához tartozzunk.

K. E.: Ebben a játszmában le kell győznünk a pogány Koppányt, vagyis Orbán Viktort. A Polgári Világ Pártjának logójául egy nemzeti színű világítótornyot választott. Ez azt jelképezi, hogy Magyarországnak a fény útján kell elindulni, hogy felzárkózzunk a nyugati országokhoz. Ha sikerülne megakadályoznunk a Fidesz parlamenti többségét, az első külpolitikai feladatunk a Paks II.-vel kapcsolatos Orbán–Putyin-paktum felmondása lenne. Ehelyett azt szeretnénk, ha uniós összefogással találnánk megoldást az energetikai kérdésekre. Számításaink szerint a felvett orosz hitelből a fideszesek több mint ezermilliárd forintot lophatnának el.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2017. május 16. 07:03
Pukli István nagypapája az Államvédelmi Hatóságnak dolgozott. Pukli Istvánnak van bátyja, akit kábítószer csempészet miatt elítélte és a pistike nem maratoni alma.
Selamat
2017. május 15. 22:37
Hogy ez mekkora meglepetés :DDD
útonjáró
2017. május 15. 20:38
"Megígértem, hogy áttöröm a fejemmel a falat..." hát, ez még nem túl sok embernek sikerült, de "hajrá!"... ;)
puszika
2017. május 15. 19:16
Szaporodjatok! Sokasodjatok!! Ennél szétziláltabb ballereket nem látott még Magyarország!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!