A tébolyult nyelv önkénye

2023. március 20. 06:46

Hamisítatlan értelmetlenség, jól csengő semmitmondás, öntelt mellébeszélés, szánalmas agymosás.

2023. március 20. 06:46
null
Gábor György
Gábor György
Népszava

„Ha egyszer véget ér a már elnevezésében is dermesztően hazug NER-világ (amelynek helyes feloldása: Nemzetietlen Együttbűnözési Rémuralom), roppant tanulságos lesz majd elkészíteni a rezsim nyelvi regiszterét, azt az arzénkészletet, amely a Rogán-Habony Művektől kikerülve mételyezte Magyarország lakóit. Én most mindössze egy nyelvi toposzt hoznék szóba, amely elsőként Orbán száját elhagyva afféle orális hagyományként szájról-szájra terjed a kormány tagjai között, legutóbb Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter repetitív tolmácsolásában:

»Magyarországnak több tisztelet jár!« Hamisítatlan értelmetlenség, jól csengő semmitmondás, öntelt mellébeszélés, szánalmas agymosás: az Orbán-éra nyelvi önkényének reprezentatív példázata.

Elsőként mindjárt szemet szúr a rezsim megszokott manipulatív technikája, amely a rész és az egész tetszőleges fölcserélésére épít. A metonímiáról (névcsere) van szó, azon belül is arról, amikor a rész helyett az egészt nevezzük meg (»a szegedi kézilabdázók nyertek« helyett »Szeged nyert«), vagy az egész helyett a részt (»egy jópofa budapesti srác« helyett »jópofa pesti srác«). Amikor a magyar kormányt bírálat éri külföldről, a propagandisztikus rutin számára alapszabály, hogy a rész-egész viszony fölcserélésével azt a látszatot keltse, mintha a kritika Magyarországot, a magyar nép egészét vette volna célba, jóllehet a bírálat kizárólag a magyar kormánynak szólt.

A szándék részben a bírált kormányról való figyelemelterelés, részben a magyar nép áldozati szerepének hangsúlyozása: lám, megint bántják a magyart! Ilyenkor aztán menetrendszerűen érkezik a »Magyarországnak több tiszteletet jár!« jól ismert panelje, mintha legalábbis a velejéig romlott külföldi megszólaló a teljes magyar népességet szándékozta volna bírálni. Ennek lett aztán az abszurditásában is fokozhatatlan és alulmúlhatatlan gondolati konstrukciója Gulyás Gergely megnyilatkozása, aki már egyenesen a magyar nép elleni faji alapú bosszúról delirált: ha nem lett volna tisztában kijelentésének roppant súlyával, akkor az elhangzott mondat a miniszter ijesztő primitívségéről és felkészületlenségéről árulkodna, ám ha tisztában volt vele, akkor mérhetetlen aljasságáról.

De miféle többlet tisztelet járna Magyarországnak? Hiszen Cicero óta tudjuk, hogy az emberi méltóság (dignitas hominis) fogalmából következően minden embernek kijár egy bizonyos fokú tisztelet: magyarnak és ukránnak, dánnak és chileinek, indiainak és etiópiainak egyaránt. Ám ezen felül csak annak jár tisztelet, aki valamilyen különleges cselekedettel, teljesítménnyel vagy eredménnyel rászolgált arra.”

(Nyitókép: Gábor György – időközben megszűnt – Facebook-oldala)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ZolieM
2023. március 20. 16:36
Visszaolvasta ez a hülye, amit eddig összehordott?
Alaric
2023. március 20. 15:59
A cikk nemcsak tendenciózusan hazug, hanem a szerző félműveltségének is ékes dokumentuma. Már az elején felbukkan egy méretes fogalomzavar: "A metonímiáról (névcsere) van szó, azon belül is arról, amikor a rész helyett az egészt nevezzük meg ('a szegedi kézilabdázók nyertek' helyett 'Szeged nyert')." Ha Gábor elvtárs nem a Wikipédiából igyekezne összekaparni az ismeretmorzsákat, akkor tudná, hogy a metonímia nem névcsere (nincs ugyanis benne kétirányúság), hanem névátvitel. A megadott példa pedig, melyben a rész helyett áll az egész, nem metonímia, hanem a szinekdochéként emlegetett retorikai alakzat altípusa. Ha valaki felcsapna nyelv- és gondolatrendőrnek, akkor nem árt, ha ismeri a nyelvleírás fogalomkészletét. Amúgy Magyarországnak valóban több tisztelet járna ki - annak ellenére, hogy ilyen Gábor-félék is élnek itt.
Oldalkosár
2023. március 20. 15:26
A magyarságot illető "magyar faj", "fajta" kifejezés bevett gyakorlat volt a Monarchia korában, mindenféle antiszemitizmus nélkül, hiszen kimondatlanul úgyis erre asszociált az istenfattya. Nemzeti nagyjaink is használták. Nem biológiai, hanem kulturális értelmű szóhasználat. A korra jellemző magasztos, szenvedélyes azonosságtudat szüleménye, amit a mai konzervatív kurzus egyes megszólaló tagjai elvből, hagyományból elkezdtek használni. Ha már a megye újfent vármegye és újra vannak főispánok, ezen kár is meglepődni.
csulak
2023. március 20. 14:50
a leirasod tokeletesen illik az EP es EU vezetoire !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!