A rendőrség feloszlatásáról indult vita amerikai nagyvárosokban. Jó ötlet?

2020. június 09. 16:56

A rendőri brutalitások ellen évek óta rengeteg alulról építkező civil csoport és mozgalom szerveződik.

2020. június 09. 16:56
Pap Szilárd István
Mérce

„George Floyd május 25-i minneapolisi meggyilkolása óta kirobbant tüntetéshullám egyik első hozadéka, hogy parázs vita alakult ki az USA-ban a rendőrség szerepével és reformjával kapcsolatban. Hétfő reggel a magyar sajtóban is megjelent a hír, miszerint Minneapolis önkormányzati képviselőinek többsége a város rendőrkapitányságának teljes felszámolása mellett kötelezte el magát. Ahogy a helyhatóság egyik tagja a közösségi médiában fogalmazott: »Szét fogjuk szedni a minneapolisi rendőrkapitányságot. És amikor végeztünk, nem fogjuk csak úgy újra összerakni. Drámaian újra fogjuk gondolni, hogyan közelítjük meg a közbiztonságot…«

A rendőri brutalitások ellen évek óta rengeteg alulról építkező civil csoport és mozgalom szerveződik, közülük a legismertebb és legnagyobb a Black Lives Matter, amely az amerikai rendfenntartás rasszista mechanizmusai ellen lép fel. A kisebbségiek, főként feketék és spanyolajkúak ellen elkövetett visszaélések kapcsán eleddig főként intézményi reformot szorgalmaztak az aktivisták, ám a mostani tüntetéshullám megerősítette a költségvetési források elvonását és a rendőrség feloszlatását követelő hangokat is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robertoo
2020. június 11. 22:47
Ezek sosem voltak alulról szerveződő csoportok. Történelmet kellene tanulni!
annamanna
2020. június 10. 02:55
Floyd halálával majdnem egyidőben egy jamaikai bevándorlót is lelőttek a rendőrök, aki egyébként egyetemista, egymás után többször is leállították gyorshajtásért, és nekiment az utolsó rendőrnek: "Publikálták a videót arról, ahogy egy közlekedési rendőr hat lövéssel megölte a fegyvertelen, fekete Maurice Gordont" https://444.hu/2020/06/09/publikaltak-a-videot-arrol-ahogy-egy-kozlekedesi-rendor-hat-lovessel-megolte-a-fegyvertelen-fekete-maurice-gordont Végig lehet nézni a felvételt, a rendőrnek nem volt más választása (hacsak nem feketeöves karatés vagy ilyesmi).
Arcturus 7
2020. június 09. 23:13
Liberális vezetésű államokban évtizedek óta tartó trend, hogy a rendőrök létszámát és a rendőri fizetéseket csökkentik, továbbá a rendőrök intézkedési lehetőségeit korlátozzák. Elnéztem a londoni zavargásokon készült videókat is, hát gyakorlatilag a rendőrök szinte mindenhonnan csak menekültek, miközben dobálják és üldözik őket az anarchisták. Egyenruhás élő célpontok, akik senkihez sem mernek egy újjal sem hozzányúlni, nehogy még ők kerüljenek dutyiba. Ott viszont, ahol a rendőr nincs rendesen megfizetve, és a liberális törvények miatt ki van szolgáltatva a bűnözőknek, ott hovatovább csak a szadisták és pszichopaták állnak rendőrnek. Az ilyen rendőr pedig könnyen okoz balhét, könnyebben eldurran az agya, amikor ellenállnak neki intézkedés közben, vagy kivált ha meg is támadják. A liberálisok intézkedései egy ördögi kört alakítanak ki: kevesebb rendőr + kisebb fizetés = egyre gyengébb minőségű rendőrállomány, és egyre több rendőr-balhé. Ezt követik újabb leépítések, újabb pénzmegvonások a rendőrségtől, és rohamosan egyre közelebb az anarchia, a közbiztonság megszűnése, az állandósuló rombolás és terror. De ami a legfontosabb: ezek a tüntetéseknek nevezett pusztítások nem a rasszizmus ellen küzdenek, mint ahogyan hirdetik. Ha a rasszizmus ellen küzdenének, akkor például a tüntetők által megölt színesbőrű rendőr halálát is el kellene ítélniük, viszont róla egy szó sem esik. Az erőszakos tüntetés-sorozat egy sokkal nagyobb terv része: ez pedig a jelenlegi világrend eltörlése, egy neobolsevik kezdeményezés, hogy ismét elvegyék a keményen dolgozó, sikeres, szorgalmas emberektől a házukat, földjüket, javaikat - mindenüket -, ugyanúgy, mint a kommunizmusban, és aki eközben az irigységük és kapzsiságuk álcázására alkotott ideológiájukat kérdőre meri vonni, azt üldözni, elhallgattatni, börtönbe zárni, megverni, megölni. Migráció, a sokszínűség ráerőltetése a nyugati társadalmakra, a fehér-ellenes rasszizmus elfogadása, férfi-ellenes feminizmus, gender-propaganda, meleg-propaganda, azonos neműek házassága, bűnözők jogvédelme, mindez kizárólag csak ezt az egy célt szolgálja: a nyugati világ dolgos fehér emberének javait ismét megkaparintani, bármilyen erőszakos módon, bármennyi emberélet árán is. Orbán Viktor is említette egyik tavalyi beszédében: két vagy három generációnként az emberek pénzét és vagyonát így vagy úgy, de el szokták venni. Most is ez a cél: egy új kommunizmus, egy új rablás, egy új diktatúra - mert ezt csak diktatúrában lehet megtenni. Ennek első lépése egy új ideológia kidolgozása, melynek nevében az embereket meg lehet bélyegezni és el lehet hallgattatni. - Erről a liberális ideológiáról és a baloldal-vezette államokban a szólásszabadság korlátozásáról pedig mindenkinek tudomása van...
Hattori
2020. június 09. 22:06
NAGYON JÓ ÖTLET! legalább élő egyenes adásban omlik össze a neoliberbolsi agymenés!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!