Hadd emlékezzek meg egy kitűnő, szabadszellemű történészről, Gerő Andrásról

2023. január 10. 19:36

Polgár volt és liberális. Nyilván (nem) véletlen.

2023. január 10. 19:36
null
Rónai Egon
Facebook

„A keddi Egyenes beszéd ajánlója előtt hadd emlékezzek meg egy kitűnő, szabadszellemű történészről, Gerő Andrásról.

Polgár volt és liberális. Nyilván (nem) véletlen, hogy a polgári liberalizmus korszakának egyik legnagyobb tudója, emellett a Habsburg-kor, s persze a kiegyezés és a hazai zsidóság történetének széles látókörű professzora.

Szellemes volt, bátran szabad és szabadszájú, besorolhatatlan. Valamelyik »oldal« mindig orrolt rá, jobbára egyszerre mindegyik. Mert nem az »oldalaknak« beszélt, mert nem megfelelt, hanem véleménye volt. Ezért mindig különleges figyelem övezte mondandóját.

Haragvó volt, mérhetetlenül dühítette a butaság, a kirekesztés, az antiszemitizmus, legélesebb hangvételű beszélgetéseink is ezekről szóltak az elmúlt évtizedben. Meg a nemzet fogalmáról, amellyel sok munkájában foglalkozott, és amely kifejezésnek az elcséplése ellen többször felszólalt.

Gáláns lovag volt, a hölgyek kedves szavú széptevője, aki soha nem mulasztotta el, hogy egy bókot, vicceset, ironikusat vagy komolyat akár, ne mondjon – szigorúan nyíltan, az adásban, ország-világ füle hallatára.

Ha a jövő történészei alapműveket keresnek, találnak majd néhány oda való Gerő-könyvet. A kortársaknak meg itt vannak az emlékek, a tanárról a katedrán, a vizsgáztató szelíd hangú professzorról, a tévés szakértőről vagy éppen a kort magyarázó gondolkodó emberről.

Nekem pedig néhány személyes emlék. Megőrzöm mindet.”

Meghalt Gerő András

Gerő András1952-ben született Budapesten. Széchenyi-díjas történész, a CEU egykori professzora, az ELTE professor emeritusa, illetve több külföldi egyetemnek is volt vendégprofesszora Európában és Észak-Amerikában. A Habsburg Történeti Intézet igazgatója. Fő kutatási területe az Osztrák-Magyar Monarchia kora, a polgárosodás, a szimbolikus politika és Budapest története. Számos monográfia és tanulmány szerzője, művei idegen nyelveken is megjelentek.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hazafi Teddymackó
2023. január 13. 12:58
Szervusz Egon. Remélem néha bele-bele olvasol a kommentekbe, mert más esélyem aligha van, hogy eljusson hozzád az "üzenet",a buborékba, amit az atv-s munkaadód burka sajnos köréd is von. Ez a cikked kifogástalan, köszönöm, nem is ezzel van a baj, hanem azzal, hogy a Schobert Norbiba fojtottad a szót élő adásban, vakcina mellékhatás ügyben. Egy kis oknyomozás, nem állhat olyan távol tőled, és megérted, hogy a magyar közvélemény ebben a témában szűz terület. Pedig egyszer a Bíró elé kerülünk mindnyájan. Néha a lelkiismeretünk konfliktusba kerül a körülményekkel, és helyesen cselekedni azzal jár, hogy nagy árat fizetünk érte. Ezért járok én is dácsiával és nem Maseratival, remélve, hogy a jövendő világon majd Maseratival, pardon Názáretivel fogok járni, :) , lényeg hogy tüzes szekér... Nagy felelősség, hogy te eléred a közvéleményt, inkább mint egy hobbi kommentelő. Floridában és Japánban komolyan gondolják, hogy felgöngyölítsék azt a hazugságszőnyeget , amit az mRNA-Lobby gurított az emberiség elé. Sok a halott, még több a mellékhatásoktól szenvedő áldozat, lehetnél a hangjuk, és megkapod a Prima Justizia díjat is, az Úrtól, amikor eljön annak is az ideje. Ha mégsem teszed amit megtehetnél, rendben, szabad akarat, tiszteletben tartom,akkor még esélyes tán a von der Leyen korrupciós ügye is, hogy kiderüljön az igazság. Viszlát és minden jót neked. Üdv, egy távoli jóakaró.
zakar zoltán béla
2023. január 12. 14:03
Messze van ez az ember, hogy ezt megítélje! Maradjon az aTvh-u buk mékere!
amca
2023. január 11. 18:14
Rónai pincsi. Ő az okosabb zsidók közé tartozott. Rájött a bal nem nyerő. Lásd magor nyelv. balfax. Ezért régi jó hébér szokás szt jobbra tolódott. Indulás: szadesz köztörvényes bűnőzők. Pető, Kuncze,Rónai, Tölgyesi,Horn, stb..
Palatin
2023. január 11. 17:05
Nagyon sajnálom, hogy Gerö András eltávozott közülünk. Bár a legkevésbé sem vagyok baloldali beállítottságú, ö pedig következetesen, rendületlenül az volt, nagyon értékeltem, és szívesen hallgattam az elemzéseit. Öt mindig egy bizonyítéknak láttam arra nézve, hogy baloldalinak lenni, még önmagában számomra sem ördögtöl való, ha valaki azt a hozzáállást, tisztességgel, a dolgok pozitívabbá tétele érdekében, öszinte belsö, humánus meggyözödésböl éli meg. Nos ez a fajta baloldaliság szöges ellentétben áll a gyurcsányista, hamis, álnok, hataloméhes, gyülölködö, hazafiatlan, mélységesen önzö, hazudott baloldalisággal. Gerö András baloldalisága számomra éppen a gyurcsányista "baloldaliság" gonoszságának a leleplezésére a legjobb eszköz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!