A zöld átmenet költségeit nem lehet az emberekre hárítani

2021. október 21. 16:10

A Brüsszel által ajánlott intézkedések egyre nagyobb terhet rónak a háztartásokra és a vállalkozásokra.

2021. október 21. 16:10
null
Orbán Balázs
Orbán Balázs
Facebook

„Az Európai Tanács ma kezdődő ülésén az uniós állam- és kormányfők figyelmét elsősorban az energiaválság köti majd le.

Orbán Viktor egyértelmű állásponttal érkezik Brüsszelbe: a zöld átmenet költségeit nem lehet az emberekre hárítani, és nem szabad Európát a már fennálló sokféle válság mellett még rezsiválságba is hajszolni.

Magyarország is elfogadta, hogy 2050-re karbonsemlegessé tesszük az uniós tagországok gazdaságait. Ez fontos ügy, és Magyarország jövője szempontjából is kulcskérdés. Ám a Brüsszel által ajánlott intézkedések egyre nagyobb terhet rónak a háztartásokra és a vállalkozásokra. Az pedig különösen aggasztó, hogy Brüsszelben az energiaár-robbanástól a zöld átmenet felgyorsulását várják. Ezért át kell gondolni a karbonsemlegességig vezető lépéseket, és észszerűsíteni kell azokat.

Különösen úgy, hogy az energiaárak gyors növekedése nem egyszeri piaci kilengés, hanem a zöld átmenettel összefüggő, tartós folyamat. Meg kell vizsgálni, hogy miként lehet a kibocsátási kvóta rendszerét (Emission Trading System – ETS) megvédeni úgy, hogy az árfelhajtó hatását mérsékelni lehessen.

Az ETS lényege, hogy az egyes gazdasági szektorokban működő vállalatok számára meghatározza, hogy mennyi szén-dioxidot bocsáthatnak ki egy évben. Ha ezt a keretet a termelés megugrása miatt át szeretnék lépni, akkor kibocsátási kvótát kell vásárolniuk (vagy kevésbé szennyező technológiára kell váltaniuk, ám ez sokszor még nem lehetséges), ami természetesen az előállított termékeiket vagy szolgáltatásaikat is megdrágítja. Az utóbbi egy évben a kvóták ára is az egekbe szökött. Drágulásukkal pedig a termelés is egyre költségesebb, ráadásul az ETS az erőművekre is érvényes, ami az energiaárakat is növeli.

Azt egyébként Timmermans szocialista bizottsági alelnök, a zöld átmenet szellemi atyja is elismerte, hogy az energiaár növekedésének 20 százalékáért az ETS felelős.”

Nyitókép: Orbán Balázs Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tuapse
2021. október 22. 15:16
Persze, a költségek majd maguktól kifizetik magukat.
Pelso j.
2021. október 22. 05:50
Ki a jó ........ fizeti meg, az UFO-k?? Elképesztően szégyenteljes, ahogy a ebből a türelmes népből hétről hétre hülyét csináltok.
Valodi
2021. október 21. 22:24
.... höhöhö .... mi az, hogy áthárítani? Hát ki képes létrehozni ezen a világon bármilyen konkrét értéket az ún "embereken" kívül?
Akitlosz
2021. október 21. 20:13
"Magyarország is elfogadta, hogy 2050-re karbonsemlegessé tesszük az uniós tagországok gazdaságait." Mert ugyanolyan hülye, mint a többi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!