Pánik

2020. március 23. 07:52

A válságstáb illetékes rendőrétől gyakorlatilag csak annyit lehetett megtudni, hogy naponta egy-két beteggel többet kezelnek, de ezek elszórt esetek, járványról szó sincsen.

2020. március 23. 07:52
Somfai Péter
168 Óra

„Toporgok a nagy élelmiszerlánc pénztára előtt. Öt-hat ablak van nyitva, mindegyik előtt 20-25 méteres sor, remény sincs arra, hogy a két zsemlémmel, a liter tejjel és a doboz margarinnal belátható időn belül sorra kerüljek. Nem is értik a körülöttem ácsorgók, miért nyújtogatom a nyakam, miért toporgok. Mindenki türelmesen vár a sorára, kényelmesen támaszkodik a liszttel, cukorral, étolajjal, tasakos levesekkel és konzervekkel púposra tömött kocsijukra. Mintha a gyomrukban éreznék a pánikot: attól félnének, hogy ha nem spájzolnak, éhen halnak. Valami kényszer azt diktálja, hogy itt toporogjanak, és ha kell, az utolsó ötezresüket is elköltsék, amíg azt látják, hogy a boltban van száraztészta meg minden olyasmi, amiről azt olvasták, azt hallották, hogy vészhelyzetben megmenti majd a családot a korgó gyomroktól.

Ezekben a napokban az emberek halomnyi olyan élelmiszert vesznek, amire jó eséllyel soha többet rá sem néznek. Ott fogja ellepni a zsizsik vagy a lisztmoly a most bevásárolt zacskókat, aligha fognak ráfanyalodni, hogy a friss zöldségleves helyett kibontsanak egy tasakost. És nem hiszem, hogy akár csak egyet is kinyitnak majd a polcokról lesöpört bab vagy lencsekonzervekből.

Ilyenkor derül ki, hogy mennyire bizalmatlanok vagyunk. Az elmúlt hetekben mást sem tesznek a kereskedelem vezetői, mint nyugtatnak. Ne essünk pánikba, mindenféle tartós élelmiszerből van elegendő a raktárakban, de ha valahol üres a polc, legyünk türelemmel, hamarosan feltöltik. De a »dörzsöltek« nem hisznek nekik sem.

Aztán lementem a családorvosunkhoz, hogy felírassam a szokásos gyógyszereimet, ácsorogtam az utcán a többi receptre váró között, mire jó sokára kijött a nővér. Láttam rajta, hogy ideges és türelmetlen. Megsúgta: odabent mindketten félnek, hogy úgy járnak, mint az a comói főorvos, aki azért halt meg légzési elégtelenségben, mert az olasz orvosoknak sem volt kellő védőfelszerelésük, pedig ott bőven vannak lelélegeztető készülékek is, nem úgy, mint nálunk.

A bizalmatlanság akkor kezdődött, amikor az illetékes külügyér naponta megszólalt, és azt mondta, semmi ok az aggodalomra, a kormány kézben tartja a helyzetet, az egészségügy teszi a dolgát. A válságstáb illetékes rendőrétől is gyakorlatilag csak annyit lehetett megtudni, hogy naponta egy-két beteggel többet kezelnek, de ezek elszórt esetek, járványról szó sincsen. Csak a migránsok és az irániak hozták be a vírust. Aztán kiderült, hogy jött az más úton is, téli nyárban nyaralókkal, a síelőkkel, s ki tudja, ki mindenki hozta haza szerte a világból.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
khomeini
2020. március 23. 19:07
"Aztán lementem a családorvosunkhoz, hogy felírassam a szokásos gyógyszereimet" - az én anyám 83 éves, felhívta a családorvosunkat és e-receptként felíratta a szokásos gyógyszereit. Azonnal felvették a telefont, az egész művelet 2 percbe sem került és ki sem kellett lépni érte a lakásból, pláne nem "ácsorogni az utcán a többi receptre váró között."
Krupp Skya
2020. március 23. 11:00
A 168 óra az ÁVH Khóntaktja.
Rugán
2020. március 23. 09:30
Ez a kiszáradt agyú semmit nem ért. Nem azért spájzolunk, legalábbis sokan nem, mert bélpoklosak vagyunk, hanem azért, mert az idősebb korosztályhoz tartozunk. Mikor totál szétfreccsen a járvány, NE KELLJEN közösségbe mennünk, többek között boltba sem, vagyis minimális találkozásaink, szépen szólva minél kevesebb kontaktjaink legyenek. Gondolom fel vagy fegyverezve mobillal, számítógéppel, megfelelő ismeretekkel, akkor a szokásos gyógyszeredet most biztos felküldetheted a felhőbe, egy tömeges hellyel kevesebb, csak a patikánál elég lenne toporogni. Az áruházaknál van internetes rendelés, szóval ez ügyben is lett volna lehetőséged. Mivel bértollnokok vagytok, vélelmezem, hogy használjátok is a fenti lehetőséget, de jobban esik egy kis lázítás.
zakar zoltán béla
2020. március 23. 09:28
A pelenkát vagy az asszony 1992-es betétjét, mely most esett ki a kufferbú' össze ne keverd a maszkkal, bár...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!