Barátok nélkül?

2018. szeptember 27. 09:40

Vannak dolgok, amelyekre mostanában nem illik emlékezni, de előkerülnek az évek távlatából.

2018. szeptember 27. 09:40
Somfai Péter
Népszava

„Vannak dolgok, amelyekre mostanában nem illik emlékezni, de előkerülnek az évek távlatából. Olyanok, amelyeknek akkoriban talán nem is tulajdonított az ember különösebb jelentőséget. Valamikor, a KGST haldoklásának utolsó stádiumában moszkvai tudósítóként az egyik tisztviselővel beszélgettem, aki a magyar-szovjet árucseréről, halkan azt mondta: hogy mit adunk és mit veszünk, az nem barátság kérdése. Alighanem Churchillt idézte: neki tulajdonítják a mondást, miszerint az országoknak nincsenek barátaik, csak érdekeik.

Innen nézve egészen másként csengenek a miniszterelnök szavai, amikor Moszkvában Putyint dicséri, ha nemzeti ünnepünkön kardot ránt az Európai Unióval szemben, vagy amikor a kontinens vezetésére alkalmatlannak nevezi a brüsszeli prominenseket. Nyilvánvaló, úgy gondolja, ő a magyar érdekeket képviseli, fenébe a minket korlátozó »barátsággal«. Sutba a politikailag korrekt mondatokkal! Mondjuk ki: nekünk nem kell az európai országok baráti gyámkodása. Sokkal fontosabb a nemzeti szuverenitás. Ne szóljon bele a mi belső ügyeinkbe egy tőlünk független ügyészség. Ne kelljen elszámolnunk senkinek a döntéseinkkel. Ne oktasson ki minket senki demokráciáról, mert a mi demokrácia az egyedüli demokrácia. Senkinek semmi köze, ha csorbítjuk a közjogi intézmények mozgásterét, ha az Alkotmánybíróságot, az ügyészséget, a Számvevőszéket és a közigazgatási bíróságot is pártmunkások lepik el. De az euró milliárdok járnak nekünk. ”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ipacs Mona
2018. szeptember 28. 23:26
A gyűlölet elvette az eszeteket, Peti. Azt a fikarcnyit is. Megérdemlitek egymást ott a Népszavánál. Egyik aljasabb, mint a másik. Hogy szakadna rád az égbolt, te kretén bolsi!
a hun
2018. szeptember 27. 12:54
Nehéz számomra megérteni az ilyen Somfai-féléket... ...emberek, általában, csak, ha pl. túristáskodtak egy-egy országban, bizonyos szimpátia alakul ki bennük az ország iránt, mondhatni-barátság. Olvasom ezt a volt moszkvai tudósítót, és nem tudom hová tenni oroszfóbiáját...
puszika
2018. szeptember 27. 12:00
Ti mindig az aktuális hatalom seggét nyaltátok Somfai. Mikor melyikét. A szovjet időkben Moszkváét,most Brüsszelét. FENNTARTÁS NÉLKÜL!! A technikátok kidolgozott, az már szentigaz!!! Ami azt is bizonyítja,nektek soha nem az ország érdeke volt az első hanem a hátba veregetés!!
Senye Péter
2018. szeptember 27. 11:25
"We have no eternal allies, and we have no perpetual enemies. Our interests are eternal and perpetual, and those interests it is our duty to follow. " (Palmerston) - a cikk többi megállapítását még kiigazítani sem érdemes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!