Új zöld diliház

2019. december 19. 07:06

Orbán Viktor kijelentette, hogy akkor fogadható el a Bizottság terve, ha azt megfinanszírozzák, és végre felhagynak az atomenergia alkalmazásának kritizálásával és akadályozásával.

2019. december 19. 07:06
Lóránt Károly
Magyar Hírlap

„The European Green Deal-ként (Európai Zöld Megállapodás) emlegetik azt a legújabb elképzelést, amely szerint az Európai Uniónak 2050-ig karbonsemlegesnek kell lennie, ami annyit jelent, hogy a nettó szén-dioxid-kibocsátásnak nullára kell csökkennie. Minderről nem először és nem utoljára a múlt héten tárgyaltak az unió legfelső vezetői, és el is fogadtak egy közleményt, amelyben kijelentik, hogy »a legutolsó rendelkezésre álló tudományos eredmények fényében (…) az Európai Tanács támogatja azt a célt, hogy az EU karbonsemlegessé váljon 2050-re«.

A közlemény szerint a klímaátmenet érdekében az Európai Beruházási Bank a 2020-as évtizedre ezermilliárd euró kölcsönt ajánlott fel, míg a Bizottság a 2021–27-re vonatkozó költségvetésben százmilliárd eurót szándékozik e célra biztosítani. A Bizottság javaslatát, amelyet Európai Zöld Megállapodásnak neveznek, Von der Leyen, a Bizottság elnöke az Európai Parlamentben jelentette be még a tanácsülést megelőzően. E bejelentéskor Von der Leyen bizonyos mértékig elébe ment a parlamenti zöld–vörös lelkek igényeinek, mert azt a 2030-as célt, amely eddig a szén-dioxid-kibocsátásban 1990-hez képest negyvenszázalékos csökkentést írt elő, ötven százalékra emelte. A zöld–vörös koalíciónak azonban ez sem volt elég, ötvenöt százalékot követelt.

A visegrádi országok, amelyek már a nyáron is hiányolták a klímacélok mellé rendelt forrásokat – miközben a célokkal egyetértettek –, most is fenntartásaikat hangoztatták. Orbán Viktor kijelentette, hogy akkor fogadható el a Bizottság terve, ha azt megfinanszírozzák, és végre felhagynak az atomenergia alkalmazásának kritizálásával és akadályozásával. Andrej Babiš cseh miniszterelnök kijelentette, hogy a karbonsemlegességet atomerőművek nélkül nem lehet elérni, majd kifakadt: »az atomenergia tiszta energia, nem tudom, sok országnak miért van ezzel problémája«.

A Tanács közös közleménye végül eleget tett e követeléseknek meglebegtetve, hogy a gyengébben fejlett országok támogatást kapnak (»figyelembe veszik az eltérő nemzeti körülményeket«) és belevették a szövegbe, hogy »néhány tagállam jelezte, hogy a nemzeti energiaellátásukban nukleáris energiát fognak használni«. Ami a megvalósítás terheit illeti, a Bizottságnak van egy olyan becslése is, hogy a célok megvalósítása évi 260 milliárd eurót igényel. Ez még mindig csak az uniós GDP 1,4 százalékát jelentené, valamivel többet, mint a jelenlegi éves költségvetés, de ennek megvalósítása egy olyan helyzetben, amikor egyrészt a nettó befizetők nem akarnak többet befizetni, mint egy százalék, másrészt, az egyes országokon számon kérik a költségvetési hiány három százalék alatt tartását, meglehetősen kétséges.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toef36
2019. december 20. 10:36
Más szavakkal: bolondok házát csinálnak az emberiségből...
tango47
2019. december 19. 18:14
Bár nem egy vicces téma, különösen, ha belegondolunk, hogy ma, december 19-én több helyen 18 C-fok körül mértek, de akkor 2050-ben már egy kisded sem büfizhet, vagy pukizhat a nettó szén-dioxid-kibocsátásnak nullára csökkentése miatt? Azt csak halkan kérdezem meg, hogy mikor valósult meg egy 5 éves terv?
zolizolizoltan
2019. december 19. 12:08
Régi tisztelője vagyok Lóránt Károlynak. Az írásai gyakran felnyitják a szemem. Most is. Az írás nagyon jól felvázolja az EU parlamenti helyzetet. Hozzátennék még valamit az íráshoz. Orbán Viktor valóban kitűnő alkudozó. Csatlakozott a karbonsemlegességi programhoz és kiharcolta, hogy az atomerőművek fejlesztését vegyék be a karbonsemlegességi programba. Ez nagyon nagy eredmény. Ebben nyilván Macron is segítette, ez talán az egyik közös pont a közeledésükben. Kedves Károly, ne adjuk fel! Paks2-vel jobban fogunk állni a többi országhoz képest a karbonsemlegességi pénzek elnyerésében Az EU menet közben bizonyosan növelni fogja a ráfordítandó pénzt. Egy kis türelmet igényel és sok harcot.
KannibálTatárÚr
2019. december 19. 09:24
..."azt a 2030-as célt, amely eddig a szén-dioxid-kibocsátásban 1990-hez képest negyvenszázalékos csökkentést írt elő, ötven százalékra emelte." Én meg 65 %-ra emelem! Ide a pénzt érte! Von der Leyen 33000 eurot kap HAVONTA. Nekem meg adjanak 40 ezret!!! Csak azért nem követelek 100 %-ost, hogy másnak is legyen lehetősége jól keresni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!