Kedves Ellenzék, így betonozd be a kétharmadot!

2022. május 23. 06:41

Márki-Zay politikai kicsinálása után sem jutott eszébe Gyurcsánynak vagy Jakabnak lemondania. Constantinovits Milán írása.

2022. május 23. 06:41
null
Constantinovits Milán
Mandiner

Úgy tűnik, még közel sem ért véget a baloldali gyászmunka. Ennél is érdekesebb, hogy a veszteségélmény feldolgozásának megszokott szakaszai közül még mindig a nyitófázisnál tartanak az első- és másodvonalas véleményformálók és beszélő fejek. Nos, a tagadás kétségkívüli előnye, hogy kényelmes felelősségnélküliségbe ringatja az embert. Elég csupán egy külső körülmény vagy másik személy megnevezése, és

csodásan megúszható a saját felelősség terhe.

E hárítási mechanizmusnak többféle technikáját is kifejlesztette a baloldal, komfortosabb volt a bukást a kormánypárti médiatúlerőre vagy rosszabb és ízléstelenebb esetben a tanulatlan, vidéki szavazókra fogni. Ezen értelmezés fényében Budapest maradt az értelmiségi bástya, a falu-Magyarország pedig meggátolta a kormányváltást a maga végtelen provincializmusával. A poszt-SZDSZ-i narratíva a külhoni magyarok kárhoztatásával vált teljessé és teljesen visszatetszővé.

Más ellenzéki világmagyarázatok a személyi következtetések levonását sürgették. Itt az irányt még a választás másnapján Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc adták meg, akik elsőként döfték nyilvánosan hátba vezetőjüket, Márki-Zay Pétert. Majd hirtelen mindenki megvilágosodott: tulajdonképpen a hónapokig építgetett új kapitány kormányozta tragikusan félre az ellenzék hajóját, akiről ugyebár már a kezdet kezdetén látszott, hogy alkalmatlan lesz.

A Márki-Zayra zúduló „baráti” tűz része volt a Direkt36 által publikált politikai krimi, amiből megismerhettünk egy befelé is autoriter, önfejű és saját igazságérzetétől megrészegült elnökjelöltet, illetve béna kacsaként vergődő vagy épp aktívan ellene aknamunkázó szövetségeseket. A történetben

MZP legalább tökéletesen önazonosnak tűnik, hiszen kifelé is hasonlóan elviselhetetlen karakternek láttuk. 

A traumafeldolgozás akkor vált igazán pikánssá, amikor az új pártot deliráló Marki-Zayt saját mozgalmának tagjai is célba vették: Kész Zoltán és Kaltenbach Jenő is nyilvánosan állt bele a kampánypénzeket szerintük einstandoló elnökjelöltbe. Sőt, az állandóan lelkesaktivista Lukácsi Katalin is inkább megrótta a pártalapítási terveket és MZP-t, mintsem dicsérte volna. Más ellenzéki véleményformálók sem kímélték persze, gyakran megkérdőjelezve Márki-Zay mentális alkalmasságát is. (Nota bene: még mindig baloldali megmondóemberekről beszélünk!)

A logókat rajzolgató, kampányújságot korrektúrázó, országos kampányt mikromenedzselgető Márki-Zay személyi felelőssége természetesen vitathatatlan. Már amikor átvette a képességeiben elbizonytalanodó Karácsonytól a stafétát, és tartott egy zavaros, értelmetlen körmondatoktól terhes beszédet, akkor érezhető volt, hogy súlyos hónapok jönnek. Azonban egyetlen, őt hibáztató szövetségesétől sem hallottuk a legfinomabb, legdiszkrétebb önkritikát sem.

Mikor vállalják a felelősséget azok, akik hagyták a hódmezővásárhelyi önjelölt Messiást elszabadulni?

Akik szó nélkül, kritikátlanul engedték a buzizó, sötétgombázó, rasszista vicceket mesélő MZP ámokfutását? Akik az Orbán-fóbia szorításában felmentették a jó ízlés minden limesét áthágó vezetőjüket?

Vagyis a személyi konzekvenciák levonását először az ellenzék bukott pártvezetőinél érdemes kezdeni: ha nem kellene ezer és egy ok miatt amúgy is lemondania Gyurcsánynak, Jakabnak és a többieknek, akkor a dicstelen választási kampány miatt egészen biztosan. Amiatt pedig főleg, hogy önös érdekekből szabotálják az ellenzékváltás koncepcióját, és újabb éveket vesznek el Magyarországtól, hogy konstruktív, a kormányra ösztönző hatású politikai ellensúly alakulhasson ki. Ám amennyiben az ötödik kétharmad a cél, kiváló úton járnak.

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2022. május 23. 20:03
Én csak 1re lennék kíváncsi: a trianoni megemlékezésen elsütött , a Stevie Wonder-es poénnal egy mondatban sikerült megsérteni: -a vakokat -a feketéket -mindazokat akiknek Trianon fáj. Az első kettő tizedéért a diplomás kommunisták már egy fideszest részt keresztre feszítenek és bevonulnak az ENSZ csapatok. Mély kussolás van azóta is
LancelotDuLac
2022. május 23. 15:52
MZP saját magát csinálta ki, nem kellett hozzá senki. "Márki-Zay ugyanakkor nem kért a kampányszakemberek tanácsaiból. Az őt ismerők szerint rendkívül magabiztos, a saját képességeiben és tudásában a végletekig hívő politikus közölte, hogy ő fogja irányítani a kampányát a felesége segítségével(!!! XDDDD) "Kik vagytok ti? Nem tudtok semmit" – közölte a politikus az egyik résztvevő szerint. "Régóta vagyok a politikában, de én úgy még embert nem hallottam beszélni, ahogy Márki-Zay beszélt" - mondta a forrás" - direkt36 Így kampányolt MZP a negyede sincs itt! Az előválasztás 2.fordulójában lehazaárulózta a SAJÁT szavazótáborát - ott elment minimum 2-300ezer szavazó, országos szinten - amiért először bocsánatot kért ("fáradt voltam"), másnap letagadta, hogy ő nem mondott ilyet. - Megtiltotta a pártvezéreknek, hogy kampányoljanak! GyF -"a Kapitány azt mondta, hogy ne kampányoljunk..." 21.dec.11. - "Kampányolni fogok a Kutyák ellen....-MZP" (nem OV ellen xDDD) - „Van, akit 90 milliós, van, akit 900 milliós támogatással tud megvenni a Fidesz” – jelentette ki az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje, aki a Magyar Hangnak adott interjút. Márki-Zay Péter többek között elmondta, hogyan viseli „a baráti tüzet”, illetve tudomása van olyan ellenzéki politikusról is, akit a gyerekének a kábszeres ügyével fognak." (TERMÉSZETESEN TÉNYEK, BIZONYÍTÉKOK NÉLKÜL!!!) - "Márki-Zay Péter szerint már az „ördög ügyvédje” is lepaktált a Fidesszel, ezért nem kerül nyilvánosságra, ki homoszexuális a kormányban. (GÁTLÁSTALANUL BUZIZIK, mint MÉLYHITŰ KERESZTÉNY) Mindenki áruló...Azt is lehetségesnek tartotta, hogy más miniszterelnök-jelöltet keressenek helyette a szövetségesei. Később ennek kapcsán az ATV-ben már azt mondta: „Bárki vezércserét szeretne az ellenzék élén, az a Fidesz beépített árulója.” Erről januárban is meglehetősen paranoid módon nyilatkozott Márki-Zay, amikor a Magyar Hangnak úgy fogalmazott, hogy „máig vannak önzők és árulók, akik akadályozzák az összefogást és a Fidesz leváltását”. (TERMÉSZETESEN TÉNYEK, BIZONYÍTÉKOK NÉLKÜL!!!) - „Aki nem aberrált, beteges fideszes gondolkodású ember, az pontosan tudja, hogy ez egy gyűlöletkeltő hazug népszavazás" – mondta Márki-Zay Péter kedden, újságíróknak nyilatkozva. Listázni a cigányokat... Az ellenzék a fasisztákat és a kommunistákat is képviseli... Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne, kevesebb vizet, áramot, gázt kell használni.... A fűszoknyás lányok és a fizetős egészségügy.... "Pusztulnak" az idősek, "ez a jó irány" (covidhalottak,kevesebb fidesz-szavazó) Márki-Zay szerint nem kell a minimálbér... Sötétben tartott gombák, akiket trágyával etetnek Katonákat küldött volna Ukrajnába Ukrajna a magyarok háborúját vívja „Aberráltak”, tudatlanok”, „ostobák”, „árulók” 'részegesek" „fogyatékosak” "agymosottak" nem tudnak egy keresztrejtvényt se megfejteni", "azért buzizok, hogy a fidesz ne buzizzon, így fél kézzel megállította őket" (Euronews xDDD)" - ez az ember egy tőről metszett aljas és alattomos szaralak.
Vidėken újrakezdő
2022. május 23. 09:57
Jaj, jaj, le ne mondjon Gyurcsány, haza ne zavarjátok! Szegény ember halálba unatkozná magát, s nem lenne többé a JOBBoldal leghasznosabb aktivistája. Hagyjátok csak, ahogy hagyták, hogy MZ/X csak szövegejen, beszéljen úton-útfélen. Ők így hasznosak. :)
vemiko
2022. május 23. 09:26
és ha rajtunk múlik, meg is fogjuk szavazni az újabb Fidesz-KDNP 2/3-ot! persze jó lenne már egy konstruktív ellenzék, valódi társadalmi támogatottsággal, célokkal, érvekkel, szavahihető vezetőkkel, valódi vita partnerekkel.... de sajnos ez ami most van, viccnek is rossz..... bár nekem, nekünk... sokunknak persze így is ok:-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!