Bayerék legutóbbi tüntetése megmutatta, hogy a „gyűlölet” fogalma miért rossz ellenzéki fegyver

2020. február 11. 08:46

A kulcsszó valójában ez: az elnyomás és a kizsákmányolás.

2020. február 11. 08:46
Pap Szilárd István
Mérce.hu

„A gyűlölet depolitizáló keretében viszont esélyünk sincs ezeknek a konfliktusoknak a közösségi feloldására és ezáltal arra sem, hogy közösen alkossuk meg együttélésünk szabályait. Igazságosabb újraelosztást szeretnél? Hát milyen undorító vagy te, gyűlölöd a gazdagokat, akik kemény munkával dolgoztak meg a pénzükért. Szeretnéd, ha az ateistáknak is legyen joguk a közterületeken szimbólumaikat használni? Ne légy kereszténygyűlölő! Szeretnéd, hogy több nő legyen a politikában? Férfigyűlölő ballibbant!

Ez csak néhány példa arra, hogy bár Bayer Zsoltból nem sikerült hitelesen gyűlöletellenes harcost faragni egyik napról a másikra, a reakciós jobboldal igenis rengeteg esetben használja a gyűlöletet arra, hogy bizonyos privilegizált pozíciókat védjen azoktól, akik igazságot követelnek elnyomatásuk vagy kizsákmányoltságuk miatt.

És a kulcsszó valójában ez: az elnyomás és a kizsákmányolás. Ezek ugyanis rávilágítanak a hatalomnak, a hierarchiáknak, a társadalom szabályszerűségeinek, működési mechanizmusainak természetére. A gyűlölet pont egy olyan szómágia, amely ezeket akarja elfedni és egy nagy morális felháborodás fátyla alatt társadalmilag kívánatos és nem kívánatos gyakorlatokat egy szintre hozni.

A gyűlölet utóbbi időben felfutott népszerűsége a világ politikai szókészletében (ez ugyanis nem kizárólag pannon sajátosság) épp az elnyomáson alapuló új jobboldal felfutásával párhuzamos.

Mert hisz mennyivel jobban hangzik, amikor valaki azzal érvelhet, hogy elutasítja a kereszténygyűlöletet, a férfigyűlöletet, a heterók gyűlöletét, mintha azt mondaná, hogy lenézi az emberiség egy jelentős részét, nem hisz abban, hogy minden ember egyenlőnek született/teremtetett, és így nem hisz abban, hogy egyenlő módon kellene bánni velük.

Szóval ha tényleg komolyan gondolják saját politikai meggyőződéseiket, akkor mind a liberálisoknak, mind a baloldaliaknak arra kéne törekedniük, hogy a gyűlölet depolitizáló fogalomkészletétől megszabaduljanak. Hiszen minden alkalommal, amikor kimondják ezt a szót, csak elfogadottabbá teszik a teljes politikai pályát ellenük buheráló politikai keretrendszert.

Sőt, ha igazán bíznak a saját gondolataik erejében, akkor a hierarchiákban hívő jobboldaliak számára is tisztességesebb lenne kiállni, és elmondani, igen, mi az alá-fölérendeltségben hiszünk, meg abban, hogy te és te és te nem érdemled ugyanazt, mint én, ő és ő. Valahogy mégiscsak gerincesebb ez, mint ilyen fogalmi trükkökkel ellehetetleníteni azt, hogy valós gondolataik nyíltan megmérettethessenek a társadalom színe előtt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2020. február 11. 16:08
Kisfiam! Korodnál fogva te nem tudhatod,de ami még rosszabb nem is akarod megtudni/pedig csak önképzés kérdése....az meg ugye +munka amit te alapból utálsz/,hogy a LIBSIK,KOMCSIK LÉTELEME A GYŰLÖLET. Mivel tudják,hogy a győzelmet FAIR ESZKÖZÖKKEL nem tudják kivívni nem maradt más mint az ellenfél gyűlölete.De ma már írhattam volna ellenséget is az ellenfél helyett. Nincs új a nap alatt.A második világégés óta a Közép-Kelet európai országokban hatalomra jutni KIZÁRÓLAG IDEGEN SEGÍTSÉGGEL TUDTAK! MA IS ERRE SZÁMÍTANAK. Ha nem voltam elég meggyőző fiam, csiszold egy kicsit az elméd némi történelmi ismeretekkel!!
mustarharmas
2020. február 11. 15:03
Érdekelne, hogy ez a fickó mivel keresi a kenyerét valójában ? Vagy olyan rosszul állunk, hogy mércés aktivistáskodásból is meg lehet élni?
harpec
2020. február 11. 14:56
Ultra gáz. A szavak jelentését sem ismeri, nem beszélve a történelemről. Észre sem veszi mekkora hülyeségeket hangoztat. Agymosás kiváló példája. Újságírás ma Mo. Ps. A rabszolgatartó nem gyűlöli a tulajdonát. Nem azért használja ki, mert gyűlöli, hanem mert ez (volt) a társadalom rendje. A multi sem gyűlöli a dolgozóit.
zakar zoltán béla
2020. február 11. 12:11
Mikor még a Mandineren rontottad a levegőt, minden tizedikedet olvastam...Most, ezt se!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!