A baloldal Orbánt faggatja Matolcsy letagadott szivárogtatásáról

2014. március 14. 14:59

Tudott-e Orbán arról, hogy Matolcsy 2011 novemberében „bennfentes információkat szivárogtatott ki” a Goldman Sachs bankárainak? Ezt akarja megtudni a baloldali összefogás, emellett azt ígérik, kivizsgálják az ügyet, ha nyernek a választáson.

2014. március 14. 14:59

Wiedermann Helga, Matolcsy volt kabinetfőnöke nemrég megjelent könyvében azt írta: Matolcsy 2011. november 17-én együtt ebédelt a Goldman Sachs bankáraival, és az ebéden „csak úgy mellékesen megjegyezte”, hogy Magyarország aznap délelőtt felvette a kapcsolatot a Nemzetközi Valutaalappal.

Scheiring Gábor, a Párbeszéd Magyarországért politikusa pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: Matolcsy György és „bűntársai” bennfentes, szigorúan bizalmas információkat szivárogtattak ki bankároknak, jogosulatlan előnyhöz juttatva egy szűk kört. Véleménye szerint a 2011. november 17-ei kereskedési adatok alátámasztják a Matolcsy György egykori kabinetfőnökének könyvében szereplő, erről szóló információkat.

Scheiring Gábor szerint Wiedermann Helga állítását az is hitelesíti, hogy Orbán Viktor a könyvről azt mondta: nem kalandregény. A PM politikusa közölte: Matolcsy Györgynek le kell mondania a jegybank éléről, ez azonban nem elég. A kormányfőnek válaszolnia kell, tudott-e arról, hogy Matolcsy György „mire készül”, illetve adott-e utasítást miniszterének arra, hogy szivárogtassa ki a bizalmas információkat – jelentette ki.

Scheiring Gábor feltette a kérdést, más kormánytagok rendelkeztek-e információval arról, hogy Magyarország az IMF-hez fordul, és szereztek-e hasznot ebből. Arra is rákérdezett, hogy Szijjártó Péter miniszterelnökségi államtitkár „hirtelen vagyonosodása” összefügg-e ezzel. A politikus azt mondta, ha a baloldali összefogás győz a választáson, kivizsgálják az esetet.

Józsa István szocialista frakcióvezető-helyettes arról beszélt, bebizonyosodott Matolcsy György alkalmatlansága, csak az a kérdés, „bűnös tudatlanság vagy tudatos bűnösség” volt részéről a kiszivárogtatás. A szocialista politikus azt mondta: Matolcsy György felel a gyenge forintárfolyamért, a forint megerősödése érdekében pedig kormányváltásra van szükség, hogy ne legyen kitéve „felelőtlen emberek tudatlan megjegyzéseinek”.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
6qwasyx
2014. március 15. 08:14
"Emlékszem, hogy hallottam a hírt pletykaként, és a hírügynökségeket kérdeztem, hogy miért nem jött eddig semmilyen nyilvános nyilatkozat erről, hogy igaz-e." – írta hvg.hu kérdésére Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzője. Egy ember tehát biztos van, aki szerint már a hír bejelentése előtt kitudódott, hogy az IMF-hez fogunk fordulni 2011 őszén. Hozzátette azonban Montalto, hogy nem világos, ki szivárogtatott, és egyáltalán az illető Matolcsy volt-e. Az MNB már tegnap elhatárolódott az MNB elnökének korábbi kabinetfőnökétől. A kínos könyvrészletről itt írtunk bővebben, a Sakk és póker című könyvet pedig itt olvastuk végig. A könyvből kiderült, hogy 2011 november 17-én, amikor a kormány hivatalosan is az IMF-hez fordult mentőcsomagárt, Matolcsy György találkozott a Goldman Sachs befektetési bank képviselőivel, és ebéd közben, a hivatalos bejelentés előtt órákkal kikotyogta a piacbefolyásoló bennfentes információt.
kuwiq
2014. március 15. 07:54
El tudom képzelni, hogy Matolcsy tesztelte a figurákat, hogy mennyire megvezethetők. Nem mellesleg a folyamatos forintesés kezdett kellemetlen lenni. Egy munkaebéden elejtett megjegyzésel megakasztotta a kellemetlen trendet, anélkül, hogy egy fillérjébe került volna az országnak. Persze ez is csak egy fikció. Tessék megnézni a svájci nemzeti bankot. A sok devizapiaci beavatkozás miatt gigászi hiánya van.
incze
2014. március 14. 23:40
így jár, aki az ostobaságával és tudatlanságával dicsekszik.
tabakur
2014. március 14. 22:34
Nem ez a történet a lényeg.Hanem a pénzszerzési technika a kormányközeli embereknél. Ingasd meg a forintot egy kormányzati nyilatkozattal. Spekulálj a forint esésére és ha elég nagy összeggel játszol már meg is van a végtörlesztéshez szükséges 30-40 millió. A sok mezítlábas devizahiteles meg legföljebb egy-két hónapig többet fizet oszt jó napot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!