Miért nem sikerült győznie Bernie Sandersnek?

2020. május 08. 09:11

Legyűrte-e a pártelit, vagy a párt törzsszavazói akartak valami mást?

2020. május 08. 09:11
Pap Szilárd István
Mérce

„Bernie Sanders április 8-án jelentette be hivatalosan, hogy kiszáll a Demokrata Párt elnökjelöltségéért folytatott küzdelemből, de kampánya sorsa már egy hónappal korábban, a március 3-i szuperkedden megpecsételődött. Akkor ugyanis fő riválisa, Joe Biden – akit azóta Sanders is támogatásáról biztosított – 10 államot nyert meg az aznap szavazó 15-ből, köztük több olyat is, ahol a négy évvel korábbi előválasztáson a demokratikus szocialista vermonti szenátor győzedelmeskedett.

A Demokrata Párt, de főképp annak nagyjából harmadát kitevő balszárnya környékén így már lassan két hónapja megindulhatott a tanulságok levonása, amelyből a részben épp Sandersnek köszönhetően kiépült, sokszínű baloldali intézményrendszer (aktivisták, civil szervezetek, think tankek és médiák) is kivette a részét.

Alapvetően téves koncepción alapult a második Sanders-kampány, vagy csak a koncepció megvalósításával akadtak problémák? A támogatók mozgósítása nem volt elég jó, vagy új támogatókat nem sikerült szerezni? Legyűrte-e a pártelit, vagy a párt törzsszavazói akartak valami mást? Túl agresszív és megosztó volt-e a jelölt, vagy épp ellenkezőleg: nem húzott elég éles választóvonalat önmaga és mérsékeltebb riválisai között?

Ezek a kérdések mind a mai napig komoly vitákat okoznak a párt Sanders/Warren-szárnyához tartozó szereplők körében, és a közvetlen amerikai téteken túl ezeknek a vitáknak kihatásuk lehet a szociáldemokrata politizálásra, a baloldal és a képviseleti demokrácia viszonyára világszerte.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!