Az újságírók csinálhatják-e a politikát?

2017. szeptember 04. 10:08

A végrehajtó hatalom igyekszik lerázni magáról a fürkésző tekinteteket, olykor maga alá is gyűri a két hatalmi ágat. Ekkor kerül előtérbe a média.

2017. szeptember 04. 10:08
Zöldi László
Médianapló

„Dr. Kovács Zoltán civilben történész. Korábban sajtótörténetre tanította a debreceni egyetemistákat, majd Kósa Lajos polgármester kommunikációs tanácsnoka lett. Az ő nevéhez fűződik az úgynevezett médiaholdig meghonosítása. A meghökkentően sikeres kísérlet központosította a városi nyilvánosságot, ez a modell 2010 után elterjedt az egész országban. Ha ő kiejti a száján, amit a 96. Kormányinfón mondott, hogy »A média egy része primer politikai szereplőnek tekinti magát.«, akkor azt érdemes megszívlelni.

A kormány-szóvivő becsületére válik, hogy március 15-én, a szabad sajtó napján sem szokott hízelegni az újságíróknak, hogy a negyedik hatalmi ág tiszteletre méltó munkatársai. Tisztában van azzal, hogy az államelmélet csak három hatalmi ágat ismer: a törvényhozást (a parlamentet), a végrehajtó hatalmat (a kormányzatot) és az igazságszolgáltatást (az ügyészséget meg a bíróságot). A rendszerváltás óta mi is megtapasztalhattuk, hogy a polgári demokráciában a törvényhozók (az országgyűlési képviselők) és az igazságszolgáltatás felelős emberei (az ügyészek meg a bírók) azt a feladatot kapták, hogy ellenőrizzék a kormányzatot a törvények alkalmazásában. A végrehajtó hatalom igyekszik lerázni magáról a fürkésző tekinteteket, olykor maga alá is gyűri a két hatalmi ágat. Ekkor kerül előtérbe a média.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2017. szeptember 04. 20:04
...%%%...OOO%%%stb
A teremburáját
2017. szeptember 04. 11:38
Zöldi tegnap az Indexen kifejtette, hogy ő a leendő újságiróknak írt tankönyvében nem az információ továbbadásra helyezte a hangsúlyt! Hanem a véleménycsinálásra! No ettől olyan amilyen a ballib média . Nekem mint olvasónak valós tényekre, információkra van szükségem, hogy tájékozódni tudjak a világ dolgaiban és nem elfogult idióták véleményére. Azt tartsák meg maguknak és elvbarátaiknak.
KannibálTatárÚr
2017. szeptember 04. 10:55
Butaság. Nincs három egyenrangú hatalmi ág. Csak parlament van. A kormányt a parlament szavazza meg, a parlamentnek felelős. Ha nem tetszik a parlamentnek, visszahívja. Az igazságszolgáltatás érvényesíti a parlament által hozott törvényeket. Nincs önálló hatalma. A média pedig kívül esik a politikai hatalmon. Sem a választók, sem a választottak nem bízták meg semmivel. A média csak a politikusok kuplerája.
Viator
2017. szeptember 04. 10:52
Az újságíró csak eszköz, a politikát az csinálja, aki az újságíró pórázát tartja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!