Trump nem puccsista, joggal vár a bírói döntésekre

2020. november 12. 09:08

A demokratikus berendezkedés kulcsa a választások tisztasága.

2020. november 12. 09:08
Tóth András
Neokohn

„Amennyiben valamelyik jelölt, általában a vesztes, úgy gondolja, hogy a választás során eljáró személyek csaltak a másik jelölt érdekében, akkor joga van megfelelő jogorvoslatra, amely tisztázza: valóban tisztességesen, a választási eljárásra vonatkozó szabályok szerint jártak-e el a választási hatóságok.

Amikor a mérvadó média, köztük a jobboldali Fox News is, kihirdette, hogy Biden megnyerte a választásokat, táncra perdültek az amerikai nagyvárosok fiataljai a köztereken, a tőzsde esése megfordult, és azóta újabb rekordokat dönt a részvények emelkedése, világszerte üdvözölték a populizmus végét, Donald Tusk Twitter-üzenetben fejezte ki azt a reményét hogy Trump veresége elhozza a európai szélsőjobboldali populizmusok végét is, Németország érezhetően megkönnyebbült, míg Boris Johnson – talán némileg kényszeredetten – annak a reményének adott hangot, hogy Bidennel közösen együtt dolgozhatnak a klímaváltozás ellen.

A választási vereséget el ismerni nem akaró Trumpot puccsal vádlók hangja uralja a médiát és a Facebookot. Trump tweetjeit, amiben a választások tisztaságát kérdőjelezi meg, a Twitter figyelmeztető üzenettel takarja ki, s a Bloomberg már azt feszegeti, vajon az elnöknek felelnie-e kell tetteiért.

Ugyanakkor.

A demokratikus berendezkedés kulcsa a választások tisztasága. Az, hogy bármelyik jelölt számíthasson arra: a rá és ellenfelére leadott szavazatokat tisztességesen, szabályszerűen számolják össze. Amennyiben valamelyik jelölt, általában a vesztes, úgy gondolja, hogy a választás során eljáró személyek csaltak a másik jelölt érdekében, akkor joga van megfelelő jogorvoslatra, amely tisztázza, valóban tisztességesen, a választási eljárásra vonatkozó szabályok szerint jártak-e el a választási hatóságok. A liberális vagy akármilyen demokrácia kulcsa az a joga bárkinek, aki úgy érzi, nem tisztességes eszközökkel ütötték el őt és választóit a remélt győzelemtől, hogy ezt a gyanúját kimondhassa, és a törvények által lehetővé tett jogi úton keresse igazát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2020. november 12. 21:34
A világ autoriter hatalmai érdekeltek a Biden mögött állók birodalomépítésében.
Robertoo
2020. november 12. 16:14
A többi kón lapon, vajon miért nem lehet hasonló témájú cikkeket olvasni. Ott nem tudnak a választási csalásokról?
Box Hill
2020. november 12. 14:56
Ennél aggasztóbb, hogy a fél világ nem tudja, mi a jogerőre emelkedés.
Box Hill
2020. november 12. 14:55
A demokratikus berendezkedés kulcsa a választások tisztasága. Hallod MSZP 2002?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!