Isten veled, Kálmán bá!

2022. november 22. 06:51

A Szőke Szikla igazi egyéniség volt. Búcsú egy szókimondó világklasszistól.

2022. november 22. 06:51
null
Constantinovits Milán
Mandiner

Életének 82. évében távozott tőlünk Mészöly Kálmán.

Én már annak a generációnak a tagja vagyok, akik csak elbeszélésekből, felvételekről ismerhették az ő ikonikus védőjátékát. Viszont azok közé tartozom, akik láthatták még a válogatott élén a nem túl szívderítő kilencvenes években. És természetesen a közelmúltig hallgathattuk tévés megmondásait, visszaemlékezéseit, szakértését.

Mészöly Kálmán pályafutásának állomásait hosszasan lehetne sorolni. A Vasas legendájaként a klubhűség mintaképe volt, aki két világbajnokságon is pályára lépett. Ráadásul 1966-ban a brazilverő csapatunknak vállsérüléssel, felkötött karral is vezéregyénisége lehetett.

Pályája a magyar foci nagy korszakváltására esett,

az ötvenes évek dicsőséges időszaka és a nyolcvanas évek utolsó világklasszis magyar válogatottja közötti interregnumot ívelte át. Az első vébéjén még az Aranycsapat legendás kapusa, Grosics Gyula védett, és Albert Flórián támadott csatárként, míg visszavonulása után kezdte épp ragyogó karrierjét Nyilasi Tibor.

Mészöly fáradhatatlan és kőkemény középhátvédként vívta ki a Szőke Szikla nevet, kiváló rúgó- és fejelőtechnikája a korszak legjobbjai közé emelte. Mégis talán, ami a leginkább emlékezetessé tette, az az olthatatlan szenvedély és belefeledkezés, ami játékosként, edzőként és tévés szakértőként is jellemezte. Könnyen vált mémmé a fiatal nemzedék körében, hiszen a benne lobogó tűzhöz, a játék szeretetéhez és a győzni akarás szelleméhez kivételesen nyers stílus társult. Mindenféle finomkodás, köntörfalazás nélkül mondta el mindig saját igazságát.

Úgy, mint aki tényleg hisz magában, és hisz a magyar fociban.

Nem tudott és nem is akart politikailag korrekt lenni,

azt jelentette ki és képviselte szabadon, olykor bántó őszinteséggel, ami csak a szívét nyomta. Nemcsak a focirajongók ismerhetik a vele forgatott filmet, ahol a kispadon végig lázban égve lobog együtt csapatával és a több tízezer szurkolóval. „Imre, miért nem váltotok b*zmeg?!”, majd a gólöröm eksztázisában elhangzó, összeölelkező „gyere a k*rva anyádat!” – ez mind Mészöly Kálmán volt.

Elszántsága, küzdeni tudása, szabad és szabados modora igazi egyéniséggé tette. Egy sztárallűrök nélküli, közülünk való klasszissá, akinek a magyar foci sikergazdag korszakát köszönhetjük.

Most Illovszky Rudolf, Grosics Gyula, Albert Flórián és a többiek után ő is az égi pályára költözött – mikor máskor, mint a világbajnokság alatt.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2022. november 22. 10:09
Gyermekkori emlékképem - apám Kádár-gyűlölete ellenére Vasas-drukker volt -, amikor az Inter Bratislava elleni KK-döntőn hatalmas gólt fejelt.
Halder
2022. november 22. 10:07
Fradistaként 2000es évektől sok kárt okozott szeretett klubomnak. pl mikor jogtalanul 5. helyről kizártak minket az nb1ből így a FTC 100 éves története folyamán eleször Nb2be került és ÍGY ! a kiesett vasas maradt nb1es. Ebben ő is benne volt, Kisteleki is. Ezt soha sem felejtjük el. Viszont a magyar labdarúgás kimagasló alakja volt, mint focista. Hatalmas erővel küzdött a pályán és majd azon túl is szeretett klubja, a vasasért. Ez példaértékű volt. Sajnos mára alig maradt valaki azon időkből. Pedig még bőven lehetnének. Isten nyugosztalja !
Gyzoltan
2022. november 22. 09:47
1950-es évek vége, 1958 a magyar ifiválogatott Brüsszelben világbajnokságot nyert... Ősszel, a TF pályán a MOM játszott velünk, Ihásszal, Kékesi Miskával, Mészöllyel többek közt.., hát csúnya vereség lett a vége.., szegény Vedres Matyi nem győzött a háta-mögé nyúlni..., szegény Vedres papa, aki minden meccsünkön kinn volt, biztos nem írta meg a Hétfői Hirekben... Sérülésemig Kékesi nem rúgott gólt rólam, mikor Ihász már háromnál tartott... Mindnyájan elmentek, Matyi nevét intézmény őrzi... Az Isten nyugosztalja őket...
cutcopy
2022. november 22. 09:31
A focipályán tétmeccs közben nem lehet előre megírt moderált beszédet tartani, épp rá esett a választás hogy mikrofon kerüljön rá és filmen archiválják a spanyol vébé történetét, köszönet neki a sikerekért, nyugodjék békében..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!