Jó kis év lesz ez, alig várom

2022. január 05. 13:59

A magyar nyilvánosság valahogyan átlépett egy határt, egy vörös vonalat, amit nagyon nem lett volna szabad.

2022. január 05. 13:59
null
Veczán Zoltán
Mandiner

Úgy mostanában

kezd egészen elképesztő mélységekbe zuhanni nagyjából minden, aminek köze van a politikához;

és nem, nem látszik a kimerültség a szereplőkön, hiába reménykedett egy kicsit mindenki abban, hogy nincs már bennük annyi szufla az előválasztási ordibálás után.

Kohán kolléga némiképpen elvette a kenyerem (javát), de nézzünk csak felsorolásszerűen, hogyan történtek itt a dolgok: volt ugye egyszer egy leszbikus-„vád” az igazságügyi miniszterrel, Varga Judittal szemben, ez még úgy körülbelül elment rút szilveszteri tréfának; aztán kaptunk némi (nem sárga) paradicsomot, kiirthatatlan dallamtapadással; aztán jött ugye Szelim, aki szegény tíz éve talán a Brendon, húsz éve a Renátó, harminc éve meg a Dzsoki nevet kapta volna a szent keresztségben; majd Márki-Zay Péteréknek a jelek szerint sikerült kiszámolnia, hány, szerinte fideszes nyugdíjasnak kell meghalnia ahhoz, hogy megvalósulhasson az ő országlása (érthető, a háború: béke, a szabadság: szolgaság, a tudatlanság: erő, a szeretet pedig: gyűlölet); ebből sikerült – némi elcseszett, nagyon-nagyon elcseszett irónia ráhordásával – a telexes kollégának „elhulló” fideszes nyugdíjasokról írnia; s végül jöttek az egyesével is megrázó halálhírek, és a rendkívül méltatlan boncolgatások: Kóbor János vajon oltott volt-e? Homonnay Gergely vajon szétcsapta-e magát mindenféle drogokkal, mielőtt bement szaunázni?

Úgy érzem, a magyar nyilvánosság valahogyan átlépett egy határt, egy vörös vonalat,

amit nagyon nem lett volna szabad. Az emberi élet méltósága axióma, halottról jól (azaz igazat) vagy semmit. Azt is értem, hogy sokan a kilencvenes évek eltartási zsebszerződései idején szocializálódtak – ha mégoly sűrűn is jártak templomba –, de emberek haláláról, azok vélt pártpreferenciája alapján, pozitív kontextusban beszélni, implicite várni és kívánni elképesztően visszataszító dolog, és bőven továbbmegy a sajnos érthető közönynél, de túl a szintén sajnos szokásosnak mondható szavazati jogfosztósdi ukrán nyugdíjasozásnál, „nem-itt-adózik”-nál (nyilván nem azokra a magyarokra értve, akik külföldre mentek, hanem azokra, akikért a külföld jött el, úgy száz éve), s ami egy olyan vonaton robog, ahonnan a vészféket másfél évtizeddel ezelőtt kiszerelték.

A fideszes nyugdíjasok halála fölötti implicit örömködésnél persze nem jobb a Homonnay halála fölötti káröröm. Persze, trend ez: amióta sokféle reakciót enged a Facebook, elég jól körülhatárolható az a tömeg, amelyik „vicces” emotikonnal reagál arra, ha a gyűlölt politikai ellenség (szó sincs már ellenfélről) emberéletben mérhető veszteséget szenved.

S hogy lássuk, van élet a vörös vonalon túl is: nagyon taszító dolog emberek halálának örülni – még akkor is, ha az illető pezsgőt bontott volna, ha a miniszterelnök meghal –, de mégis milyen feneketlen mélységeibe visznek a pokolnak, amikor valaki abból akar politikai tőkét kovácsolni, hogy burkoltan vagy kevésbé burkoltan az illető meggyilkolásával vádolja meg a magyar kormányt? Mert úgy látszik, van az a lájkmennyiség (az egyik illetőnek, ha jól számolom, úgy kétezret hozott), van az a politikai haszon (különösen, ha emez másik illető maffiavádakkal is hadakozott).

Apró reménysugár, hogy nem mindenki indult meg ezen az úton a kormánykritikus oldalról sem: Kulifai Máté és Ceglédi Zoltán (és újabban Schiffer András) is korrekt módon állt a Homonnay-konteóhoz, és hiába köttettek fogadások, hogy Jakab Péter biztosan kiáll a miskolci Fornetti elé kamerába üvöltözni a túrós táskákkal, ez a műsor is elmaradt.

Persze, illúzióink ne legyenek,

ha már egyszer ebbe a zónába lökdösték a közbeszédet, az könnyen le is táborozhat itt,

és a helyzeten a közelgő áprilisi választások vajmi keveset segítenek majd. Készüljünk fel, ezek még csak a bemelegítő pofonok voltak – durva hónapok jönnek. A párbeszéd, az empátia és a tisztességes vita pedig halkan nyüszít majd a sarokban, amíg rászámolnak.

Nyitófotó: phys.org

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2022. január 09. 08:24
A vörös vonalat az ellenzék kommunikációja lépte át. A jövőben megfelelően kell reagálni a rágalmakra, mint ahogy az igazságügyi miniszter teszi. A hamis állÍtásokért néphülyÍtésért, rágalmazásért a törvény előtt kell felelni. Véleményem szerint a FIDESZ-KDNP vezetői a jövőben nem hagyhatják szó nélkül a rágalomhadjáratot.Igenis törvény elé kell citálni az elkövetőket.
Hajnóczi Kristóf
2022. január 05. 19:39
Szerintem Zoltánnak jobb a stílusa, mint Bayer Zsoltnak volt, amikor a Tündértemetőt megjelentette. Vagyis lassan elérkezettnek látom az időt egy saját kötetre. Legalább a villamosos sztorikat egybe kéne rendezni.
Alcofrybas
2022. január 05. 15:51
Ez tök jó. 1) Minél bunkóbb az ellenzék, annál könnyebb a kormánypártnak úriembernek maradni. Azaz: felcserélődtek a szerepek. Ez a kormány malmára hajtja a vizet. Mivel az illetlen, kellemetlen, modortalan, otromba alakoktól végeredményben mindenki undorodik. Alapból úgy indult a kormánypárt, hogy a nagyon okos és művelt, külföldi lapoknak nyilatkozó éttermiségi elit, a szociológus megmondóemberek árnyékában ők amolyan kisebbségi komplexusos, vidéki komcsiunokák, párttitkárból átvedlett hurkagyurkák, gumicsizmás szekus-ivadékok, de most még egy Kövér László is Úriembernek tűnik. Most az van, hogy a „gumicsizmás” ME lazán lehet úriember, mellette az ellenzéki prominensek ordenáré, elaljasult bunkók. Persze, ehhez kellenek a karaktergyilkos sajtókampányok, de hát ilyen ez a popszakma. 2) „Az emberi élet méltósága axióma” problematikája - Avagy „emberek halálának örülni” Mi az, hogy emberek? Ezt Újságíró úr elfelejtette közölni. Mintha magától értetődő volna. „Ismertem egy tanársegédet, egy matematikust, aki nem akart a tüzérségnél lövöldözni. Ezért ellopta egy főhadnagy óráját, csak hogy a kerületi fogházba kerülhessen. Tettét alapos megfontolás után követte el. A háború láza őt nem bűvölte el. Nem akart se srapnellel, se gránáttal az ellenségre és hasonszőrű tanársegédekre vagy matematikusokra lövöldözni. Baromságnak tartotta az egész háborút.” Talán már általánosban megtanuljuk - vagy legalábbis számonkérik -, hogy olyan csoport tagjai, akik képesek egymással utódot nemzeni, ők egy nagy közös faj tagjai, arra már nem térnek ki, hogy ez a definíció egyébként mennyire képlékeny. Szóval a lényeg, hogy mind megtanuljuk: Homonnay Gergely (hatásszünet) Veczán Zoltánnal egyazon csoport tagjai, mert (hatásszünet) képesek egymással utódot nemzeni, ezért ők az „ember” nevű csoport. Nehéz elképzelni, miként sikerülhetne nekik, de bizonyára. Egyes elképzelések szerint ez a kissé friss halmazképzés még nem állta ki az idő próbáját. Például az egymásra lövöldöző matematikusok, ha utódot nem is, de víg esztendőt képesek hozni különálló csoportjaikra, ha pontosan céloznak. Háborús retorika. Minek tagadni? 3) Szóval ember az, akivel szót értek, és együtt tudok működni. A többiek nem azok. Nem emberek.
XTRO
2022. január 05. 15:42
El kell menni szavazni !!! Le kell őket újra győzni és helyre áll a normalitás. Mert el lesznek foglalva egymással..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!