MSZP-s útkeresés: túl kevés, túl későn?

2020. március 10. 07:31

A probléma csak az, hogy az MSZP ma az összefogáson kívül semmi.

2020. március 10. 07:31
Pap Szilárd István
Mérce.hu

„És van itt még egy kezeletlen ellentmondás, mégpedig az ideológiai koherencia és az ellenzéki összefogás kérdése között. Nem derül ki ugyanis, hogyan képzeli közös nevezőre hozni a kettőt az MSZP. Hogyan akar karakteresen baloldali lenni, hogyan akar szakítani a neoliberalizmussal, ha közben benne akar maradni egy olyan szövetségben, amelynek közös nevezője vaskosan támaszkodik a NER előtti félperifériás neoliberalizmus reflexeire. Lehet, hogy van feloldás, de az a pártvezetés vitairatából ez nem derül ki.

Ezen a ponton érdemes rámutatni, hogy ugyanennek a dilemmának a másik oldala viszont a Baloldali Tömörülés anyagában marad megoldatlanul. Az MSZP balszárnya ugyanis sokkal erősebb választóvonal meghúzását szorgalmazza a „neoliberális erőkkel” szemben, ami azért jelentős kibeszélés az összefogáspárti konszenzusból – még ha a közös indulás szükségességét ők sem vonják kétségbe.

A probléma csak az, hogy az MSZP ma az összefogáson kívül semmi. Az Orbán-ellenes együttműködésből való kibeszélés, vagy az együttműködésen belüli önálló pólusképzési kísérlet olyan sokkal kevésbé toxikus branddel megáldott formációkat is teljesen felőrölt, mint az LMP. Képzeljük el, hány százalékon maradna az MSZP, ha hirtelen elkezdene kibeszélni az összefogás akolmelegéből! (Elárulom: Nulla)

Azon belül viszont teljesen elképzelhetetlen bármiféle kapitalizmuskritikus, legalább valamicskét karakteres szociáldemokrácia. Két hét alatt darálná le a tisztelt kommentariátus, a kiérdemesült közéleti értelmiségiek és technokraták kórusa. A párt pedig nem rendelkezik elegendő számú meggyőződéses baloldali, de egyúttal politikusi készségekkel is megáldott prominenssel ahhoz, hogy ezzel a cunamival szembe merjen és tudjon szállni.

Ennek a dilemmának a megválaszolása nélkül pedig minden csak halott betű marad. Amivel vitatkozni, egyetérteni, nem érteni egyet igazából elég tét nélküli.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2020. március 10. 18:39
Valahogy mindig FÁZISKÉSÉSBEN VAGY kisfiam! Az ország 4/5-e ezt már régen tudja.Az Mszp-nek annyi. A MÉRCÉNÉL csak kérdőjelekben gondolkoztok. AZT MEG MINEK. A jól bevált módszeretekkel úgy akarjátok csoportosítani a semmittevést,hogy az szorgos munkának látsszék. AZTÁN VALAHOGY SOHASEM SIKERÜL!!
péterx
2020. március 10. 15:29
A szerzőnek igaza van. Olyan összefüggéseket mutat be, melyek léteznek, s melyek megléte miatt az MSZP / és más "összefogásbeli" pártok / gúzsbakötve nem tudnak táncolni. Ebből fakad, hogy Fegyenc ellenzéken belüli egyeduralmát nem tudják megakadályozni. Fegyenc és a Momentum már elég agresszívan ki is mondták, nem kell 2022-re sok ellenzéki párt. Nyeregben érzik magukat, mert felmérték, hogy a többi kis pártocska a lassú önkéntes halált választotta a merész, önálló indulást jelentő "halálugrás" helyett.
MZ/X
2020. március 10. 14:43
A probléma az, kiscsávó, hogy egyáltalán létezik még az MSZP...
zakar zoltán béla
2020. március 10. 12:08
Zseni! Marki-Zay kapásokat keres közmunkára a mártélyi holtágba!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!