EFJ: Még mindig nyomás nehezedik a magyar újságírókra

2012. május 03. 08:14

Magyarországon még mindig sokkal többre van szükség az újságírók jogainak garantálásához, a magyar újságíróknak még hosszú utat kell megtenniük a kormány példátlan nyomásgyakorlása miatt – írta közleményében az Európai Újságíró-szövetség (EFJ).

2012. május 03. 08:14

A sajtószabadság világnapja alkalmából szerdán Brüsszelben kiadott közleményben az Európai Újságíró-szövetség (EFJ), a 30 ország 260 ezer újságíróját képviselő szervezet elnöke, Arne König úgy vélte, Magyarországon még mindig „sokkal többre van szükség az újságírók jogainak garantálásához”. Szerinte a magyar példa azt mutatja, hogy „a demokratikus erők mozgósításának lehet bizonyos hatása a közvéleményre, de magyar kollégáinknak még hosszú utat kell megtenniük a kormány példátlan nyomásgyakorlása miatt”. König egyúttal cselekvést kért az európai uniós intézményektől az EU-szerződés azon cikkelye alapján, amely a közös EU-értékeket ért fenyegetés esetén eljárás indítását teszi lehetővé.

Az EFJ a több mint 100 újságíró törökországi bebörtönzése miatt a sajtószabadságot ért fenyegetésre is felhívta a figyelmet. A szervezet azt állapította meg, hogy az ottani vezetésre gyakorolt nyomás egyelőre csekély hatással járt. Az európai szövetség tagszervezeteiben mindazonáltal a legfontosabb napirendi pontok élére került a török helyzet a bebörtönzött újságírók magas száma miatt.

Az EFJ azt kérte tagszervezeteitől, hogy mindegyikük „fogadjon örökbe” egy bebörtönzött török újságírót, azaz nyilvánítsa ki vele szolidaritását és támogatását, és hívja fel a figyelmet az esetre a lehetséges nemzeti vagy regionális fórumokon. A közleményből kiderül, hogy az EFJ magyar, belga, francia, brit, német, spanyol, svéd és olasz tagszervezetei is teremtettek már ilyen jellegű kapcsolatot török újságírókkal.
 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2012. május 04. 07:40
Igen Figyelni kell Magyarországot is, hogy ilyen Mihancsik Zsófik, Német Péterek Toták, hogy csak a színe javát említsem ne tudjanak a Blörözgetéseikkel és Lendvai Ildikófélék a cenzurozgatásaikkal 22.000.000.000.000 hiányt csinálni.
megyer
2012. május 03. 19:51
"Az EFJ azt kérte tagszervezeteitől, hogy mindegyikük 'fogadjon örökbe' egy bebörtönzött török újságírót" Magyarországiakat nem lehetne örökbe fogadniuk? Hiszen ők is "nyomás alatt állnak" (különösen a Gavra:)! Nem is kellene bebörtönzöttnek lenniük, csak vigyék és szoptassák őket otthon!
felfújta a szél
2012. május 03. 19:42
A példátlan nyomásgyakorlás legjobb példája hogy Gyurcsány beígérte, mindenkit kiperel a vagyonából, aki plágiummal vádolja meg Végén majd kapacitáshiány lesz a bíróságon
Felebarát
2012. május 03. 15:59
nu meg van már az egyik dolgozat, 14-re meg lesz a másik is:D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!