Szállodát kapott az államtól a román ortodox egyház, az SZNT tiltakozik

2013. december 31. 13:44

A román állam egy kovásznai szállodát adományozott az ortodox egyháznak. A Székely Nemzeti Tanács szerint ez ismét azt bizonyítja, hogy „Románia semmibe veszi vállalt nemzetközi kötelezettségeit, és tovább folytatja Székelyföld elrománosításának a politikáját”.

2013. december 31. 13:44

Az SZNT közleménye szerint a román kormány megannyi romániai jogszabályt és nemzetközi szintű vállalását sértett meg azzal, hogy karácsony előtt sürgősségi kormányrendelettel Hargita és Kovászna Ortodox püspökségének juttatott egy 89 szobás kovásznai szállodát. 

A Székely Nemzeti Tanács ezt annak a fényében sérelmezi, hogy Románia még huszonöt évvel a diktatúra bukása után is adós a magyar egyházaktól elkobzott egyházi javak jelentős részének a visszaszolgáltatásával, noha a restitúció feltétele volt az Európa Tanácsba való felvételének. A nemzeti tanács felhívja a figyelmet arra, hogy a román kormány szintén karácsony előtt fogadta el azt a sürgősségi kormányrendeletet, amellyel kitolta a restitúció határidejét, „tovább korlátozva az egyházakat a szociális, oktatási és kulturális tevékenységük kifejtésében”.

Az SZNT a szállodaadományozó rendelet módosítására szólítja fel a román kormányt. Kéri, hogy ne az egyháznak, hanem Kovászna város önkormányzatának adja át az ingatlant. Azt javasolja továbbá a magyar történelmi egyházaknak és híveiknek, hogy indítsanak pert Románia kormánya ellen. 

Izsák Balázs kiemelte: a szállodát odaadományozó rendelet államegyházként kezeli az ortodox egyházat, holott Romániában nem létezik államegyház, az államnak semlegesnek kell lennie.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magyarok Pásztora
2013. december 31. 18:28
Pontosan lehetett tudni, mielőtt beszavaztuk őket az eu-ba, hogy az oláhok soha nem fognak barátkozni velünk, csak amíg bekerülnek.
Akitlosz
2013. december 31. 17:37
Székelyek! Romániában nincsen hosszú jövőtök! Sovány vigasz lehet, hogy a határon túli magyarok közül ti haltok majd ki utoljára. A horvátországi, szlovéniai, ausztriai magyarok e tekintetben sokkal rosszabb helyzetben vannak. De a többiek is.
Maddox
2013. december 31. 14:17
...az öregebbik Pásztor szedte fel a golyókat, és rakta be a zsebébe. A fiatalabbik meg megfogta a mellemen a kabátomat, és rám kiáltott: NEM HALLOTTAD, HOGY EINSTAND?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!