Börtön helyett pénzbírságot kapott a főszerkesztő

2012. december 24. 10:51

Köztársasági elnöki kegyelemben részesült Alessandro Sallusti olasz újságíró, az Il Giornale főszerkesztője, akit rágalmazásért börtönbüntetésre ítéltek. A döntésnek köszönhetően csak pénzbírságot kell fizetnie.

2012. december 24. 10:51

Az Il Giornale szombati számában mondott köszönetet Giorgio Napolitano államfőnek Alessandro Sallusti. Az újságíró precedensértékű döntésnek nevezte Napolitano beavatkozását.

Sallustinak 14 hónap letöltendő börtön helyett 15 325 euró pénzbírságot kell fizetnie, miután a köztársasági elnök kegyelemben részesítette. Az elnöki rendelkezés hangsúlyozta, hogy az olasz törvényhozóknak „kiegyensúlyozottabb jogi hátteret kell biztosítani a sajtó számára”.

A legfelsőbb bíróság idén szeptemberben rágalmazásért 14 hónapra ítélte Sallustit egy 2007-ben megjelent cikkért. A Libero napilapban álnéven közölt írás szerzője nem Sallusti volt, de Sallusti volt az újság főszerkesztője. Az eset hatására az olasz parlament ősszel napirendre tűzte a sajtótörvény módosítását, de a rágalmazásért járó börtönbüntetés eltörlése és ennek 100 ezer euróig terjedő pénzbírsággal való helyettesítése nem kapott többségi támogatást.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!