Koronavírus: a bezárkózás nem lesz elég, az együttműködések növelésére is szükség lesz

2020. február 26. 11:28

Amennyiben a világ legtöbb országa fenntartja az Iránnal szembeni szankciókat, úgy végső soron maga alatt is vágja a fát.

2020. február 26. 11:28
Pap Szilárd István
Mérce

„Irán egészségügyi és gazdasági infrastruktúráját ugyanis nem más gyengítette le ennyire, mint a nemzetközi együttműködés hiánya. Az országot hosszú évek óta sújtják nemzetközi szankciók, amelyek tovább erősödtek miután az USA 2018 májusában felrúgta a 2015-ös atomalkut.

Osman Dar, a Chatham House Globális Egészségügyi Programjának igazgatója a CNBC-nek úgy nyilatkozott, a szankciók hatására Irán kevésbé fér hozzá orvosi felszerelésekhez és minőségi gyógyszerekhez, így nehezebben tud a járványra reagálni. Olyan alapvető eszközökből is akkut hiány van, mint amilyenek az egyszerű védőmaszkok. Amennyiben a világ legtöbb jómódúbb országa fenntartja az Iránnal szembeni szankciókat, úgy nemcsak a helyi lakosságot szolgáltatja ki a járványnak, de a fertőzés globális továbbterjedését is ösztönzi, vagyis végső soron maga alatt is vágja a fát.

A nemzetközi szolidaritás, kölcsön segítés és együttműködik akkor is fontossá válik, ha más olyan országban alakulnak ki gócpontok, ahol az egészségügy nem elég felkészült a helyzet kezelésére. A vesztegzár, a bezárkózás csak a védekezés egyik oldala, amely hatástalan marad, ha nem párosul a védekezési erőforrások határokon átívelő jelenleginél intenzívebb megosztásával.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazsu
2020. február 26. 19:27
Nálunk sincs nemzetközi szolidaritás? Mert rendes maszkot még az orvosok sem tudnak szerezni.
oskar
2020. február 26. 18:29
Látom, vannak helytelen sztereotípiák. www.irna.ir Google fordítóval.
Knerten
2020. február 26. 17:03
Nem az volt, hogy nónésönz-nóborderz? Vagy csak megint lemaradtam valamiről?
drkovax
2020. február 26. 15:24
Irán (talán annyira nem), mint a többi muszlim ország, a higiénia teljes hiányáról szól (amit ők - és a felületes szemlélő - annak gondolnak, az alkalmatlan a fertőzések ellen). Bármi, ami bejut, keresztül söpör rajtuk. 2500 éves hagyományukban az ilyen helyzetekre csak a ''bedeszkázni és felégetni'' módszert ismerték és alkalmazták, mint járványügyi irányelvet ... Hiába adsz nekik modern eszközöket ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!