Egymillió aláírást gyűjtenek az európai sajtószabadságért

2013. február 09. 13:19

Elsőként Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke csatlakozott az európai média pluralizmusáért és a sajtószabadságért indított kezdeményezéshez. Egymillió aláírást akarnak összegyűjteni az Európai Unió legalább hét tagországában.

2013. február 09. 13:19

Egymillió aláírást akarnak összegyűjteni az Európai Unió legalább hét tagországában az Európai kezdeményezés a média pluralizmusáért és a sajtószabadságáért nevű kezdeményezés elindítói. Eddig már több mint száz európai sajtó- és civil szervezet támogatja az aláírásgyűjtést, amely papíron és online (www.mediainitiative.eu) szerdán kezdődött el. Az első aláíró Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke volt – jelentették be a kezdeményezés csütörtöki római bemutatóján. Azért van egymillió aláírásra szükség, mivel ennyivel az európai polgárok egyenesen az Európai Bizottságnál nyújthatnak be törvénymódosítási kérelmet – magyarázta az olasz sajtónak Lorenzo Marsili, a kezdeményezés európai szóvivője.

„Mostanáig az európai intézmények mozdulatlanok maradtak az információszabadságnak a különböző európai országokban történt megsértésével szemben, Olaszországgal és Magyarországgal kezdve. Azt kérjük, hogy Európa ne csak akkor szankcionáljon, amikor mérlegügyi hiány jelentkezik, hanem – és főleg – akkor, amikor a deficit a demokráciában és a szabadságban van” – fogalmazott Marsili. Hozzátette a jelenlegi európai médiaszabályozást azért kell megváltoztatni, hogy elkerüljék, hogy a médiatársaságok és reklámcégek tulajdona ugyanabban a kézben koncentrálódjon; garantálni tudják a médiát felügyelő szervek függetlenségét a politikai hatalommal szemben; elkerüljék, hogy az információszolgáltatást kézben tartó médiamágnások magas politikai tisztséget töltsenek be és átláthatóbb európai ellenőrzési rendszer működjék a tagállamok sajtója „egészséges állapotának” és függetlenségének biztosítására.

A kezdeményezés olasz szóvivője Tana De Zulueta újságíró, a balközép Demokrata Párt (PD) szenátora lett. A csatlakozó olasz szervezetek között van az Olasz Sajtószövetség (FNSI) és a CGIL, a legnagyobb olasz szakszervezeti tömörülés is.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Selamat
2013. február 22. 14:58
Azt honnét lehet tudni, hogy azon sajtószabadságért harcolnak e, ahol befurakodnak meggyilkolt kislányok mobiljaira, és arról sms-ket küldve úgy tesznek, mintha még élne, ezzel tartva az újsághireit az emberek figyelmében, vagy azért, hogy az ne legyen? A nyugati sajtószabadság mára a komplett röhej szintjét érte el. Valóban szükség van a helyrehozatalára. Csak tudnám, hogy ez melyik irányba fog megtörténni???
feketemacska
2013. február 17. 00:16
Na ja valamivel el kell tölteni az időta média szabadságharcosainak/idézőjel/ebben a politikai holtidőben.Úgy csinálják hogy nagy akciónak, effektív munkának tűnjön.ÉS AZ ILYEN PSZEUDÓ FORRADALOMÉRT FELVESZIK A SOK SOK LÓVÉT.erről szól a történet.
picur3ka
2013. február 13. 23:22
Ertelmezo szotar Alairasgyujtes: zsido hazaarulok A cikket elolvasni nem kell.
balbako_
2013. február 13. 15:01
Ha ez a hazug balliberális médiatúlsúly ellen lenne épkézláb kedeményezésként üdvözölném. De sajna nem az.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!