Jövőre lesz nyolcadik éve, hogy csökken az államadósság

2017. december 27. 08:51

Idén az ország külföldi adósságának 63 százalékát belföldi befektetők finanszírozzák, míg 2011-ben ez az érték még pont fordított, 31 százalékos volt.

2017. december 27. 08:51
Barcza György
Magyar Hírlap

„Mennyire tekinthető optimálisnak az adósságszerkezet?

Az adósságszerkezet átalakult az elmúlt években, a jelenlegi már alapvetően optimálisnak tekinthető a hozamot és a kockázatot figyelembe véve. Idén az államadósság-kezelés kitűzött céljai teljesültek, hiszen csökkent az adósságráta és a devizaarány – az ÁKK adósságán belül a tavalyi 25-ről 22 százalékra –, és mint említettem, fejlődött a lakossági állampapírpiac is. Itt jegyezném meg, hogy 2018 lesz sorrendben a nyolcadik olyan esztendő, amikor csökken az adósságráta. A hozamok is a tervek szerint csökkentek, és idén először fordult elő, hogy a nagybani piacon negatív hozamot fizettünk a befektetőknek, azaz ebben az esetben a hitelezők finanszírozták a költségvetést. A hozamok nemcsak a korábbi évekhez képest csökkentek rekord alacsony, két százalék körüli szintre, de a régió más országaihoz képest is. Lengyelországot például a három jelentős hitelminősítő két fokozattal magasabb besorolásban tartja, mint hazánkat, viszont a hozam három-három és fél százalék. Vagyis a piac stabilabbnak, és finanszírozhatóbbnak tartja a magyar adósságszerkezetet a hitelminősítőknél. Itt megjegyzem, hogy az új eurókötvényünk piaci árai alapján két osztályzattal magasabb besorolás lenne indokolt (BBB– helyett BBB+) annál, mint amit a hitelminősítők jelenleg érvényben tartanak.

Melyek a legkedveltebb állampapírok, és mennyire terjedtek el a hosszabb futamidejű kötvények?

A lakosságiaknál a Prémium Magyar Állampapír volt idén a legkelendőbb, a második helyen szerepel a Kétéves Magyar Állampapír, ugyanakkor például a féléves futamidejű iránt csökken a kereslet. Az idén vásárolt lakossági papírok háromnegyedénél egy évnél hosszabb a futamidő. Ennek hátterében leginkább az áll, hogy aki hosszabb távon fektet be, nagyobb hozamot ér el, másrészt emelkedett a lakosság elkölthető jövedelme, így megtakarításokra, ezzel együtt az államadósság finanszírozására is több pénz jut. Az inflációkövető Prémium állampapír esetében jelentős vásárlói kör a negyven év alatti korosztály. A lakossági állampapírpiacon egyébként a vásárlók 82 százaléka magánszemély, de önkormányzatok és egyházi szervezetek is jelentős vevők.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a napokban elmondta, a belföldi befektetők előretörésével az állam kevésbé kiszolgáltatott a pénzügyi piacok hangulatváltozásainak. Mennyire kockázatos, ha külföldiek finanszírozzák döntően az államadósságot?

Mindig a mérték a lényeg, hiszen szükségesek a külföldi finanszírozók. A közel 27 ezermilliárd forintos államadósság egészét nem is tudnák hazai befektetők finanszírozni, viszont törekedni kell arra, hogy a belföldiek részaránya növekedjen. Idén például az ország külföldi adósságának 63 százalékát belföldi befektetők finanszírozzák, míg 2011-ben ez az érték még pont fordított, 31 százalékos volt. Ha a nemzetközi piacokon és a tőzsdéken jó a hangulat, akkor ömlik a pénz hozzánk is, ez azonban változékony. Ha túl sok a külföldi befektetők által birtokolt állampapír állomány, az kockázatot jelent. Elég ehhez, ha romlik a nemzetközi piaci hangulat, vagy egy külföldi jegybank kamatot emel, ami arra kényszerítheti a befektetőket, hogy minél gyorsabban kivonják innen a megtakarításaikat. Például az amerikai Federal Reserve megemelte a múlt héten az irányadó kamatot másfél százalékra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2017. december 28. 14:50
Kedves felcsutismegleis! Senki nem állított olyasmit, hogy az "állami nyugdíj" örökölhető. Ha te rövidesen nyugdíjba mész akkor rád nézve soha nem volt köztelező a magánnyugdíjpénztári tagság. Mint írtam neked az önkéntes-nyugdíjpénztári megtakarítás örökölhető, esetemben a gyermekeim vannak megjelölve kedvezményezettként. Megnyugtató tudni, hogy ha valami történik velem a nyugdíjkorhatár elérése előtt, több mint húsz év megtakarításait már most megöröklik, ami még háromfelé osztva is jelentős. Biztosíthatlak róla, hogy engem soha senki nem zsarolt meg a nyugdíjpénztári tagságommal kapcsolatosan, így az általános (magyarokat) megszólítás már nem valóságos tényt takar. Valóban volt egy korosztály akik sajnos áldozatául estek a már számodra korábban leírt módon a Horn kabinet törvényhozásának. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy még időben véget vetettek ennek a közgazdasági szemszögből rémálomnak nevezhető ügyeskedésnek. Feltételezem azóta te is több pillérre helyezted az öregkori öngondoskodást. Egyébként egyre rejtélyesebb mert hol úgy beszélsz mint aki nyugdíj előtt áll, hol úgy mintha még évtizedek választanának el.
korona
2017. december 27. 21:30
Biztos? Biztos, hogy csökken?
realista
2017. december 27. 16:11
Ha már relativizálunk, akkor a Mészáros Lőrinc vagyonához viszonyítsuk az államadósságot. Így sokkal drasztikusabb a relatív csökkenés 2013-2017 között: 2013 21630 vs. 6.9 - 3135 szörös 2017 25922 vs. 120 - 216 szoros 14,5-ére csökkent az adósság!
írmag
2017. december 27. 11:51
Apóca, te szavazz majd a diplomadolgozat nélkülire! (hogy büszke is, meg gazdag is lehess, államadósságilag)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!