Miért gyűlölnek minket az ukránok?

2023. május 17. 15:30

Tudomásul kell vennünk, hogy az elszakított magyar nemzetrészek Európa és az USA problémalistáján mindig a legutolsó helyen lesznek.

2023. május 17. 15:30
null
Bálint Botond
Bálint Botond
PestiSrácok.hu

„Valamikor az 1991-es év egy reggelén azzal a hírrel kereste fel az Ukrajna közigazgatási területén élő embereket az ugyanitt ideiglenesen állomásozó politikai és gazdasági elit, hogy mostantól nem a Szovjetunió állampolgárai többé, hanem a független Ukrajnáé.

Miután a Szovjetunió fennállásának minden pillanatában egy nagyon pocsék hely volt, ez a fejlemény nem traumatizálta a lakosság túlnyomó többségét, sőt, javíthatatlan optimizmusról tanulságot téve talán még valami javulásban is reménykedni merészeltek. És az sem viselte meg őket különösebben, hogy javulás nem lett; szegények megszokták már, hogy ha nem halnak éhen és nem jön senki megölni őket, akkor már a lehető legjobb világban vannak.

Ukrajna egyébként egy elfogadható természeti adottságokkal rendelkező ország, a lakosai dolgozni is hajlandók; a helyzet tehát nem lett volna eleve reménytelen, ha a hatalom és minden értékes nem került volna a legmocskosabb gazemberek kezébe. A kedves olvasó képzelje el a magyar rablóprivatizáció százszorosát egy nálunk sokkal szegényebb országban. Az Ukrajnában ideiglenesen állomásozó, magát csak ütemkéséssel ukránnak maszkírozó, szinte mindig csak oroszul beszélő elit egy egészen remekül kirabolható ország tetején találta magát. A nagyralátó ukrán nacionalizmusnak egy olyan országot kellett belaknia, amelyben nem igazán rendelkezett nyelvi és kulturális többséggel. Évszázadok óta oroszok lakta és a Szovjetunió idején eloroszosodott területek kerültek a hatalmuk alá, amelyekről senki sem gondolhatta komolyan, hogy nem okoznak később még hatalmas problémákat.”

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/AP/Rodrigo Abd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. május 18. 19:50
Hogy miért van a szlovákokban, románokban, ukránokban gyülölet irántunk, az nem politikai, hanem pszichológiai téma. Az elfojtott, tudatalatti szégyenérzet okozza ezt a fajta gyülölet a magyarok irányában. Van egy fontos pszichológiai jelenség, ami nem közismert, pedig nagyon sok politikai problémára megadja a választ. A következöröl van szó, egy hires pszichológiai kutatás erdményéröl: Egy amerikai pszichológust nagyon izgatott az a kérdés, hogy a "nehéz bünözök" (rablók, gyilkosok stb.) hogyan élik meg késöbb a tetteiket, hogyan tudják azt magukban feldolgozni. Az eredmény a következö volt: 1. A tett elkövetésekor csak a nyerészkedés, a bosszúállás játszik szerepet, morális megfontolások egyáltalán nem. A pszichológus azonban tudta, hogy az emberi természet, - pontosabban a legbensö ÉN, még a bünözök belsö énje is -, legalábbis tudat alatt berzenkedik attól a gondolattól, hogy "én egy gazember vagyok". Ebböl a tudat alatti "berzenkedésböl" az idö múlásával egyfajta zavaró lelkiismeretfurdalás szerü érzés fejlödik ki. 2. Ekkor történik az, hogy a bünözö, - hogy ettöl az érzéstöl szabaduljon -, elöször ugyancsak tudat alatt gyözködni kezdi önmagát azzal, hogy az áldozata igenis megérdemelte amit kapott, vagy ö maga a bünözö megérdemelte azt, amit elrabolt az áldozatától. Ezt föleg úgy éri el, hogy áldozatát helyezi a bünös szerepébe, söt elkezdi gyülölni, mint bünöst, aki megkapta méltó büntetését. Hogy ezt mélyebben megértse az ember, érdmes elolvasni Dosztojevszkij Bün és Bünhödés c. zseniális regényét. Nos ezért gyülölnek minket a szomszédaink. De ugyanez a jelenség, - pontosabban annak egy változata -, okozza azt is, hogy miért eszkalálódnak olyan konfliktusok is nagyon könnyen, amelyek megoldása kézenfekvönek látszik, és sokszor valóban az is. Röviden: Ha én megtámadok valakit, és a támadásom nem éri el a célját, akkor az illetöre még dühösebb leszek, mint a támadás elött voltam. Most már ugyanis nemcsak azért gyülölöm, ami a támadásom eredeti oka volt, hanem pluszként azért is, mert nekem egy virtuális vereséget kellett elszenvednem miatta: azt, hogy az akcióm sikertelen lett, és ennek ö az oka. De az ellenfelemnél is hasonló pszichológiai jelenség zajlik le, tehát az út az eszkalációra objektíven adott. (Az "én"-t természetesen általában értem.) Ez a téma nagyon széles területet ölel fel, az is kiderült a tanulmányból, hogyan "keletkeznek" a notórius bönözök: amikor a megtévedt személy nem tud megállni önmaga mentegetésénél, csödöt mond: "Ez van, ilyen vagyok, nem tudok változni, igy kell élnem, máshogy nem bírom ki."
hegel
2023. május 18. 19:07
Usa anglia elnökei direktbe szaggatták szét MO) nemzetiségi régióit ahogy aztán jugóval is tették remek a háboruk kirobbantására...lűátni hogyan. A fegyvergyáraikat igy tudják állandóan fenntartani!
Obsitos Technikus
2023. május 17. 23:19
Voltaképpen leszarom, hogy miért utálnak :-)
Akitlosz
2023. május 17. 22:18
"Tudomásul kell vennünk, hogy az elszakított magyar nemzetrészek Európa és az USA problémalistáján mindig a legutolsó helyen lesznek." A magyar kormány problémalistáján sincsenek elöl.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!