Az idegen bajnok

2022. június 09. 08:27

Moldova még a Népszavának sem ért három flekknél többet, pedig nem sok olyan nagy magyar író halt meg mostanság, aki a Népszavából tanult olvasni négy-öt évesen.

2022. június 09. 08:27
Uj Péter
444.hu

„Nagyon sokszor szerepeltek már a sorai ebben a hírlevélben is. Az újságírói pályán töltött 32 évem alatt pedig annyiszor, de annyiszor idéztem. Persze, ebben sincs semmi rendkívüli, hiszen az egyik leggyakrabban idézett magyar író (volt), akinek a mondatai, poénjai, történetei nemcsak újságokban és könyvekben kerültek elő újra meg újra, de ami talán fontosabb: kocsmapultoknál, kártyaasztaloknál, padokon a parkban, buszon, villamoson, névnapi köszöntőn, brigádgyűlésen, pártkongresszuson. Kábé mindenhol. Eleve aforizmákat és anekdotákat írt, nem csoda, hogy aforizmák és anekdoták zászlóaljai maradtak utána.

Ahhoz képest, hogy Moldova György mennyire jelen van Magyarország (a már alig-alig létező nemzeti kultúra) minden rétegében, elég meglepő, hogy milyen tétován búcsúztatgatja a sajtó. Pedig kiérdemesült drogdílerek, tisztességben megőszült prostituáltak, családi körben méltán népszerű táncdalénekes-imitátorok is olyan kolumnákat kapnak megfelelően médiaképes halál esetén, hogy majd le esik szalagcímből a kétszer aláhúzott százhúsz pontos (tízcicerós) kurzív verzál. Moldova még a Népszavának sem ért három flekknél többet, pedig nem sok olyan nagy magyar író halt meg mostanság, aki a Népszavából tanult olvasni négy-öt évesen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magyar demokrata
2022. június 09. 15:28
A te nekrológod egy szó lesz: szarházi!
Squalline
2022. június 09. 12:18
Az osszefosas ketsegbeesetten vadaszik olyanokra, akiktol a szellemi sotetsegenek palastolasat remeli. Moldova ezen sajnos nem tud segiteni.
Hyazinth
2022. június 09. 12:13
Nem mintha érdem lenne, de én a mutterom elmondása szerint a népszabadság szót olvastam ki először (4 és fél évesen). Minden nyarat az anyai nagyszülőknél töltöttem, és a nagyfater, mint volt munkásőr és tsz-alapszervezeti párttitkár azt az újságot járatta a Kelet-Magyarország mellett. Szerencsére nem ragadtam le ezen sajtóorgánumoknál.
DZJános
2022. június 09. 11:44
Isten nyugosztalja Moldova GYörgyöt, kiváló szociológus volt, és író is, szociológiai írása hatalmasak, hiánypótlók voltak. Kár volt azonban politizálnia. A legnagyobb magyarországon (nem magyar, hanem kriptozsidó!!!) élő árulót, Kádárt istenítette - és ebben azt sem zavarta, ha másoknak szöges ellentétben volt róla a véleménye...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!