Rossz emlékű a feljelentősdi

2021. február 03. 18:35

A vészkorszakban elég volt kinézni valakinek a lakását, üzletét, és besúgni a hollétét a körzetvezető bajtársnak.

2021. február 03. 18:35
Somfai Péter
168 Óra

„»Olyan ez, mint a fogyasztóvédelmi ellenőrzés: bemegy majd a rendőr a gyanúsított főorvoshoz, kiveteti a vakbelét, és ha utána elfogadja a hálapénzt, máris kattanhat a bilincs.« Orvos ismerősöm reagált így arra a hírre, amely a napokban jelent meg: már működik a Nemzeti Védelmi Szolgálat új főosztálya, amelyet a korrupciónak minősített hálapénz elleni fellépésre hozott létre a jogalkotó. Március 1-jétől pedig »megbízhatósági« vizsgálatokkal keresik a korrupt, hálapénzt elfogadó orvosokat, de akár egy névtelen feljelentés alapján is elindulhat valaki ellen a vizsgálat.

Ez utóbbiban jók vagyunk. Történelmi gyakorlatunk van a feljelentésekben, pláne ha elfogadják névtelenül is. A vészkorszakban elég volt kinézni valakinek a lakását, üzletét, és besúgni a hollétét a körzetvezető bajtársnak. Aztán a háború után is működött a rendszer, gyakran ugyanaz a »bajtárs« fogadta az ÁVH irodájában a besúgókat, akik elmondták, kinek a lakásából hallatszik ki a Szabad Európa rádió recsegő hangja, vagy ki viccelődik Rákosi elvtársról. Nem is volt szükség egyikre sem a névtelen besúgóknak ahhoz, hogy kirúgassák az előléptetésük útjában álló kollegát, a főnököt, a főbérlőt – már a gyanú elég volt a fekete autó kiküldéséhez. 1956 után is egy ideig működött a feljelentősdi, kit láttak puskával a vállán az utcán, aztán valahogy kiment a divatból. Félek, most kiengedik megint a rossz szellemet a palackból.

Őszintén csodálkoznék, ha az egészségügy »vakbelének« kivételét nem a mundérosokra bízta volna a kormány. A katonai parancsnokok után talán fel sem tűnik majd senkinek, ha jönnek a civil ruhás rendőrök is, és mint a kocsmában az ellenőrök, elkezdik provokálni az orvosokat. Nem túl tisztességes módszer, de a boríték elfogadása sem az.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ma is bukik a Zorbán...
2021. február 05. 11:20
"A vészkorszakban elég volt kinézni valakinek a lakását, üzletét, és besúgni a hollétét..." Az ÁVÓ Párti főbűnösök nagyapósa/nagypapija hogy került a Szemlőhegyi úti villába?
Vakfolt
2021. február 05. 10:40
"A vészkorszakban elég volt kinézni valakinek a lakását, üzletét, és besúgni a hollétét a körzetvezető bajtársnak." A helyes frázis ide az elvtárs. Ami véletlenül pontosan le is írja, hogy egy komcsi főnök elvei pontosan ugyanolyanok, mint egy irigy rosszindulatú besúgóé. Társak az elvben. Úgybizám. Biztos, hogy nem véletlen a szótévesztés, egyszerre akart rúgni egyet a besúgókon, és a hazát védő katonákon, ahol valóban a bajtárs megszólítás él, élt, egybe akarta mosni őket. Mert ilyenek "a magyarok". Nem, az elvtársak ilyenek. De azok a mai napig.
furunkulus13
2021. február 04. 18:49
Somfai, Somfai! Ferenc testvér ezért a félreérthetetlen asszociációkra teret nyitó cikkért borzasztó nagyot rúg majd a valagadba! Akasztott ember házában kötelet emliteni borzalmas tapintatlanság!!
írmag
2021. február 04. 17:59
Melyik vészkorszakról beszélnél, mert az elmúlt 100 év alatt volt néhány?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!