Gőg

2021. március 14. 21:21

Ezek nemhogy újságírónak nem tekintik azt, aki másképp gondolkodik, hanem embernek is alig.

2021. március 14. 21:21
Bohár Dániel
Bohár Dániel
Origo.hu/888

„A liberálisok irányáról érkező gőgnek évtizedes hagyománya van Magyarországon. Elég csak az SZDSZ-re gondolni. A gőg a primitív emberek sajátja, annak ellenére, hogy magukat sokra tartják. Azt ugyanakkor érdemes leszögezni, hogy az intelligens ember nem él vissza szellemi fölényével.

A héten vitáztam vagy veszekedtem, nem is tudom, hogy melyik a pontosabb megfogalmazás. A szócsatában az ellenfelem a Telex nevű Index egyik munkatársa volt. Biztos emlékszik a kedves olvasó, ez a Telex nevű újság lett a felmondott Indexesek új munkahelye. A 2020-as nyár jelentős része arról szólt, hogy Orbán Viktor beszántja az Indexet és ezzel együtt most már végleg a sajtószabadságot is. Ennek ellenére maradt az Index és még kormánykritikusabb lett, mint korábban, köszönhetően annak, hogy valószínűleg a lap új munkatársai elemi késztetést éreznek, hogy megfeleljenek a korábbi “színvonalnak”. A ex-indexesek pedig új lapot alapítottak (természetesen a semmiből) Telex néven. Tehát annyira megszűnt ismét a sajtószabadság Magyarországon, hogy most már egy Index helyett kettő szennyezi az online teret.

Bevallom őszintén, hogy még soha életemben nem beszélgettem, vitatkoztam vagy veszekedtem független/objektív újságíróval másfél órán keresztül. Sokan kérdezik tőlem, hogy volt-e értelme. Szerintem több szempontból is. Elsődlegesen amiatt mert nagyon ritka pillanatok azok, amikor ezeket a magukat a szakma krémjének és a függetlenség csúcsának beállító újságírókat valaki szembesíti a hazugságaikkal. Évtizedek óta bevett szokás, hogy ők mondják a tutit, a közönség pedig bólogat, a jobboldali emberek pedig a támadások elhárításán dolgoznak.

Elegem van ebből az állandó phalanx alakzatból, támadni szeretnék és nem csoportosan védekezni. Azért mentem el a vitára, hogy bebizonyítsam az igazság, az őszinteség nálunk van. Nem náluk.

Támadtam? Agresszív voltam? Néhol túlságosan is? Lehetséges. Ugyanakkor fontosabbnak tartom akkor is ezt a testtartást, mint a védekezést. Bízom benne, hogy a jobboldali közösség tagjait ez inspirálta.

Ezzel párhuzamosan szeretném leszögezni, hogy miközben a magukat független/objektívnek hazudó újságírók bátran keménykednek a szerkesztőség melegében, vitahelyzetben már nem annyira menők. Sokat elárul a másfélórás beszélgetésről, hogy a másik fél alig tudott valamire érdemi választ adni. Azok az emberek, akik mindenkit kritizálnak, mindenkit ócsárolnak, ha nem válaszol egyetlen kérdésre, azok úgy menekülnek a válaszadás elől, mint a nyuszik.

Gőg. Az említett másfél óra alkalmas volt arra is, hogy felmérjem micsoda felsőbbrendűségi érzet dolgozik a balliberális újságírókban. Igaz történtet! Vitapartneren lényegében sértett emberként érkezett már az esemény helyszínére, ugyanis a saját álláspontja szerint nem volt korrekt a szervezők részéről, hogy ŐT! és engem, mint újságíró és újságíró ültettek egy asztalhoz. Mondván felemeltek arra a szakmai szintre, ahol ő (ők) tanyáznak vagy a másik nézőpont alapján le kellett alacsonyodni oda, ahol én (mi) vagyunk. SZDSZ!

A gőg egyébként nem jó életvezetési tanácsadó, a magukat többre tartó emberek általában nagyon csúnyán el szoktak bukni.

Így történt ez ebben az esetben is. Szerintem hogy sikerült a vita? Azt hiszem erre a kérdésre nem nekem kell válaszolnom. Az azonban elég sokat elárul, hogy az esemény után a szélsőségesen baloldali troll kommentelők hada lepte el mindegyik közösségi média felületemet és olyan szintű gyűlöletcunamit öntöttek rám, amely úgy vélem mindennél többet elárul.

Alig várom a következő alkalmat, hogy ismét egy független/objektívvel ülhessek egy asztalnál.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rick Deckard
2021. július 24. 13:15
"Tehát annyira megszűnt ismét a sajtószabadság Magyarországon, hogy most már egy Index helyett kettő szennyezi az online teret." - Bohár Dániel Még szerencse, hogy a gőg egyáltalán nem jellemzi a jobboldali (értsd: fideszes) újságírást.
Gábor Littlee
2021. március 20. 13:27
Magát értelmes, kulturált ebereknek (köztük "tisztelt" Bohár Dániel úrnak) itt egy Wikipédia cikk: https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:%C3%9Atmutat%C3%B3_a_kultur%C3%A1lt_vit%C3%A1hoz Az első bekezdés annak aki lusta sokat olvasni: "Több, hosszasan elnyúló vita kapcsán tapasztalható, hogy a vitában részt vevő felek gyakran elfeledkeznek a kulturált vita szabályairól, vagy nem ismerik azokat. Az érvek elfogyása után, vagy annak hiánya esetén a vita átmegy személyeskedésbe, vagy olyan vitatechnikák alkalmazására kerül sor, amelyek átlépik a sportszerűség határait. Gyakori a vita eltérítése és tengerikígyóvá nyújtása érdekében alkalmazott mellébeszélés, és ennek durvább formája, a trollkodás." Fábián Tamás vitatkozni próbált ezzel: Nyafnyafnyaf hülye, nyafnyafnyaf hazug, "nyafnyafnyaf" közbevágás. Kérek mindenkit nézze meg a teljes videót. Aki szerint Bohár úr báriféle fölénybe kerül az szomorú.
Jason Bourne
2021. március 15. 17:28
"Elegem van ebből az állandó phalanx alakzatból, támadni szeretnék és nem csoportosan védekezni." Bírom ezt a Bohár gyereket, helyén van az esze, helyén van a szíve. Hol lehet megtekinteni a vitát?
csegy
2021. március 15. 14:21
Ha csak ezt a vitát látnám, bizony Forgács mellett tenném le a garast. Az bizony nem volt korrekt, ahogy a fölvezetőjében a szervezőket "kontextusba hozta", ezzel eleve bebiztosítva magát. Ha elfogadok egy vitát, otromba dolog így nyitni. A továbbiakban viszont higgadtan érvel. Bohár folyamatosan közbevág, támad, legyőzni akar. De a támadásokban is folyamatosan valami kisebbségi érzés fűti. Mikor az ő véleményét kérdezik, akkor is a másikkal foglalkozik, reflektál, viszonyít. Mintha nem lenne elég, amit ő gondol, amit ő mond. Forgács vitakultúrája intelligensebb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!