Felárból félár, csökkenő energiaárak és az egyszámjegyű infláció

2022. október 28. 07:31

2023 végére a hazai infláció is egyszámjegyűre zsugorodhat.

2022. október 28. 07:31
null
Nagy Márton
Index

Egyre többször tapasztaltuk meg az elmúlt hetekben, hogy az energiaárak nem csak felfelé képesek kúszni, hanem lefelé is csúszhatnak. Az európai gázár június közepe óta először esett megawattóránkénti 100 euró alá, miközben az augusztusi csúcs ennek több mint háromszorosát tette ki. Most viszont az egyórás határidős gázár negatív értéket vett fel, de rövid időre nulla közelébe zuhantak a gázárak Amerikában, Texasban is – mindkét esetben az történt, hogy a kitermelés felfutása túlterhelte az infrastruktúrát és a tárolókat. Fizikailag tehát nem tudták elhelyezni az azonnal leszállítandó gázt.

Persze kérdés a 100 euró körüli ár tartóssága. Ez azonban főként jövő tavasszal az új betárazási időszak kezdetén derülhet ki.

Nem csak az energiaárak mutathatnak jelenleg csökkenést, de a gazdaság, a fogyasztás is lassul. Ennek következtében

2023 végére a hazai infláció is egyszámjegyűre zsugorodhat.

Az energiaárat az inflációval összekapcsolja és az árcsökkenés irányába mutat egy eddig kevesek által vizsgált jelenség is ami az energiadíj-felárak megjelenése a cégek árképzésében –, ami első hallásra riasztóan cseng, valójában épp az árcsökkentéseknek ágyaz meg.

Az idei évben egyre több külföldi vállalat kezdte bevezetni az úgynevezett energia- vagy áramdíjfelárat (hozzájárulást). A hazai sajtó is beszámolt róla, hogy a német Schleswig-Holstein szállodáinak egy része, vagy éppen a Hotel Bareiss Baden-Württembergben energiadíjat kér, utóbbinál ez kilenc eurót jelent vendégenként és éjszakánként. A bajor Hotel Krone-Postnál öt eurós a felár minden személyre és éjszakára, egy svájci szállodalánc pedig 3-5 százalékos extra díjat számol fel. Van olyan német étterem, ahol vendégenként 1,5 eurós energiafelárat szednek be.

Nyitókép: Mandiner/Ficsor Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2022. október 28. 18:48
Sokan nem értik, hogyan számítják az inflációt. Ha vége lesz a háborúnak, és nem lesz aszály, és emellett mégis maradnak a mostani árak, akkor 0-ról indul.
Akitlosz
2022. október 28. 14:37
2023-ra a szerző feje is fele ekkorára zsugorodhat.
egyvilág
2022. október 28. 13:11
Infláció, forintárfolyam, EU-s pénzek, diáktüntetések, háború: értelmes és kulturált beszélgetésünk a legégetőbb aktualitásokról: https://www.youtube.com/watch?v=z7jEbwUCKIM
Kup Lung
2022. október 28. 11:46
A jövő év nagyon kiszámíthatatlan lesz. Az energia ára hiába megy most lefelé de idén még sokak (németek és tőlük keletre mindenki) csak orosz gázzal tankolt fel minden nehézség ellenére! Ez jövőre feltehetően nem így lesz. Tehát várjuk csak meg hogyan is töltődnek az EU országok tározói jövő télre! ---- Továbbá : az inflációt drasztikusan lehozni és nem recesszióba hajlani így együtt az kissé meredek. Vagy az egyik vagy a másik. Jobb recesszióba menni kis időre szerintem mert azt könnyeb kinőni, mint inflációs spirálba maradni. Tehát az infláció ellen kell harcolni. Ez OK. Meg az ellen h. az import ne legyen jóval nagyobb mint az exportunk. Mert vészes devizahiányunk van e miatt és persze a drága energiavásárlás miatt (az oroszoknak a késleltetett fizetése is beindul devizába). -----
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!