Furcsa dolgok történnek Afganisztánban

2021. augusztus 18. 09:27

Az életnek menni kell tovább azoknak, akik ott maradtak.

2021. augusztus 18. 09:27
null
Wagner Péter
Wagner Péter
Facebook

„Furcsa dolgok történnek Afganisztánban, vagy legalábbis Kabulban, mert továbbra sem nagyon tudjuk mi van vidéken.

- Újranyitott a kabuli repülőtér, lehet továbbra is menekülni. Közben a nagyon sok ország felszólította a tálibokat (nem megnevezve), hogy ne akadályozzák az evakuálást (gondolom ha újranyitott a reptér, nem akadályozzák, csak én látom az ellentmondást).

- A CNN forgathat  Kabulban. A többségnek riporternő fejkendője a meglepetés, a keveseknek, hogy nahát a CNN csakúgy forgathat a tálibokról?

- A tálibok általános amnesztiát hirdettek. Ez sajnos teljesen szembemegy a róluk kialakult képpel, úgyhogy nem is kommentálom tovább

- Egy ismerősöm ismerőse Kabulból azt jelezte, hogy vasárnap éjjel először volt egész éjjel áram a fővárosban. Csak véletlen, hogy épp aznap került a tálibok kezébe a város

- Egy másik ismerősöm azt mondta, hogy Kabulban (és gondolom az egész országban) az emberek tartanak, félnek a táliboktól, de az életnek menni kell tovább azoknak, akik ott maradtak.

- Bár a sajtó megtolta, hogy a kínai és orosz nagykövetség nyitva maradt (bezzeg a nyugat), az amerikai nagykövet is a városban maradt és a NATO is fenntartja a diplomáciai jelenlétét (most kár hogy nem vagyok diplomata)

- Az afgán légierő északon Üzbegisztánba menekült a még működőképes eszközök egy részével, le is zuhantak üzemanyag hiány és egy üzbég helikopterrel való ütközés miatt. Na ezért kellenek a NATO hadgyakorlatok.

- AZ AFP hírügynökség fotósa hazatérni vágyó, sorban álló afgánokat fotózott le az egyik pakisztáni határnál. Mondanám, hogy nézzétek meg, mert a szegénység lerí róluk, ahogy a gyereküket, meg a kínai utazóböröndjüket egy talicskában tolják. Őket nem szoktuk látni a hírekben.

- Végül az AP hírügynokség tudósít minket, hogy: Enamullah Samangani, a member of the Taliban’s cultural commission, said: »The Islamic Emirate doesn’t want women to be victims...They should be in [the] government structure according to Shariah law. The structure of government is not fully clear, but based on experience, there should be a fully Islamic leadership and all sides should join.« Eszerint a tálibok nem akarják viktimizálni nőket, a kormányzat késze kell legyenek a saria törvények alapján. Na ezt még én sem hittem volna.

Ma szándékosan egyoldalúra vettem a híreket. Minden negatív hír a tálibok tetteiről, erőszakról, bántalmazásról, kiszorításról, megfélemlítésről, általuk okozott személyes tragédiákról a nyugati és a magyar sajtóban olvashattok. Azok is igazak, simán történhetnek párhuzamosan ezek a dolgok.”

Nyitókép: MTI/AP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patkánynak sem nevezhető férgek
2021. augusztus 18. 17:26
Jaja, a tálib uralom még jót is fog tenni, és végre visszahozzák a régi tálib kánaánt... Ennyire undorító cikket rég olvastam
kérdés
2021. augusztus 18. 13:22
Amekkora vehemenciával teríti a Nyugat a demokráciát, s helyette szellemi, katonai arzenált szállít, ugyenekkora erővel a tálibok is állíthatják, hogy a nők helyet kapnak a közéletben, hogy fölépítik a gazdaságot..... Nyugat előnye, hogy hasonló bizniszük már jópár volt, kaptak aranyat üveggyöngyért, miegymást. Persze, nem maguktól jöttek rá, ha történész pásztázza végig csak azt, amiről írásos emlékek vannak, mindenkor így zajlik a hatalomdöntögetés, meg a zabrálás. Kérdés, kinek mennyi idő kell, hogy rájöjjön, büntetlenül nem marad semmilyen vegzálás.
rockpapi
2021. augusztus 18. 13:06
Valószínüleg visszatérnek a középkori iszlám államformához. Nincs ipar , nincs mezőgazdaság, nincsenek a föld alatt ásványkincsek, a máktermesztésre meg nem lehet egy gazdaságot építeni. Ez egy működésképtelen fejletlen koldus ország. Harminc millió embert meg kell eteni minden nap.
Héja
2021. augusztus 18. 12:10
Az USA-nak Afganisztán gyakorlóterep (volt). Lekötött egy csomó katonát (többnyire kezelhetetlen amerikaiakat) és indokolta a hadiipar csillagászati költekezését. Lehetett jóemberkedni, demokratát,nőjogi harcost, stb. játszani,meg háborúba vinni a vonakodó NATO-tagállamokat. Aztán vége lett, mint a botnak. Lehet Kínára, Oroszországra, stb.koncentrálni. Rég zuhant ekkorát Amerika presztízse,akármit ígérgetnek a tálibok. Ha betartják, az USA-nakmég nagyobbb ukkantyú. Megkérdőjelezi az összes eddigi szöveget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!