Létrejön a befektetői letelepedés jogintézménye

2012. december 11. 11:20

Kedden megszavazták azt a törvénymódosítást, amely létrehozza Magyarországon a befektetői letelepedés jogintézményét. Az ezt igénylő üzletembereknek legalább 250 ezer eurónyi, államkötvénybe fektetett értékpapírral kell rendelkezniük.

2012. december 11. 11:20

Az Országgyűlés kedden megszavazta azt a törvénymódosítást, amely létrehozza Magyarországon a befektetői letelepedés jogintézményét. A jogszabály-módosítást a parlament 256 igen szavazattal, 65 nem ellenében, 19 tartózkodással fogadta el. A fideszes Rogán Antal, Babák Mihály és Kapus Krisztián, valamint a KDNP-s Spaller Endre által jegyzett javaslat szerint tartózkodási engedélyt kaphat az a harmadik országbeli – vagyis unión kívüli – állampolgár, akinek magyarországi befektetései miatt beutazásához és itt-tartózkodásához nemzetgazdasági érdek fűződik.

Ilyen nemzetgazdasági érdek, ha a kérelmező igazolja, hogy ő vagy a többségi tulajdonában álló gazdasági társaság legalább 250 ezer euró értékben rendelkezik legalább öt évre szóló, határozott idejű értékpapírral. Feltétel azonban, hogy ezt az értékpapírt olyan - az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-vel szerződéses viszonyban álló – vállalkozásnak kell kibocsátania, amely kizárólag az állam által erre a célra kibocsátott államkötvényébe fektet. Az így kiadott tartózkodási engedélyhez szintén meg kell felelni bizonyos feltételeknek, így például magyarországi szálláshely vagy lakóhely szükséges hozzá, az igénylő pedig nem veszélyeztetheti az ország köz- és nemzetbiztonságát, valamint közegészségügyi érdekeit. Azok, akik legalább fél éve rendelkeznek az így kibocsátott tartózkodási engedéllyel, és letelepedésükhöz nemzetgazdasági érdek fűződik, letelepedési engedélyt kaphatnak.

A törvénymódosítás a kihirdetését követő napon lép hatályba. Az egyik előterjesztő, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője korábban utalt arra, hogy a módosítás szükségességét kínai üzletemberek vetették fel. A kormánypárti politikus, az Országgyűlés kínai-magyar baráti tagozatának elnöke felidézte, hogy az elmúlt két évben sok olyan találkozón vett részt, amelyen Magyarországra érkező üzleti delegációk arra panaszkodtak, bürokratikus megszerezni a magyar vízumot, nehézkes a többszöri beutazás. Több kínai üzletember ugyanakkor felhívta a figyelmét arra, hogy sok más ország – például Svájc, több európai uniós tagállam és az Egyesült Államok is – kedvezményes tartózkodási engedélyt biztosít nekik bizonyos „komolyság”, így általában nagyobb vagyon felmutatása esetén – mondta Rogán Antal.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2012. december 11. 14:22
No, innen kezdve érdemes tiltakozni! Most akkor ki fogja elüldözni a gyerekeimet? Melyik befektető? Köszönjük, nem kérjük! Erről nem lesz konzultáció?? A törvény életbeléptetése után a Fidesznek felesleges lesz bármiben is erőlködnie. A legnagyobb hazaárulásnak tartom a tervezett hazaárulást! Egy biztos: Minden párt egyre hajtott: Mindent eladni alólunk! Mi az, hogy megszüntettek mindent, ami az emberek megélhetését szolgálná, majd letelepítik a magyarokat kizsákmányoló multikat?? Ha az embereknek eszük van, az egész bagázst elzavarják oda, ahová valók! A szemétdombra! Sohasem gondoltam volna, hogy ezt teszik velünk! Miért nem a magyar vállalkozókat hozzák helyzetbe? Nagyon átlátszó a szita, kedves elvtársak és elvrársnők!
egysegelem
2012. december 11. 14:06
"Részint, mert semmi perc alatt lehetne úgy berendezkedni ebben a kis országban, hogy adná magát a hatalom, a felső vezetéstől lefelé az összes fontosabb pozíció betöltéséig. " Ezt tulzasnak tartom. Kicsit apokaliptikusan latod a jovot. :) Nekem nincs ilyen rossz velemenyem rola, de szerintem a nemzetallamoknak befellegzett, es az EU is olyan atalakulas fele tart, hogy inkabb az USAhoz fog hasonlitani mint ahhoz, ami itt tobbszaz evig volt. Nincs kitol megvedeni Mo-t mert 100 even belul nem lesznek Euorpaban orszagok, es a politika a donteshozatal stb teljesen at fog alakulni. En ebbol a jovokepbol indulok ki, ezt tartom realisnak. Olyan dolgokat kuzdeni, ami irrealis, nem eletkepes, felesleges.
vigyor
2012. december 11. 13:12
Helyes. Ha itt akar befektetni, akkor legyen lehetősége itt élni. Sőt, sokkal jobb lenne, ha csak az fektethetne be, aki itt is akar élni, de tudom, hogy ez momentán nem lehetséges.
nick89
2012. december 11. 11:49
Potenciálisan jó 100.000 illegális kínai bevándorlóra van kilátás, akik berakják a 250e eurót, pár év múlva visszakapja kamatostul, de ADÓFIZETÉST NEM FOG TELJESÍTENI, MERT BAKSISÉRT FELMENTÉSE VOLT, VAN ÉS LESZ,HA NEM VÁLTOZIK SEMMI! http://www.harommajom.hu
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!