Bizalom kellene, nem ökölrázás

2017. június 10. 15:34

Jól vizsgázott 2014-ben az új választási rendszer, teljesítette a hozzá fűzött legfontosabb elvárást, és stabil kormánytöbbség jött létre.

2017. június 10. 15:34
Fodor Csaba
Magyar Idők

„Jól vizsgázott 2014-ben az új választási rendszer, teljesítette a hozzá fűzött legfontosabb elvárást, és stabil kormánytöbbség jött létre. Egy demokratikus választási rendszerben a kormányzati stabilitás elősegítése éppúgy érték, mint más országokban az arányos mandátumképzés. A kormányzati stabilitás Euró­pa-szerte felértékelődött az elmúlt években: míg Magyarország stabil ponttá vált a változó világban, számos európai államban politikai instabilitás alakult ki. Mindez nem önmagában a választási rendszereken múlik, de a stabil kormánytöbbség megszerzése szempontjából fontos a választási rendszer kialakításának módja.

Az új választási rendszer az egyik legfontosabb, több politikai erő által elfogadott eleme lehetne a magyar politikai rendszernek. Amennyiben valamely ellenzéki erő megerősödne, stabil és kellő számú szavazóbázist tudna kialakítani, élvezhetné az új szabályozás előnyeit. Egyértelműen kijelenthetjük ugyanakkor, hogy nem a választási rendszer hibája az, hogy az ellenzék teljesen szétaprózta magát és képtelen arra, hogy megfelelő támogatottságot kovácsoljon a győzelemhez. A választási rendszer rendre felmerülő ellenzéki kritikájának hátterében az húzódik meg, hogy előre kifogásokat keressenek a várható vereségük miatt.

A baloldal 2014-es gyenge szereplése sem a rendszer hibája volt. A baloldal a szövetségkötés ellenére mindössze háromszázezer listás szavazattal kapott többet akkor, mint 2010-ben, és csaknem egymillióval szerzett kevesebbet, mint a Fidesz–KDNP. Arról nem beszélve, hogy a korábbi választási rendszer is inkább a győzteseket jutalmazta az első és a második helyezett közti jelentős szavazatkülönbség esetén.

1994-ben az első fordulóban a közel 1,7 milliós táborral (31 százalék) rendelkező MSZP az akkori második fordulót ­követően 54 százalékos abszolút többséget szerzett a második helyezett, az első fordulóban egymil­liós táborral (19 százalék) bíró SZDSZ nélkül is. Ezek szerint tehát ha a többségi logika inkább a baloldalnak kedvez, az rendben van, de ha bárki más győz, máris tombol a diktatúra?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2017. június 12. 02:14
A moszkvai kapcsolat. Orosz pénzek vannak a Jobbikban – hosszú évek óta hírlik, hogy Vona Gábor pártja nem csak költségvetési keretből és hazai adományokból él. Az orosz kapcsolat mindenesetre nem feltételezés, hanem tény. Mint ahogyan az is, hogy a Jobbik 2005 óta nagyon sokat köszönhet az Oroszországban és Magyarországon máig aktív, volt KGB-s vonalnak. http://demokrata.hu/hir/belfold/moszkvai-kapcsolat
Mindjárt
2017. június 11. 09:04
"Jól vizsgázott 2014-ben az új választási rendszer, teljesítette a hozzá fűzött legfontosabb elvárást, és stabil kormánytöbbség jött létre. " Ez tényleg ekkora barom? Nyíltan elismeri, hogy a választási rendszert tudatosan úgy firkázták meg, hogy "stabil kormánytöbbség"-et szerezzenek. Azt se tagadják hanem körüldumálják, hogy lopnak. Ez egy mafia kormány.
Baribál
2017. június 11. 07:54
Ezt a butaságot! Nem csoda, hogy egy ifjúkommunista írta.
pakura_mester
2017. június 10. 23:50
Lesz majd nagy jajgatás, amikor egyszer veszt a fidesz: D A szakértő úr, akkor majd szakérthet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!