Tilos a nyilvános politizálás az MTI-dolgozóknak

2012. április 11. 09:33

Körlevélben szólította fel a Magyar Távirati Iroda újságíróit Belénessy Csaba, hogy tartózkodjanak a nyilvános politikai megnyilvánulásoktól, például a közügyeket véleményező Facebook-posztoktól. A pontos iránymutatás kidolgozásával az üzemi tanácsot bízta meg a vezérigazgató.

2012. április 11. 09:33

Körlevélben figyelmeztette a Magyar Távirati Iroda munkatársait Belénessy Csaba, hogy nyilvános felületeken, fórumokon, közösségi oldalakon ne politizáljanak. A hvg.hu kérdésére, hogy a vezérigazgató miért érezte ezt szükségesnek, azt felelte, szerinte a nyilvános politizálás „nem illik egy közszolgálati újságíróhoz”.

„A Facebook valóban sok jogi kérdést vet fel. Tény, hogy egy közszolgálati dolgozónak, főleg, aki belpolitikai tudósító, nem illik politikai tartalmú megjegyzéseket tenni. Kérdés viszont, hogy akkor a jövőben más megjegyzését is tilos-e megosztani vagy lájkolni. Mindenesetre az elmúlt 15 évben nem került még sor ilyen vezérigazgatói utasításra” – mondták a hvg.hu-nak ott dolgozó újságírók, akik között volt, aki az üzenet óta letiltotta főnökét Facebookon. Az MTI-dolgozók szakszervezete pontos iránymutatást kért a vezérigazgatótól azzal kapcsolatban, mi számít politikai tartalmú megjegyzésnek. Utóbbi elkészítésére az igazgató az üzemi tanácsot kérte fel.

„Nincs még semmiféle belső szabályzat, ez csak általános figyelmeztetés volt. Az MTI-nél, ha valaki vét a szabályok ellen, annak következményei vannak, de mint jeleztem itt még nincsenek szabályok és senkit nem marasztaltunk el. Gondolkodunk azon, kell-e ezt külön szabályoznunk. Tanulmányozzuk a BBC irányelveit és egy munkatársunkat, aki tagja az üzemi tanácsnak, megkértem, hogy ő vagy a testület készítsen egy szabályzattervezetet” – közölte Belénessy.

A hvg.hu információi szerint nem ez volt az első felhívás, a vezérigazgató már tavaly ősszel megkérte munkatársait, hogy kerüljék a nyilvános politikai megnyilvánulásokat. A portál értesülései szerint mindezek előzménye az volt, hogy néhány MTI-s dolgozó a Facebookon tett közzé politikai tartalmú megjegyzést, amit a vezérigazgató észrevett. A Távirati Irodában dolgozók szerint a mostani körlevélnek Schmitt Pál plágiumügyéhez van köze, amiről sokan tették közzé véleményüket az interneten.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2012. december 12. 21:49
Úgy, ahogy írod!
liberálzöld.
2012. április 11. 15:52
"Tilos a nyilvános politizálás az MTI-dolgozóknak" Azt azért nem gondolnám, hogy kirúgnának valakit at MTI-ből, mert nyilvánosan vállaná, hogy Fideszes.
Secnir
2012. április 11. 15:46
megmondom őszintén, én is felháborítónak tartom, hogy ma, Magyarországon bárki is kommentálhasson egy politikai hírt névvel felvállalva! Nem véletlenül írták át/meg a médiatörvényt, azt még az MTI-nek is be kell tartania! komolyra fordítva a szót: -a véleménynyilvánítás szabadsága még a mai napig létezik. ezt megteheti bárki, akár facebook, akár iwiw, akár blog.hu keretei között, egy munkahely vezetője a munka státuszára való hivatkozással NEM tilthatja ezt meg => alkotmányellenes -a rendőrökkel, tűzoltókkal stb. szemben az MTI munkatársai NEM mondtak le azon alkotmányos jogukról, hogy politizálhassanak. tehetik. akár nyíltan, akár csendben. -Belénessy Csaba úrfi visszamenőleges hatállyal lépjen a tökére emiatt obersovszky benyaloknekedelnökúr péternek is. apropó: van még különállü MTI? vagy már csak MTVA? :D mert akkor kit szólít fel BCS?
rettegett iván
2012. április 11. 14:43
Szólásszabadság van igaz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!