A Facebook és a Twitter úgy viselkednek, mint a postás a Tótékban, de ehhez semmi joguk nincs

2020. október 18. 08:20

A Facebook esetében egyenesen egy monopolhelyzetben lévő vállalkozásról van szó, amely egyetlen döntésével egész társadalmak sorsát tudja alakítani.

2020. október 18. 08:20
Pap Szilárd István
Mérce.hu

„Sok Trump-ellenes demokrata most azzal érvel – és ez a kijelentés mindig előjön a Facebookkal szembeni kritikák kapcsán –, hogy, hát, itt azért mégiscsak magáncégekről van szó, és ezek a cégek saját termékeikkel, szolgáltatásaikkal azt csinálnak, amit akarnak.

Csakhogy itt nem egyszerű magáncégekről van szó, a Facebook esetében egyenesen egy monopolhelyzetben lévő vállalkozásról van szó, amely egyetlen döntésével egész társadalmak sorsát tudja alakítani. Világszerte az emberek elsöprő többsége a Facebookon keresztül tájékozódik a hírekről – egy idei felmérés szerint például a magyarok 61 százaléka használja a felületet hírfogyasztás céljából –, így minden tartalomeljuttatásra vonatkozó döntés a nyilvánosság egészét képes befolyásolni.

Az amerikai képviselőház trösztellenes bizottsága épp a múlt héten adott ki egy gigantikus jelentést a négy techóriás – a Google, az Amazon, az Apple és a Facebook – működéséről, ebben megállapítják, hogy a Facebook gyakorlatilag monopolhelyzetet élvez a közösségi médiapiacon, és ezt a pozícióját semmilyen versenytárs nem nagyon tudja kikezdeni a piacra való belépés magas küszöbei – a Facebook óriási adatgyűjtési előnye, az ún. hálózati hatás, valamint a más szolgáltatásra való váltás magas társadalmi költségei – miatt.

Nem véletlen, hogy az utóbbi időben mind az USA-ban, mind Európában egyre többen emelnek szót a cég megzabolázása érdekében. Miközben Európában leginkább az állampolgárok személyes adatainak védelme érdekében szállnak síkra a hatóságok, az USA-ban egyre gyakrabban hangzik el a javaslat, hogy ezeket a nagy monopolcégeket fel kéne darabolni, ahogyan az a múltban már máskor is megtörtént hasonló esetekben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2020. október 19. 10:37
Ezt a hülyeséget. Bármikor átmehetsz másik platformra.
LAW AND ORDER
2020. október 18. 14:05
Sivalkodjatok csak, mocskos liberálkomcsik!
nyugalom
2020. október 18. 12:58
Ti meg besegíttek! Micsoda képmutatas!
Rasdi
2020. október 18. 12:31
Hát én most is a kisebbséghez tartozom. Nem használom a faszbukot. (Már nem emlékszem, de lehet, hogy az iwiw megszűnésekor még regisztráltam.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!