Nem tartozunk Zelenszkijnek fegyverekkel és magyar életekkel

2022. április 04. 14:24

Ez nem a mi háborúnk.

2022. április 04. 14:24
null
Demeter Szilárd
Demeter Szilárd
Origo

„Erről van egy közel kétszáz éves útmutatásunk. Idéztem már Kölcseyt, de nem árt az ismétlés, nemzeti imánk szerzője írta: »Egész világért, egész emberiségért halni: Azt isten teheté; ember meghal háznépéért, ember meghal hazájáért, halandó szív többet meg nem bír.«

Nekünk nem Ukrajnában kell harcolni a hazánkért. Ukrajna nem a nyugati típusú demokrácia utolsó védvára, erről Zelenszkij bebörtönzött politikai ellenfelei, az elhallgattatott médiumok szerkesztői, az ukrán oligarchák ténykedésének elszenvedői is tudnának mesélni. És nem is lesz az: eddigi tettei és megszólalásai alapján a háború után, mert az előbb-utóbb véget ér, Zelenszkij orosz ügynöknek fog nevezni bárkit, akit el akar takarítani az útjából, és senki nem fogja őt bizonyításra kényszeríteni. A másik fontos adalék:

Putyin nem az Európai Uniót akarja elfoglalni. Nem támadott meg egyetlen NATO- vagy EU-tagállamot sem.

Többek között ezért sem lép be a NATO a háborúba. Ez nem a mi háborúnk. A mi háborúnkká akkor fog válni, ha az a szövetségesi rendszer, amelynek tagjai vagyunk, nem békét akar, hanem legyőzni Putyint.

Ténykérdés: Putyin parancsára az orosz hadsereg Ukrajnát lerohanta, tehát Oroszország az agresszor, Ukrajna a szenvedő fél. Elítéljük az agresszort, egyetértünk a honvédőkkel, és mélységesen együttérzünk a szenvedőkkel. Ukrajna és az ukrajnaiak mellett vagyunk. De

nem tartozunk Zelenszkijnek fegyverekkel és magyar életekkel.

Erkölcsi és nemzetközi kötelezettségeink első biztonságos országként a menekülő ukrajnaiak felé vannak. Azoknak erőn felül eleget is teszünk.

És van még a történelmi és nemzeti kötelezettségünk a szülőföldjükön élő kárpátaljai magyarok iránt, akiket az ukrán hatalom megfosztott az anyanyelvű kultúra és anyanyelven tanulás lehetőségétől, tehát akiket Zelenszkij vezetése alatt másodrendű állampolgárként kezeltek.

Őket kiemelten védjük. Nemzetünk részei. Nem szenvedhetnek csak azért, mert magyarnak születtek. És azért sem érheti őket hátrány, mert szülőföldjükön anyanyelvükön akarnak boldogulni.

A kollektív bűnösség elvét a nácik, majd tőlük tanulva a kommunisták ültették gyakorlatba. Nem akarhatjuk, hogy ilyen még egyszer előforduljon. Ám a legújabbkor Ukrajna történelmében is láthatunk aggasztó jeleket.”

 

Nyitóképen Volodomir Zelenszkij ukrán elnök. Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasalo
2022. április 04. 21:33
Söt talán azt is el kellene mondani ennek a faszkalap zsidonak, hogy a #kedves és segitö nyugat # már arrol álmodozik, söt nyilvánosan mondja, hogy azonnal állapolgárságot adnak az ukrán menekülteknek mett KURVÁRA JOL JÖN A SOK FIATAL ASSZONY GYEREKEKKEL. Azaz ezeket, mint hajdanán Amerika, azonnal rabszolgává teszik, és aligha mennek majd vissza a hazájukba. Mit fog az a faszkalap majd Ukrajnában kezdeni, ha vége lesz a háborunak? Háborus turisztikai skanzent nyit a romokon? Ha hinni lehet az ENSZnek 4-5 millio ember hagyta el az országot. Ki tudja hány halt meg. Ki fogja majd ujraépiteni az országot?
pemete jakab
2022. április 04. 21:28
Demeter: Nem tartozunk Zelenszkijnek fegyverekkel és magyar életekkel Szólni kellene ennek a sükebókának, hogy itt nem az ukránokról van szó, hanem az orosz térnyerésről. No, mármost ha ezt támogatjuk (akár passzívan), akkor nincs keresnivalónk a NATO-ban.
Andreas1970
2022. április 04. 21:15
Teljesen igaz! Sot, Zelenskinek nincs joga azt sem kerni, hogy Magyarorszag mondjon le az orosz gazrol, koolajrol es az uranrol, amellyel milliokat juttatna melyszegenysegbe, ugyanakkor nem kizart emellett az allamcsod. Magyarorszag csak akkor tud segiteni az ukran menekultekknek, ha az Oroszorszag elleni szankciok miatt nem kenyszerul maga is segitsegre.
Magyarok Pásztora
2022. április 04. 18:00
Sőt! Még van adósságuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!